„Dreptul la vot este unul relativ”, a declarat marți, 29 iunie, președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, explicând la o conferință de presă decizia CEC de săptămâna trecută de a deschide numai 150 de secții de votare pentru alegătorii din diaspora la alegerile din 11 iulie. Cimil a repetat argumentul că nu erau prevăzuți bani pentru deschiderea mai multor secții, iar drepturile relative, spre deosebire de cele absolute, se asigură în funcție de resursele disponibile.
Ministerul de Externe cu care CEC trebuie să coopereze la stabilirea numărului de secții de votare în străinătate a spus inițial că pot fi finanțate 190 de asemenea secții, a recunoscut Cimil. Numai că, în urma procesului din justiție între CEC și mai mulți concurenți electorali, Ministerul de Externe a dat un aviz nou, mai puțin ambițios. Schimbare de poziție confirmată indirect pentru Europa Liberă, de Ministerul de Externe: „Avizul prealabil a fost oferit în conformitate cu prevederile Codului Electoral, și se referă la confirmarea de către minister a îndeplinirii condiției vizând obținerea acordului autorităților străine, precum și la posibilitatea asigurării din punct de vedere logistic a procesului de votare”, a precizat Ministerul de Externe pentru Europa Liberă. Dar tot într-un interviu cu Europa Liberă, în mai, Ministrul de externe Aureliu Ciocoi asigura că ministerul său are și banii să finanțeze aceste 190 de secții de votare.
Pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent, Comisia Electorală Centrală (CEC) va deschide 2 150 de secții de votare, dintre care 150 peste hotare și 41 pentru pentru alegătorii din stânga Nistrului.