Doi ani de la moartea Mahsei Amini în arestul Poliției Morale a Iranului

Într-un mesaj trimis pe 12 septembrie la Radio Farda, afiliat RFE/RL, tatăl victimei, Amjad Amini a spus că urmează să marcheze doi ani de la uciderea fiicei sale în cimitirul în care este înmormântată.

Familia Mahsei Amini, o tânără iraniano-kurdă a cărei moarte în timp ce se afla în custodia poliției în 2022 a declanșat mișcarea de protest Femei, Viață, Libertate, speră să marcheze doi ani de la moartea ei dacă autoritățile iraniene îi vor permite - ceea ce nu s-a întâmplat anul trecut.

Your browser doesn’t support HTML5

O femeie din Iran a fost încarcerată după ce a cântat melodia „Back to Black” a lui Amy Winehouse

Într-un mesaj trimis la Radio Farda, RFE/RL pe 12 septembrie, Amjad Amini, tatăl Mahsei, a spus că urmează să marcheze cei doi ani la cimitirul în care este înmormântată fiica lui, ca răspuns la apelurile celor care doresc să-i aducă un omagiu.

„Noi, familia Mahsei Jina Amini, la fel ca toate familiile îndurerate din Iran, dorim să ne exercităm dreptul de a organiza o ceremonie tradițională și religioasă în memoria iubitei noastre, care marchează comemorarea decesului ei.”

Amini a declarat anul trecut că nu a putut organiza o adunare publică, pentru că autoritățile au blocat accesul la Cimitirul Aichi din Saqqez, provincia Kurdistan, unde este înmormântată fiica lui.

„Dacă anul acesta nu se impun astfel de restricții, ceremonia aniversară va avea loc pe 15 septembrie, ca răspuns la numeroasele solicitări pe care le-am primit de la onorații și dragi oameni”, a adăugat el.

Anul trecut, Amini a fost reținut pentru scurt timp la aniversarea morții fiicei sale, iar întreaga familie a primit interdicție să părăsească domiciliul.

Tânăra de 22 de ani a murit pe 16 septembrie 2022. Cu toate acestea, pentru că anul bisect este marcat la date diferite în calendarul iranian și gregorian, aniversarea din acest an cade pe 15 septembrie.

Your browser doesn’t support HTML5

Mahsa Amini: The Funeral That Sparked Nationwide Anti-Government Protests In Iran

Amini a fost arestată la Teheran pe 13 septembrie 2022, în timp ce vizita capitala iraniană împreună cu familia.

Ea a fost reținută de „poliția morală” din Iran pentru că și-a purtat în mod necorespunzător hijabul.

La câteva ore de la detenție a fost internată în comă și a murit pe 16 septembrie.


Protestele care au urmat au durat luni de zile, s-au răspândit din oraș în oraș și au scos mii de bărbați și femei în stradă.

Iran Human Rights, cu sediul în Norvegia, estimează că peste 500 de protestatari au fost uciși în timp ce autoritățile au reprimat protestele.

Cel puțin 10 bărbați au fost executați pe motiv că ar fi atacat forțele de securitate în timpul demonstrațiilor.

Înainte de aniversarea morții lui Amini anul trecut, autoritățile au intensificat presiunea asupra membrilor familiei celor uciși, inclusiv prin arestări, somații pentru audieri și avertismente împotriva celor care organizează evenimente memoriale în onoarea lui Amini sau a celor dragi.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te