Întrebat de Europa Liberă dacă se simte vizat de recentul avertisment al Statelor Unite, Marii Britanii și Canadei, Dodon a răspuns că „nu”.
Într-o rară declarație comună difuzată la 13 iunie, cele trei guverne au spus că Rusia complotează, prin actorii săi, pentru a influența rezultatul alegerilor, răspândind informații false despre actuala președintă, Maia Sandu, și intenționând să incite la proteste contra unei victorii a acesteia la prezidențialele din octombrie.
Declarația survine după o adunare a prietenilor Rusiei la un summit economic, la St. Petersburg, pe 5-8 iunie, unde au fost de față atât Igor Dodon, cât și un alt adversar al actualei puteri occidentale de la Chișinău, oligarhul fugar Ilan Șor.
În marginea adunării, Dodon, care este și liderul celui mai mare partid de opoziție (PSRM), a acordat un interviu agenției ruse de stat RIA Novosti, spunând că rezultatele prezidențialelor moldovene nu trebuie recunoscute dacă, îi aduc, „Doamne ferește”, un al doilea mandat Maiei Sandu.
Judecat pentru presupusă luare de mită și trădare de țară, într-un proces pe care îl consideră motivat politic, Dodon nu se mai află sub control judiciar și are voie să călătorească în străinătate.
La revenirea lui la Chișinău, Europa Liberă l-a mai întrebat pe fostul președinte dacă s-a întâlnit, în Rusia, cu Ilan Șor. Dodon a răspuns și de această dată „nu”. „Noi nu avem contacte cu Șor”, a spus Dodon Europei Libere, pe 15 iunie, în timpul unei manifestări „pentru familia tradițională”, la Chișinău.
Spre deosebire de Ilan Șor, care a fost sancționat de mai multe guverne occidentale, inclusiv de Statele Unite și țările UE, pentru tentative de destabilizare a R. Moldova în interesul Kremlinului, Igor Dodon nu este menționat explicit în declarația comună despre „complotul” Rusiei înainte de prezidențialele moldovene. Fostul președinte și-a înăsprit, însă, și el retorica anti-occidentală cu ocazia vizitei la St. Petersburg și a lăsat o portiță pentru o potențială colaborare cu Șor, mai târziu.
Candidat comun – nu, strategie comună – de ce nu
La St. Petersburg, Igor Dodon, care nu a decis încă dacă va candida la prezidențiale sau va sprijini un „candidat comun” al opoziției, a spus că oricine se opune Maiei Sandu îi este potențial aliat, inclusiv Ilan Șor. Alierea cu Șor acum este „un pic mai complicată” din cauza că acesta i-a racolat patru deputați socialiști și mai mulți aleși locali. Dar „inamicul inamicului meu, este potențialul meu partener și prieten în această luptă” cu președinta Sandu, a spus Dodon în interviul pentru RIA.
Răspunzând Europei Libere, Dodon a spus că „nu are de gând să aibă niciun fel de discuții” cu Șor privind înaintarea unui candidat comun la prezidențiale, dar că „opoziția va avea o strategie comună” în cazul în care Maia Sandu va învinge la prezidențiale.
PSRM și fostul Partid Șor au colaborat și în trecut, în mandatul guvernului Chicu, după demiterea guvernului Sandu, în noiembrie 2019. În ultimele zile, opoziția socialistă și cea comunistă din parlament au făcut front comun cu deputații afiliați lui Șor, inclusiv cu cei patru racolați dintre socialiști.
- Te-ar putea interesa și: BCS solicită demisia lui Grosu, la o zi după sancționarea celor șapte deputați afiliați lui Șor
Pe 14 iunie, fracțiunea comuniștilor și socialiștilor (BCS) a sărit în apărarea a șapte deputați afiliați cu Ilan Șor, care au fost sancționați de spicherul Igor Grosu și majoritatea PAS pentru că au blocat tribuna parlamentului. BCS a cerut demiterea spicherului Igor Grosu, liderul partidului de guvernământ PAS.
Întrebat de Europa Liberă cum explică solidarizarea, liderul socialiștilor din parlament, Vlad Batrîncea, a spus că BCS a apărat „principiul parlamentarismului”, nu pe deputații lui Șor.
Spicherul Grosu crede, însă, că și unii, și ceilalți „au aceeași agendă dictată de Kremlin”, după cum a declarat Europei Libere consiliera sa, Aurica Jardan.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te