Analiză | Discursul lui Putin: amenințări către Vest, promisiuni către ruși. Expert: Așa vorbea și Ceaușescu în etapa finală

La un an de la invadarea Ucrainei, președintele Vladimir Putin se răfuiește cu întreg Occidentul și susține că de acest război depinde însăși existența Rusiei.

În discursul de două ore din fața parlamentului rus, președintele Vladimir Putin nu a ieșit din retorica împotriva Occidentului, acuzat de toate relele, inclusiv a fi la sorgintea războiului împotriva Ucrainei. Noutatea a fost insistența pe „unitate” și puzderia de promisiuni făcute poporului.

Discursul anual despre starea nației vine la doar trei zile înaintea împlinirii unui an de la invadarea Ucrainei și la doar o zi după vizita președintelui american la Kiev.

Este primul discurs de acest fel de la începutul războiului și în mod evident a fost adresat publicului rus, care „se confruntă cu o perioadă dificilă” și care trebuie ținut captiv propagandei care justifică morții de pe front prin încercarea Vestului de a „distruge spiritual Rusia”.

Cu fețele împietrite, fără a schița nicio mișcare, parlamentarii ruși au ascultat tăcuți discursul, aplaudând ca la comandă, o regie care amintește frapant de cea din perioada sovietică.

De fapt, Vladimir Putin nu a spus nimic nou la nivelul ideilor și retoricii comparativ cu alte discursuri ținute până acum, începând cu acela din 24 februarie când a anunțat invazia și până la cel de la anexarea celor patru provincii ucrainene.

Principalele narațiuni sunt cele ale Occidentului „lacom”, „decandent” și „mincinos”, care vrea să „transforme un conflict local într-unul global” în fața căruia poporul trebuie să se mobilizeze în totalitate pentru că este un război de care depinde însăși „existența” Rusiei.

A reținut atenția insistența și spațiul amplu, peste o oră, dedicat promisiunilor față de luptătorii în război și familiilor acestora, problemelor economice și apelurilor la unitate, rezistență și patriotism.

La fel, un alt mesaj important transmis de președintele rus a fost cel legat de suspendarea din tratatul privind armele nucleare cu SUA.

Your browser doesn’t support HTML5

21 februarie 2023. Vladimir Putin justifică războiul împotriva Ucrainei

Mutarea responsabilității: Vestul este vinovat de război și vrea să distrugă Rusia

Începutul discursului lui Vladimir Putin s-a axat pe justificarea „operațiunii speciale” cu tipul de argumentație folosit deja până acum: Rusia ar fi vrut calea pașnică, dar a fost imposibil din cauza Ucrainei care, cu ajutorul Occidentului, pregătea o operațiune „sângeroasă” în Donbas.

Liderii occidentali au discutat și depre furnizarea de arme nucleare Ucrainei, a spus Putin fără a prezenta o dovadă în acest sens.

Proiectul Vestului este unul anti-Rusia, al cărei scop este „puterea nelimitată”, proiect care înseamnă canalizarea agresiunii spre est pentru a aprinde războiul în Europa.

Putin a repetat una dintre ideile pe care le-a vehiculat sistematic în anul scurs de la invazie: „Ucraina este o bază de antrenament pentru Vest”.

„Vreau să repet: ei sunt cei vinovați pentru război, iar noi folosim forța pentru a-l opri”, a spus Putin în aplauzele asistenței.

„Vestul vrea să transforme un conflict local într-un război total. Existența țării noastre este în joc. Occidentul va încerca să divizeze societatea noastră, pariind pe trădători”.

### Vezi și... ### Nimic nou pe frontul de Est: discursul lui Putin despre starea națiunii

Profesorul Valentin Naumescu spune pentru Europa Liberă că acest discurs, în pofida faptului că a fost anunțat drept unul care se va adresa elitelor militare și politice, a fost de fapt pentru partea cea mai ignorantă a poporului rus, cea care nu are acces la informații, este săracă și slab educată.

„Este același discurs delirant, antioccidental, care pare rupt de realitate, discurs adresat nu lumii libere, ci poporului rus. Mai exact, s-a adresat părții celei mai ignorante și cu nivel educațional foarte jos a poporului, pentru că distorsionează lucrurile de o manieră absolut grosolană. Este o veche formulă a dictatorilor, discursul cetății asediate, pe care îl folosea și Ceaușescu în faza finală”, ne declară profesorul Naumescu.

Cetate asediată și pentru că Vestul, inclusiv Franța și Germania, își diversifică și îmbunătățește arsenalul nuclear, susține Putin.

Marotele obișnuite ale lui Putin nu au lipsit nici din acest discurs, Vestul vizează generația tânără, luptă împotriva culturii, a religiei și se va folosi de tot- „teroriști, naziști”, ba chiar și de „diavolul însuși” pentru a distruge Rusia.

Ca și altă dată, atacurile la adresa Vestului au fost extrem de agresive și Putin a spus, fără nicio dovadă, că în Occident „chiar și pedofilia este anunțată ca fiind un lucru normal”.

Subiect predilect pentru Putin, punct central în toate discursurile sale, familia și homosexualitatea, nu au lipsit nici din acesta.

Occidentul recunoaște căsătoriile între persoane de același sex, dar, spune Putin, Scriptura arată că „familia înseamnă o uniune între un bărbat și o femeie”, așa „spun textele sacre ale tuturor religiilor de pe Pământ”.

„Dar Occidentul se îndoiește de aceste texte sacre… Trebuie să ne protejăm copiii de degradare și degenerare – și o vom face”, accentuează Putin.

Promisiuni și apel la unitate dictate de frică

Dincolo de atacurile la Occident și în special la Statele Unite, intrate deja în obișnuința discursurilor liderului de la Kremlin, de data aceasta un neobișnuit accent a căzut pe măsurile pe care le va lua pentru familiile rușilor care au murit un război.

„Înțelegem că este foarte greu pentru soțiile, fiii militarilor nostri, ei sunt apărătorii patriei, datoria noastră e susținem aceste familii (…) să fie înconjurați de bunătate și să le ajutăm”, a spus liderul de la Kremlin.

Când te lasă elitele, poți găsi sprijin la oamenii ignoranți, manipulați, săraci.

Pentru asta va fi deschis un fond special de stat și fiecare familie va primi un contact personal în organizarea birocratică a acestui fond.

Fondul va fi implementat până la sfârșitul acestui an, iar veteranii lor vor mai putea primi case, credite și 14 zile de concediu, a mai spus Putin.

Noutatea discursului, spune pentru Europa Liberă profesorul Valentin Naumescu, este apelul insistent la unitate, la rezistență, la patriotism, care provine din apariția temerilor că ceva se pregătește la Moscova și dacă s-ar suprapune cu proteste ale rușilor, i-ar putea fi fatal.

„Eu simt o anumită încordare la Putin, parcă ar simți fiorul unei amenințări din interior și de aceea se grăbește să obțină sprijinul poporului. Probabil știe ce se întâmplă în cercurile puterii, că încep să se coacă diverse scenarii. Speră să mențină sprijinul acestei părți a poporului în ideea că lucrurile se tensionează. Orice nemulțumire a poporului, orice proteste i-ar favoriza imediat pe cei care pregătesc din umbră schimbări de regim să acționeaze”, explică profesorul Naumescu.

Putin se erijează în salvatorul Rusiei, al patriei, iar poporul trebuie să-l apere în continuare, ca dovadă în discurs a făcut referiri la diverși „trădători” pe care ar paria Occidentul, arată profesorul Naumescu.

Putin dă vina pe SUA pentru supendarea din tratatul privind armele nucleare

Președinte rus Vladimir Putin a declarat că Occidentul este fie „cinic, fie prost” în ceea ce privește abordarea față de controlul armelor și față de Rusia. Relația dintre Rusia și SUA s-a deteriorat, dar „aceasta a fost inițiativa SUA”.

„Pas cu pas au început să distrugă sistemul de securitate mondială și controlul armelor”, a spus Vladimir Putin, declarând că Rusia își suspendă participarea la tratatul cu SUA care limita arsenalele lor nucleare.

„Mă văd nevoit să anunț astăzi că Rusia își suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive”, în aplauzele asistenței.

### Vezi și... ### New START | Tratatul Rusia-SUA pentru controlul armelor nucleare este în pericol

Cu toate acestea, Putin a exclus posibilitatea ca Rusia să facă un prim atac nuclear, dar a atras atenția că dacă America va face noi teste nucleare și Rusia va face același lucru.

Implicațiile complete ale amenințării lui Putin nu sunt imediat clare. Rusia a suspendat deja inspecțiile reciproce ale site-urilor de arme nucleare și participarea la o comisie consultativă bilaterală.

„Anunțul Rusiei că suspendă participarea la New Start este profund nefericit și iresponsabil”, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, citat de CNN.

„Vom urmări cu atenție pentru a vedea ce face Rusia de fapt. Desigur, ne vom asigura că, în orice caz, suntem așezați corespunzător pentru securitatea țării noastre și a aliaților noștri”, a mai spus Blinken.

Tratatul New Start din 2010 prevede limite ale arsenalelor nucleare strategice desfășurate ale celor mai mari două puteri nucleare ale lumii, limitând activele nucleare strategice la 1.550 de focoase dislocate și 700 de rachete și bombardiere grele desfășurate.

Tratatul prevede, de asemenea, monitorizarea comună a arsenalelor nucleare desfășurate de fiecare parte, precum și coordonarea prin intermediul comisiei consultative bilaterale.

Articol preluat de pe pagina Europa Liberă România.