Liderul socialiștilor, fostul președinte Igor Dodon, a anunțat miercuri seara că merge la Moscova pentru o vizită de lucru de două zile.
Tot miercuri liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a mers și el la Moscova. Potrivit presei oficiale de la Tiraspol, Krasnoselski va avea întâlniri în administrația președintelui rus, în Duma de Stat și Consiliul Federațiilor, Ministerul de Externe și alte instituții.
Singura opțiune pentru reprezentanții administrației transnistrene de a ajunge la Moscova este prin aeroportul Chişinău. Nu este clar dacă Igor Dodon și Vadim Krasnoselski au zburat cu același avion. Însă miercuri, 31 martie, a existat o singură cursă care a decolat de la Chişinău spre Moscova, la ora 18.10.
Igor Dodon spune că va discuta la Moscova despre livrarea vaccinului Sputnik V pentru Republica Moldova. Nu este însă clar cu cine se va întâlni în capitala rusă liderul socialiștilor, care nu deține nicio funcție oficială în Republica Moldova.
În ceea ce-l privește pe Vadim Krasnoselski, vizita acestuia vine la două săptămâni după ce o delegație cu reprezentanți din legislativul și executivul de la Tiraspol a fost la Moscova pentru a cere din nou vaccin pentru regiunea transnistreană. Promisiunea pentru 30 de mii de doze de Sputnik pentru regiunea transnistreană a fost făcută încă la începutul anului, însă de atunci nu s-a spus nimic despre cantități și termene de livrare. Iar săptămâna trecută Sovietul suprem de la Tiraspol a adoptat o adresare către președintele rus Vladimir Putin în care cere urgentarea livrărilor de Sputnik în regiunea separatistă, „pentru a salva viețile cetățenilor ruși și ale conaționalilor”.
Atât Igor Dodon, cât și Vadim Krasnoselski au declarat de mai multe ori că președinta Maia Sandu este cea care a blocat accesul vaccinului rusesc în Republica Moldova și, respectiv, în regiunea transnistreană.
### Vezi și... ### Președinta Maia Sandu a discutat cu ambasadorul rus Oleg Vasnețov despre vaccinul Sputnik VPe de altă parte, Maia Sandu, a declarat că i-a transmis o scrisoare lui Vladimir Putin, cu solicitarea ca liderul de la Kremlin să ajute Republica Moldova cu asigurarea de vaccinuri împotriva COVID-19. Maia Sandu a precizat, în cadrul unei emisiuni la RTR-Moldova, că a adresat asemenea scrisori şi altor 30 de şefi de stat. Maia Sandu a mai spus că în cadrul discuţiilor cu ambasadorul rus la Chişinău, Oleg Vasneţov, diplomatul i-a comunicat că în prezent nu este posibil ca Moldova să cumpere vaccinul rusesc, însă Rusia este dispusă să ofere o donaţie de vaccinuri.