Doi pacificatori ONU din Liban răniți la o zi după întoarcerea moldovenilor acasă

Fotografie de arhivă: pacificatori ONU aproape de granița dintre Israel și Liban.

Doi membri indonezieni ai forței ONU de pace din Liban (UNIFIL) au fost răniți de tirurile armatei israeliene, pe fondul îngrijorării internaționale crescânde privind soarta „căștilor albastre” din apropierea zonei de conflict dintre Israel și milițiile islamiste Hezbollah.

UNIFIL a declarat că pacificatorii nu au răni grave, dar rămân la spital. Potrivit aceleiași surse, un tanc israelian a deschis focul asupra turnului de observare de la cartierul general principal al forței ONU, la Naqoura. Turnul a fost lovit, iar pacificatorii au căzut din el.

UNIFIL a mai spus că săptămâna aceasta au mai fost două incidente similare, dar fără victime.

„Orice atac deliberat asupra pacificatorilor este o violare gravă a legilor umanitare internaționale”, a spus UNIFIL într-o declarație, joi.

Armata israeliană nu a comentat imediat aceste acuzații.

Știrea vine la o zi după ce membrii contingentului moldovean ai UNIFIL, care au acționat în Liban sub comandă italiană, s-au întors acasă. Ei plecaseră în primăvară cu mandat pe șase luni, dar au stat o lună în plus. Fără să intre în detalii, moldovenii au spus la Chișinău că ultimele săptămâni au fost dificile.

Italia, care are la Naqoura 1000 de pacificatori, l-a convocat pe ambasadorul Israelului, joi, la Roma la ministerul Apărării, pentru clarificări privind ultimele tiruri.

Potrivit agenției italiene Ansa, israelienii au atacat una din cele două baze italiene aflate în preajma cartierului general UNIFIL.

UNIFIL, care are în sudul Libanului cam 10.000 de căști albastre, a confirmat joi, citând surse din armata libaneză, că după ce o dronă a survolat zona, un tanc israelian a tras asupra intrării unui buncăr unde se adăposteau pacificatorii italieni, provocând daune unor vehicule și unui sistem de comunicații.

Oficialii ONU se plâng că atacurile israeliene ar fi deliberate.

De la începutul războiului din Gaza, în urmă cu un an, relațiile Israelului cu ONU s-au înrăutățit constant. Israelul a acuzat agenția ONU pentru refugiați că ar tolera printre angajații ei militanți Hamas. Și mai recent, ministrul de Externe israelian, Israel Katz, l-a declarat persona non grata pe secretarul general ONU, Antonio Guterres, pentru că nu ar fi condamnat cel mai recent atac iranian cu rachete împotriva Israelului.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te