Dotarea Ucrainei cu sisteme Patriot, promisă de noul guvern olandez și pe agenda summitului NATO

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (centru) i-a primit la Odesa la 7 iulie pe miniștrii olandezi de Externe, Caspar Veldkamp (st.) și Apărării, Ruben Brekelmans.

Noul guvern al Olandei și-a reafirmat angajamentul de a livra un sistem de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina, promisiune a fostului cabinet condus de Mark Rutte, viitorul secretar general al NATO. Consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei va fi discutată de aliați la Washington.

Aflați în vizită în Ucraina, miniștrii olandezi al Afacerilor Externe, Caspar Veldkamp și al Apărării, Ruben Brekelmans, au reafirmat duminică angajamentul Olandei de a livra Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană.

Livrarea unui sistem de apărare antiaeriană Patriot a fost o promisiune a fostului guvern condus de Mark Rutte, ales recent secretar general al NATO. Livrarea acestuia era preconizată pentru luna iunie, fără a fi menționată o dată exactă.

Ucraina ar deține în prezent cinci sisteme de apărare antiaeriană Patriot.

Recent, România a anunțat că va oferi unul, însă cu condiția de a primi un altul la schimb, de la SUA.

Summit cu mize mari la Washinton

Kievul speră că la summitul NATO din 9-11 iulie, de la Washington, să primească promisiuni ferme de noi sisteme de apărare antiaeriană. Este vorba inclusiv de până la șase sisteme Patriot, care ar urma să vină din partea Israelului.

Anterior, președintele Volodimir Zelenski a reiterat nevoia stringentă a Ucrainei de astfel de sisteme, necesare pentru a apăra marile orașe precum Harkov, Dnipro, Zaporojia și Odesa, vizate frecvent de atacurile armatei ruse.

Atacurile frecvente ale Moscovei au provocat pagube importante Ucrainei, în special în infrastructura energetică a țării, dar și în rândul civililor.

Între timp, o sursă din cadrul alianței NATO a declarat agenției Reuters, sub condiția anonimatului, că Germania ar trebui să-și cvadrupleze capacitățile de apărare antiaeriană.

În perioada Războiului Rece, fiind în prima linie a NATO, Germania de Vest dispunea de 36 de unități de apărare antiaeriană Patriot, deși se baza pe sprijinul suplimentar al aliaților NATO, notează Reuters.

În prezent, țara mai are nouă unități Patriot, după ce a donat trei Ucrainei. Din 2022, Berlinul a început să facă noi comenzi pentru sisteme de apărare antiaeriană similare sau echivalente.

NATO are nevoie de mai mult

Un alt subiect care va figura pe ordinea de zi a summitului de la Washington se referă și la capacitățile de mobilizare ale NATO. Potrivit Reuters, care citează un oficial sub condiția anonimatului, alianța ar avea nevoie de circa 35 - 50 de brigăzi suplimentare pentru a-și realiza pe deplin planurile de apărare împotriva unui eventual atac din partea Rusiei.

Ținând cont că o brigadă are între 3.000 și 7.000 de militari, mobilizarea unui asemenea număr de brigăzi este de așteptat să reprezinte o provocare semnificativă, în condițiile în care forțele armate europene se confruntă cu o scădere a numărului de militari, notează Reuters.

La summitul de la Vilnius, de anul trecut, liderii NATO au convenit asupra primelor planuri majore de apărare ale alianței după mai bine de trei decenii, iar de atunci oficialii lucrează la transpunerea documentelor aprobate în cerințe militare concrete. La Washington, aceștia ar urma să primească o actualizare a acestor planuri.

În prezent, NATO are la dispoziție circa jumătate de milion de militari, gata să contracareze orice atac, pe mare, uscat, aer sau în spațiul cibernetic, scrie AP. Alianța a mărit numărul de exerciții militare de la declanșarea invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina. Unul dintre acestea, denumit Steadfast Defender, a avut loc în primăvară și a implicat 90 de mii de militari.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te