Linkuri accesibilitate

Militarii moldoveni revin din Libanul măcinat de război. Colegii lor italieni rămași pe loc sunt tot mai des în buncăr


Pacificatori moldoveni, întâmpinați la Ministerul Apărării după revenirea din misiunea Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL).
Pacificatori moldoveni, întâmpinați la Ministerul Apărării după revenirea din misiunea Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL).

Cel de al doilea contingent al Armatei Naționale detașat în misiunea Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL) a revenit în Republica Moldova. Cei 32 de pacificatori au fost întâmpinați la Ministerul Apărării în cadrul unei ceremonii oficiale pe 9 octombrie.

Contingentul moldovean s-a aflat în Liban timp de șapte luni, deși mandatul său este de o jumătate de an. Autoritățile nu au oferit explicații în legătură cu aceasta, însă revenirea militarilor a coincis cu escaladarea situației de la granița dintre Liban și Israel, și ofensiva armatei israeliene în sudul Libanului.

„În pofida escaladării situației din Orientul Mijlociu, noi, cei 32 de pacificatori, am avut onoarea să reprezentăm Republica Moldova și Armata Națională sub egida ONU”, a declarat la ceremonia oficială comandantul contingentului Armatei Naționale UNIFIL-2, căpitanul Nicolae Ținevschi.

Sub comandă italiană

Pe durata mandatului, contingentul moldovean din Liban a executat misiuni de securitate și pază a obiectivelor militare, dar și de patrulare a ariei de responsabilitate, activând în cadrul comandamentului forțelor italiene, alături de militari din Serbia și Armenia.

Pacificatori spanioli din UNIFIL în patrulă comună cu armata libaneză la Marjayoun, în sudul Libanului, pe 8 octombrie. În presa spaniolă de stânga au fost criticați că au „fugit în buncăr” din calea israelienilor.
Pacificatori spanioli din UNIFIL în patrulă comună cu armata libaneză la Marjayoun, în sudul Libanului, pe 8 octombrie. În presa spaniolă de stânga au fost criticați că au „fugit în buncăr” din calea israelienilor.

Prezent la ceremonie, ambasadorul Italiei la Chișinău, Lorenzo Tomassoni, le-a mulțumit militarilor moldoveni pentru misiunea îndeplinită cu succes și pentru faptul că au revenit în siguranță acasă dintr-un teatru de război. Potrivit lui, contingentul moldovean a fost încorporat în două din cele mai prestigioase brigăzi italiene – „Taurinense” și „Sassari”.

„Ați făcut o muncă excelentă, zi de zi, îndeplinindu-vă îndatoririle, planificând, organizând și implementând toate măsurile de protecție a forței, astfel încât activitatea întregului contingent s-a desfășurat în siguranță”, a declarat ambasadorul italian.

„Războiul nu a fost niciodată atât de aproape de noi”

Italia are peste 1000 de pacificatori în Liban și gestionează două baze ale UNIFIL - UNP 1-31 și UNP 1-32. Ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, a declarat recent că trupele italiene de menținere a păcii vor rămâne staționate de-a lungul așa-numitei Linii Albastre, zona tampon de la granița dintre Israel și Liban, în ciuda escaladării violențelor.

Totodată, oficialități de la Roma au declarat că trupele italiene sunt pregătite să se evacueze dacă situația se deteriorează, un plan de evacuare fiind gata să fie activat.

Imagine de arhivă: pacificatori italieni din sudul Libanului trecând pe lângă un poster al liderului Hezbollah Hassan Nasrallah în septembrie 2006. Israelul l-a ucis recent pe Nasrallah, ca și pe înlocuitorul lui.
Imagine de arhivă: pacificatori italieni din sudul Libanului trecând pe lângă un poster al liderului Hezbollah Hassan Nasrallah în septembrie 2006. Israelul l-a ucis recent pe Nasrallah, ca și pe înlocuitorul lui.

„Războiul nu a fost niciodată atât de aproape de noi. Dar pentru moment situația este gestionabilă”, au declarat căștile albastre italiene din Liban, citate de agenția italiană de presă Ansa.

„Purtăm căști și veste de protecție”, au mai spus soldații, „intrăm în buncăre din ce în ce mai des, iar în alte momente pur și simplu limităm operațiunile la minimum.”

Pe de altă parte, Israelul a dat asigurări cu privire la siguranța trupelor italiene, iar ministrul Crosetto a afirmat că forțele de menținere a păcii nu sunt țintele principale ale atacurilor.

Cu toate acestea, intensitatea crescândă a confruntărilor crește riscul de implicare accidentală. Potrivit relatărilor presei, luni, o rachetă israeliană a căzut la aproximativ 500 de metri de intrarea bazei ONU din Mansouri, provocând „daune minore” – este baza unde se află Italbatt, componenta de manevră a contingentului italian în Liban din cadrul misiunii UNIFIL.

Departamentul de Stat al Statelor Unite și-a exprimat recent îngrijorarea privind situația trupelor de pacificatori ONU din Liban, ca și alte guverne implicate în menținerea păcii.

„Nu vrem să vedem forțele UNIFIL puse în pericol în niciun fel. Forțele UNIFIL joacă un rol important în stabilirea securității în Liban”, a declarat reporterilor luni purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Matthew Miller.

Însăși Forța Interimară a ONU în Liban (UNIFIL) a declarat duminică într-o declarație că este profund îngrijorată de ceea ce a numit „activitățile recente” ale Israelului adiacente poziției misiunii în interiorul Libanului.

UNIFIL - prima operație sub egida ONU la care participă R. Moldova

Republica Moldova a decis să se alăture UNIFIL în noiembrie 2021. Este prima operație sub egida ONU la care Republica Moldova detașează un contingent de militari. Anterior, Armata Națională a participat în misiuni ONU de menținere a păcii doar cu observatori militari și ofițeri de stat major. Primul contingent din 32 de militari s-a aflat în misiune în Liban în perioada februarie-august 2023, iar cel de al doilea contingent – în februarie-octombrie 2024.

Potrivit legislației moldovene, responsabilitatea negocierii acordurilor privind participarea militarilor moldoveni la misiunea UNIFIL din Liban revine guvernului. Tot guvernul stabilește perioada și ordinea rotației militarilor, modalitatea de prelungire a mandatului și de revenire în țară pentru fiecare contingent, ținând cont de cerințele stabilite în teatrul de operații.

Decizia privind participarea militarilor moldoveni la misiunea UNIFIL din Liban în componența contingentului italian a fost motivată prin „buna cooperare care există în cadrul operațiunii de menținere a păcii KFOR din Kosovo și a negocierilor purtate cu misiunile internaționale și mai mulți parteneri”.

Forța interimară a Națiunilor Unite în Liban a fost înființată martie 1978, pentru retragerea forțelor israeliene din sudul Libanului, restabilirea păcii și securității internaționale, acordarea asistenței Guvernului Libanului în reîntoarcerea autorității sale în zonă.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG