Disidentul rus Alexei Navalnîi a cerut Occidentului să adopte sancțiuni mai dure contra oligarhilor ruși

Disidentul rus Alexei Navalnîi a cerut Occidentului să adopte sancțiuni mai dure contra oligarhilor ruși, în timp ce Moscova își continuă neabătut războiul în Ucraina.

„Să nu uităm: sancțiunile sunt necesare pentru a-l forța pe agresor să oprească războiul. Să facă presiuni contra lui. Și există soluții complexe aici, cum ar fi embargo-urile pe petrol și gaze. Dar există și altele, chiar simple: sancțiunile personale”, a scris Navalnîi într-un apel din colonia penitenciară unde ispășește o pedeapsă lungă cu închisoarea.

„Nu e nevoie decât de voință politică”, afirmă opozantul rus. Într-o serie de postări pe Twitter, Navalnîi a criticat faptul că în timp ce șeful companiei de stat Rosneft Igor Secin se află pe o listă de sancțiuni ale Uniunii Europene, șeful gigantului energetic tot de stat Gazprom Alexei Miller nu se află pe acea listă.

### Vezi și... ### Opozantul rus Alexei Navalnîi este laureatul premiului Saharov al Parlamentului European

Navanîi l-a mai dat ca exemplu pe miliardarul rus Roman Abramovici, fostul patron al clubului de fotbal Chelsea, care nu a fost inclus pe listele de sancțiuni ale Statelor Unite. Alexei Navalnîi mai spune că din cei 200 de oameni declarați drept cei mai bogați ruși de către revista „Forbes”, abia aproape un sfert se află pe listele de sancțiuni occidentale.

Opozantul rus ispășește o pedeapsă de 9 ani de închisoare pentru o presupusă fraudă, o condamnare văzută de mulți din Rusia și din Occident ca motivată politic din cauza criticilor sale la adresa Kremlinului și din cauza campaniei sale împotriva corupției la nivel înalt de la Moscova, și din acest motiv e considerat prizonieri politic.

În august 2020, Alexei Navalnîi a supraviețuit unei tentative de otrăvire cu agentul neurotoxic, o acțiune despre care Navalnîi spune că a fost ordonată de președintele rus Vladimir Putin.

### Vezi și... ### La un an de la otrăvire, Navalnîi este în închisoare, iar organizațiile sale – în afara legii