Iar R. Moldova a trecut acest test cu brio, a declarat joi la o conferinţă de presă europarlamentarul Dragoş Tudorache, raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova. Câștigătorii acestui test sunt alegătorii moldoveni care au înțeles adevărata miză a acestor alegeri şi importanța lor pentru „opțiunea politică strategică esențială pe care Moldova trebuia să o ia”, a afirmat eurodeputatul.
Your browser doesn’t support HTML5
Dragoş Tudorache a subliniat că atașamentul președintelui ales Maia Sandu la agenda europeană va duce inevitabil la o resetare a dialogului dintre UE şi R. Moldova, dar sprijinul european va depinde de progresul reformelor.
După testul alegerilor trecut cu brio de R. Moldova urmează un alt test dificil pentru clasa politică cea care în urma negocierilor trebuie să identifice o soluţie pentru o eventuală majoritate în parlament sau pentru declanșarea unor alegeri anticipate, a spus raportorul Parlamentului European pentru Moldova, Dragoş Tudorache:
Așteptările legitime ale societății nu se mai aliniază perfect cu actuala configuraţie în Parlament
„Indiferent care este opţiunea politică care se va degaja în urma acestor discuţii în perioada următoare, trebuie să fie o soluţie care să respecte voinţa electoratului din R. Moldova. Cred că rezultatul şi opţiunile politice ale electoratului, aşa cum s-au manifestat pe 1 şi 15 noiembrie arată clar că așteptările legitime ale societății nu se mai aliniază perfect cu actuala configuraţie în Parlament.”
Deocamdată nu există garanţii şi indicii că actualul Parlament şi Guvernul ar avea entuziasm pentru a porni imediat pe calea reformelor din agenda europeană, a mai spus euro-deputatul. Iar președinta alesă Maia Sandu va trebui să joace un rol de mediator în negocierile politice ce urmează.
### Vezi și... ### Matei Dobrovie (România): „Este nevoie de un guvern, partener loial al Maiei Sandu”„Ştiţi foarte bine președintele Maia Sandu a vorbit constant de nevoia de alegeri anticipate. Din păcate aş spune ca şi în România Constituţia R. Moldova nu prevede mecanisme foarte simple de declanşare şi organizare a alegerilor anticipate. Şi aici va fi nevoie de o negociere şi o discuţie foarte serioasă pe care preşedintele va trebui să le aibă în perioada imediat următoare cu toţi factorii politici de la Chişinău. Nu va fi o perioadă simplă.”
Mă aştept ca dialogul dintre Uniunea Europeană şi R. Moldova să se intensifice, a mai spus Dragoş Tudorache reiterând că Bruxelles-ul s-a declarat gata să conlucreze cu noul președinte ales Maia Sandu şi să continue să ofere sprijin R. Moldova.
### Vezi și... ### Ramona Strugariu: Continuăm să ne respectăm angajamentele, indiferent cine va fi președinte„Bineînțeles că în acest dialog este important şi Guvernul şi de aceea cred că întâi trebuie să vedem cu se prefigurează o nouă majoritate în parlament dacă e cazul şi cum va arăta evoluţia relațiilor între Preşedinte şi Guvern. Cert este că pe partea noastră continuare discuțiilor pentru noul pachet de condiţionalităţi pentru această nouă rundă de negocieri în vederea reînnoirii angajamentelor legate de Acordul de Asociere e practic cadrul în care aceste discuţii se poartă şi se vor purta. Cu cât mai repede finalizăm aceste discuţii şi formalizăm acest nou angajament, această nouă agendă de reforme cu atât mai bine va fi pentru parteneriatul dintre R. Moldova şi UE.”
Indiferent de regrupările de forțe în parlament și posibil o nouă schimbare de garnitură în executiv, realţiile dintre R. Moldova şi Uniunea Europeană nu se vor schimba radical, consideră politologul Dionis Cenuşă, specializat în politici europene:
„Ceea ce se va schimba simţitor este relația dintre Președinția şi instituţiile europene. Indiferent de configuraţia din Parlament vom observa o îmbunătățire a dialogului, iar asta ar putea cumva să influenţeze procesul integrării europene în general pentru R. Moldova. Situaţia din Parlament, stabilitatea Parlamentului nu poate influenţa modificarea cadrului juridic bilateral dintre UE şi R. Moldova. putem avea tergiversări în adoptarea anumitor legi. Aproximnarea la cadrul legislativ european ar putea să fie trenată din cauza unor eventuale crize interinstituționale, dar nu vom avea o schimbare radicală a cadrului bilateral.”
S-a terminat cu politica externă dusă în beneficiul unui partid și al unei persoane
La o recentă întrevedere cu Ambasadorul UE la Chişinău, Peter Michalko, preşedinta aleasă Maia Sandu a promis că va deschide un nou capitol în politica externă. „S-a terminat cu izolarea. S-a terminat cu politica externă dusă în beneficiul unui partid și al unei persoane. Vom duce o politică externă deschisă, pozitivă și benefică pentru țară”, a spui Maia Sandu. Ea a precizat că în acest moment sunt trei domenii prioritare de cooperare cu Uniunea Europeană şi anume lupta împotriva corupției, consolidarea democrației, și atenuarea efectelor crizei provocată de pandemia de coronavirus.