Igor Dodon care a suferit înfrângere, dar mai este președinte în exercițiu până la Crăciun, a și anunțat inițierea unor discuții cu grupurile parlamentare, în vederea formalizării unei noi majorități create în jurul PSRM. Gruparea socialistă și-a asumat integral guvernarea în ajunul scrutinului prezidențial, după anunțul democraților de a-i părăsi. Ce forțe politice vor încerca să conserve situația actuală și cui convin anticipatele? Cine va guverna în R. Moldova după aceste alegeri?
Proaspăt aleasa președintă a R. Moldova, Maia Sandu, a evitat analiza conjuncturii politice în care va prelua de la Igor Dodon funcția, remarcând doar că a câștigat o mare bătălie, după care urmează reclădirea instituțiilor statului și reformarea clasei politice. În același context, Maia Sandu a precizat că și-ar dori un parlament cu deputați incoruptibili:
„Solidaritatea și unitatea moldovenilor a unit ieri o lume întreagă. Oamenii au votat pentru o țară care îi unește și-i ajută la greu. Vreau ca Moldova să nu mai fie asociată cu sărăcia, corupția și emigrarea”.
Maia Sandu a spus că după validarea scrutinului și învestirea în funcție va demara consultări cu grupurile parlamentare pentru a găsi soluții la problemele urgente ale țării.
Între timp, candidatul învins al socialiștilor, Igor Dodon, al cărui mandat expiră la 24 decembrie, a anunțat că inițiază consultări cu partidele parlamentare, „pentru a evita o criză politică gravă”:
„O felicit preventiv pe doamna Maia Sandu cu acest rezultat, dar sunt obligat să apar votul celor care au votat pentru mine prin toate căile legale. Categoric, niciun fel de destabilizări și proteste. Eu știu că sunt doritori acum să arunce țara într-o nouă criză politică. Vreau să vă amintesc că R. Moldova este țară parlamentară, avem un guvern funcțional, sunt ferm convins că vom avea și o majoritate parlamentară care va susține acest guvern”.
Dodon, indiferent cum va juca, va fi ostatecul acestei majorități migratoare...Victor Ciobanu
Comentatorul politic Victor Ciobanu afirmă că liderul informal al socialiștilor, Igor Dodon, s-a pregătit din timp de această situație. Asta în ciuda faptului că anterior promitea în repetate rânduri să nu facă majoritate cu parlamentari din grupările lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, pe motiv că sunt transfugi și „hoți de miliarde”. Victor Ciobanu îl vede în continuare pe Dodon în prim-planul scenei politice, de ce nu, chiar în rol de premier. Deocamdată, nu e clar dacă le va da fotolii în executiv noilor parteneri, dar cel puțin Marina Tauber de la formațiunea lui Șor se vede în guvern, mai spune Victor Ciobanu:
„Probabil că și sondajele lui arătau că pierde și era evident că trendul este descendent. A încropit acea nouă majoritate care deocamdată nu este formală, dar vedem regruparea asta de forțe, în care formațiunea Șor s-a revopsit în „Pentru Moldova”, la care au aderat cei din Pro Moldova. Acum interesele s-au schimbat și cu siguranță vor încerca să conserveze această situație. Dodon, indiferent cum va juca, va fi ostatecul acestei majorități migratoare”.
Atât Maiei Sandu, cât și lui Renato Usatîi le-ar conveni astăzi declanșarea anticipatelor, prin dizolvarea Parlamentului. Ambele formațiuni sunt în creștere în sondaje, iar Usatîi vrea să ajungă în legislativ, susțin mai mulți analiști. Dar scenariul este puțin probabil, deocamdată. Partida celor care doresc conservarea situației e condusă de socialiști, aflați în trend descendent, urmați de grupările care au ajuns în legislativ pe lista Partidului Democrat. Mulți din acești parlamentari s-ar putea să nu mai ajungă în legislativ.
Analista Stela Jantuan, în trecut deputată din partea Partidului Democrat, este de părere că președintele în exercițiu al țării ar rămâne ostatecul forțelor oligarhice care l-au propulsat în funcția de șef de stat. De fapt, acest mariaj l-ar fi costat al doilea mandat, se arată ea convinsă. Problema viitorului executiv ar putea fi partidul lui Ilan Șor, după părerea Stelei Jantuan, partid ce ar fi considerat toxic de către partenerii externi în orice formulă guvernamentală:
Dodon a reîntors de fapt toată echipa lui Plahotniuc la guvernare...Stela Jantuan
„Alegerea [în calitate de președinte] unei persoane cum este Maia Sandu este doar primul pas în această luptă pentru a încheia procesul acesta de dezoligarhizare și de scoatere din captivitate a instituțiilor statului, pentru că ea nu s-a terminat, ea continuă. Restaurarea regimului Plahotniuc a fost făcută datorită lui Igor Dodon, care a reîntors de fapt toată echipa lui Plahotniuc la guvernare atunci când a demis guvernul Sandu. Dodon a pierdut încrederea Moscovei, acum el va juca doar cu forțele proprii și cu cele tradiționale ale lui, cu care a și devenit președinte, Șor și Plahotniuc”.
Liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, a declarat că ar susține ideea anticipatelor în toamna viitoare, dar cu condiția în care va fi creat un guvern al unității naționale care să gestioneze între timp criza din sănătate și din economie. Traseiștii trebuie izolați, iar reformele din justiție urmează a fi puse în aplicare, a spus Filip.
Sunt mai multe scenarii postelectorale pe care încearcă să le detecteze analiștii. Unii cred că vor urma câteva luni de tatonări, redistribuiri de forțe și chiar incertitudini periculoase. Nici ipoteza anticipatelor nu ar oferi un tablou mai clar, întrucât în linii mari aceleași forțe politice ar ajunge să dispute în legislativ dreptul de a sta la manivele.