Linkuri accesibilitate

„Nu ai batic? Nu joci în film!” Iranul își pedepsește actrițele rebele


Actrița iraniană Taraneh Alidoosti pozează pentru presă la proiecția filmului „Frații Leilei”, la al 75-lea festival de film de la Cannes, pe 26 mai, 2022. (Foto: AP)
Actrița iraniană Taraneh Alidoosti pozează pentru presă la proiecția filmului „Frații Leilei”, la al 75-lea festival de film de la Cannes, pe 26 mai, 2022. (Foto: AP)

Autoritățile iraniene le-au anulat dreptul de muncă unor actrițe pentru că nu au respectat codul de ținută islamic, care include baticul cunoscut ca „hijab”.

„Cei care nu respectă legea nu vor avea drept de muncă”, a anunțat ministrul iranian al Culturii și Îndrumării Islamice, Mohammad Mehdi Esmaili, după o ședință de guvern, la 25 octombrie.

Marți, presa iraniană citată de AFP a informat că 12 actrițe „prinse” că nu poartă hijab, printre care Taraneh Alidoosti, Katayoun Riahi și Fatemeh Motamed-Aria, „nu vor mai avea voie să joace în filme”.

Alidoosti și Riahi s-au numărat printre personalitățile publice reținute scurt timp în timpul protestelor de anul trecut, de după moartea iraniencei de etnie kurdă Mahsa Amini în arestul poliției.

Amini, de 22 de ani, fusese reținută pentru că ar fi purtat incorect hijabul. Moartea ei a declanșat proteste ample, puse de autoritățile de la Teheran pe seama „influenței străine”.

Portul acoperământului islamic pentru femei a devenit obligatoriu în Iran în 1983, ca urmare a revoluției islamice din 1979.

În ultimele luni, ca răspuns la proteste, pedepsele pentru violarea codului de ținută islamic feminin au fost înăsprite prin lege.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG