Linkuri accesibilitate

Matei Dobrovie (România): „Este nevoie de un guvern, partener loial al Maiei Sandu”


Parlamentarul liberal Matei Dobrovie și Maia Sandu, președinta aleasă a R. Moldova (Courtesy Photo)
Parlamentarul liberal Matei Dobrovie și Maia Sandu, președinta aleasă a R. Moldova (Courtesy Photo)

Relansarea relațiilor cu România și Ucraina, vecini „neglijați” de Igor Dodon în mandatul său, este una din ambițiile declarare ale noii președinte alese, Maia Sandu.

În parlamentul de la București, unul din avocații consecvenți ai R. Moldova este deputatul liberal Matei Adrian Dobrovie, care recent s-a numărat și printre inițiatorii ultimului ajutor de 25 de milioane de euro pentru dezvoltarea societății civile și a presei independente, anunțat înainte de al doilea tur de scrutin al prezidențialelor.

Parlementarul de la București declară, în interviul cu Europa Liberă, că victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale ar putea fi primul pas spre „eliberarea R. Moldova de sărăcie”.

Interviu cu deputatul liberal de la București, Matei Dobrovie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:44 0:00
Link direct

Europa Liberă: Primele felicitări pentru Maia Sandu, câștigătoarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, au venit de peste Prut. Președintele Klaus Iohannis și șeful guvernului Ludovic Orban au felicitat-o pentru victorie și au subliniat necesitatea cooperării bilaterale și continuarea drumului Republicii Moldova spre democrație și Uniunea Europeană. Promisiunea celor doi este că România va rămâne un partener loial care să sprijine proiectele noului președinte. Dvs. cum ați văzut această victorie pe care a obținut-o Maia Sandu?

Matei Dobrovie: „Cred că e o victorie foarte-foarte importantă. E, dacă vreți, un fel de luminiță de la capătul tunelului pentru Republica Moldova, este o nouă speranță. Faptul că diaspora s-a mobilizat atât de bine și chiar și cei din țară au votat preponderent pentru Maia Sandu, practic arată că oamenii din Republica Moldova chiar își doresc o schimbare și fac o schimbare în bine. Și mi s-a părut că, prin această mobilizare la vot, ei au dovedit că le pasă și că își iubesc țara, în primul rând.”

Europa Liberă: Lumea așteaptă ca Republica Moldova să scape de sărăcie, de mafie, de corupție, de oligarhie. Credeți că chiar e în puterile Maiei Sandu să obțină aceste rezultate, pentru că împuternicirile pe care i le oferă Constituția sunt limitate?

Matei Dobrovie: „Evident că este doar un prim pas spre aceste deziderate importante pe care le-ați numit, și anume: scăparea de sărăcie, de corupție, de mafie, de oligarhie - toate lucrurile astea nu se pot face peste noapte. Evident că acum așteptările vor fi foarte mari legate de Maia Sandu și trebuie să fim realiști. Să ne bucurăm de acest moment, dar să fim și conștienți de faptul că, într-adevăr, prerogativele pe care Maia Sandu le are ca președintă nu-i permit să facă singură toate aceste lucruri.

Pentru a putea face toate aceste lucruri, evident că este nevoie de și de un guvern care să fie partener loial al Maiei Sandu pe acest drum reformist, este nevoie de un nou guvern reformist și de o majoritate care să susțină acest guvern în parlament.”

Europa Liberă: Dar aceste lucruri sunt puțin probabile, pentru că, până nu se ajunge la alegeri parlamentare anticipate, situația în legislativul de la Chișinău va fi una mai degrabă instabilă?

Matei Dobrovie: „Așa este. Și aici este marele pericol, practic, prin perpetuarea actualei stări să nu se erodeze Maia Sandu din cauza faptului că cetățenii ar putea să aibă anumite așteptări nerealiste, prea mari, ca ea să schimbe lucrurile peste noapte. Președintele are atribuții importante legate de reprezentarea țării, legate de politica externă, legate de apărare și securitate. În acest sens, cred că Maia Sandu poate să facă anumite lucruri importante pentru Republica Moldova, fie că ne gândim, de exemplu, la dezghețarea și îmbunătățirea relațiilor bilaterale cu vecini, precum România, Ucraina, fie că ne gândim la o apropiere de Uniunea Europeană, dat fiind că Maia Sandu beneficiază de o imagine foarte bună în toate cancelariile europene și are o conectare bună la toate aceste cercuri de putere și la instituțiile europene, deci are credibilitate externă și poate obține pentru Republica Moldova și lucruri concrete.

Mă gândesc aici, bunăoară, la deblocarea unor finanțări sau la alocarea unor noi finanțări, având în vedere că va beneficia Republica Moldova de credibilitatea Maiei Sandu în exterior. Or, Igor Dodon nu a beneficiat de această credibilitate externă deloc în mandatul său, el a acționat doar ca un pion al Rusiei și, ca urmare, pentru acest lucru a fost izolat și odată cu el, din păcate, și Republica Moldova a fost izolată în plan diplomatic. Igor Dodon nu a fost primit mai nicăieri și a avut relații doar cu Rusia, cu Turcia lui Erdogan, în general, cu regimuri autoritare și lumea democratică i-a întors spatele, ca să spun așa. Cred că acest lucru se va schimba, cred că Maia Sandu, cel puțin la nivel de reprezentare a țării și de relaționare cu liderii europeni, va aduce Republica Moldova mult mai aproape de Uniunea Europeană din nou, însă trebuie să spunem foarte apăsat aici că, pentru ca acele reforme agreate cu Uniunea Europeană prin Acordul de Asociere să fie realizate, avem, într-adevăr, nevoie, pe de o parte, de convocarea alegerilor anticipate, să ajungem cumva la alegeri anticipate și, pe de altă parte, să fie înlăturat actualul guvern PSRM, care este clar că nu a fost capabil nici să gestioneze bine epidemia, nici economia țării și, mai mult decât atât, a dovedit că nu este capabili și nici dispus să facă reformele la care Republica Moldova s-a angajat.”

Europa Liberă: Ca să fie înlăturat executivul condus de Ion Chicu, ar trebui să existe suficiente voturi în parlament pentru a învesti un alt cabinet de miniștri, iar ca să se adune aceste voturi, ar trebui totuși să existe o majoritate parlamentară? Ziceam că lucrurile în parlament nu se prezintă tocmai în favoarea creării unei majorități solide în legislativ.

Matei Dobrovie: „Da, din păcate, cred că asistăm cumva la formarea total netransparentă a unei noi majorități în parlament. Cred că deja se formează prin Partidul Socialiștilor, Partidul „Șor” și această fantomatică „Pentru Moldova”, care înainte era „Pro Moldova”, cu cei plecați de la „Pro Moldova” la „Pentru Moldova” cred că se formează o majoritate netransparentă...”

Europa Liberă: Socialiștii au zis că nu există asemenea înțelegeri și că nici nu pot să demareze asemenea discuții pe marginea constituirii unei majorități parlamentare PSRM și deputații fracțiunii Partidului „Șor”.

Matei Dobrovie: „Cred că este doar declarativ ceea ce spun socialiștii, cred că, în momentul de față, așa cum bine s-a văzut, Igor Dodon este disperat să se mențină la putere, chiar dacă a pierdut categoric aceste alegeri, chiar dacă s-a văzut clar ce-și doresc cetățenii, că l-au respins la vot, au respins, practic, modul în care a condus președinția în acești patru ani, Igor Dodon iată că nu știe să piardă. Mai mult decât atât, convoacă consultări, deși nu mai este președinte decât în exercițiu pe o durată extrem de scurtă și încearcă, din păcate, să speculeze intervalul de timp până când Maia Sandu va prelua mandatul, pentru a se asigura că această majoritate a sa sub o formă netransparentă va menține actualul statu-quo.

Miza acestor oameni este să nu se convoace alegeri anticipate.

Deci, gândiți-vă că miza acestor oameni este să nu se convoace alegeri anticipate, pentru că au interesul ca reformele să nu se facă, au interesul ca ei să rămână în libertate, mulți dintre ei având probleme cu justiția. Și atunci, pentru ca să nu-și piardă fotoliile și pentru ca să nu se facă alegeri în care ei doar ar pierde, e necesar să constituie o nouă majoritate. S-ar putea ca această majoritate să nu fie una declarată neapărat, dar este clar că, fără Partidul Democrat, socialiștii nu ar mai avea majoritatea, în momentul de față. E clar că vor căuta o altă soluție, cel puțin și pentru ca să păstreze majoritatea, să nu se ajungă la alegeri anticipate, să rămână acest statu-quo actual corupt, în care să continue schemele din perioada lui Plahotniuc și în care Dodon, iată, încearcă cumva să se salveze, revenind în fruntea Partidului Socialiștilor.”

Europa Liberă: Klaus Iohannis a transmis felicitări proaspătului președinte ales Maia Sandu și chiar a anunțat că ar putea să efectueze o vizită în Republica Moldova. Cum ar putea să se dezvolte cooperarea moldo-română pe timpul mandatului Maiei Sandu?

Matei Dobrovie: „Eu cred că va fi un mandat extrem de fructuos și, din punctul acesta de vedere, este simbolic că președintele Klaus Iohannis a fost primul președinte care a felicitat-o pe Maia Sandu oficial și, mai mult decât atât, dl președinte Klaus Iohannis nu a fost în Republica Moldova și nu a avut o întâlnire oficială atâta vreme cât a fost Igor Dodon în fruntea statului Republica Moldova. Iată că face acest gest de deschidere totală către Maia Sandu și către proiectul reformist european pe care aceasta îl reprezintă, iată că această vizită la nivel înalt arată că România vrea să rămână în continuare foarte aproape de Republica Moldova, arată un sprijin concret, clar pentru Maia Sandu, sprijin care de altfel a fost exprimat și înainte de turul doi și de președintele Iohannis, și de premierul Orban și este clar că lucrurile intră pe un făgaș al normalității.

Este clar că Maia Sandu este un partener mult mai bun și mai credibil pentru București decât a fost Igor Dodon. Dacă ne amintim toate ieșirile în decor ale lui Dodon la adresa limbii române, la adresa unioniștilor ș.a.m.d., chiar și acum în turul doi, când era disperat că știa că va pierde, iată că Maia Sandu este un președinte pe care România îl agreează, este un președinte care impune, practic, un proiect reformist, un proiect pe care România l-a susținut în ultima vreme, și anume: acest parcurs european, europenizarea Republicii Moldova, respectarea și implementarea efectivă a reformelor agreate prin Acordul de Asociere. Și evident că este un partener mult mai convenabil și mai adecvat pentru România Maia Sandu decât Igor Dodon. Din acest punct de vedere, cred că relațiile vor cunoaște o îmbunătățire semnificativă.”

Europa Liberă: Dar aceste relații bune, pe care ar putea să le aibă Maia Sandu cu România, cu Uniunea Europeană, cu Statele Unite ale Americii, ar putea să ducă la înrăutățirea sau înghețarea relațiilor cu Estul, cu Federația Rusă?

Matei Dobrovie: „Nicidecum! Cred că Maia Sandu a reușit să respingă așa-zisele acuzații pe care i le aducea Dodon că, mă rog, ar strica fundamental relația cu Rusia. De fapt, nu e vorba despre acest lucru, Igor Dodon a încercat să manipuleze. Maia Sandu a vorbit despre o relație corectă cu Rusia, o relație, evident, bazată strict pe interesele cetățenilor din Republica Moldova, fiindcă nu poți să faci ceea ce a făcut Dodon, care se declara președinte statalist și, pe de altă parte, el subjuga sau submina independența, integritatea Republicii Moldova, susținea forțele de ocupație din Transnistria, avea o raportare de slugă față de Moscova. Prin toate acțiunile sale a acționat ca un pion al intereselor rusești și împotriva oricăror interese naționale ale Republicii Moldova.

Cred că Maia Sandu va menține o relație cu Rusia în parametri normali.

Ca urmare, cred că Maia Sandu va menține o relație cu Rusia, o relație care să fie în parametri normali, nu o relație de apropiere și de servilism, cum a făcut-o Dodon, nu o relație de îmbrățișare a Rusiei, ci o relație de normalitate, condiționată de comportamentul Moscovei. Evident că în momentul în care Rusia este agresivă și are o influență așa cum am văzut-o la Chișinău, și nu numai, foarte negativă, evident că nu poți să ai relații foarte bune cu Rusia, dar Maia Sandu încearcă, spre binele cetățenilor Republicii Moldova, mă gândesc aici, de exemplu, la moldovenii care lucrează în Rusia ș.a.m.d., evident că va încerca Maia Sandu să aibă în vedere toate aspectele acestea și cred că oricum va fi un președinte loial intereselor cetățenilor Republicii Moldova, și în niciun caz loial intereselor Kremlinului, așa cum a fost Igor Dodon.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG