În zona de securitate, la Cocieri, Dubăsari, cetăţenii s-au trezit dublu în carantină, nu au dreptul să intre în localităţile administrate de regimul secesionist fiind consideraţi „cetăţeni străini” potenţial periculoşi.
Your browser doesn’t support HTML5
Iar cei care îndrăznesc să meargă la banca, farmacia sau alimentara din satul vecin sunt plasaţi obligatoriu la întoarcere în carantină pentru două săptămâni. Dintre cei care fac naveta peste noile posturi se numără şi cadre medicale. Responsabili de la Biroul de Reintegrare spun că urmăresc îndeaproape tot ce se petrece în zona de securitate.
Miliţia transnistreană a instalat în ziua de 18 martie mai multe patrule mobile şi posturi de control pe drumurile dinspre localitatea Cocieri, urmare a unui decret emis de liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski despre starea excepţională în autoproclamată republică transnistreană.
Au închis toate drumurile spre Moldova, vama tot, nici la Cocieri nu ne putem duce
Astfel, locuitori din Molovata Nouă şi Cocieri s-au pomenit izolaţi, iar cei din Corjova, Roghi, Dubăsari au aflat că riscă să fie trimiși carantină pentru 14 zile dacă ar ieşi „peste graniţă” mergând la rude, la bancomat sau la centrul medicilor de familie din Cocieri. Fostul director al gimnaziului de la Corjova, profesorul Constantin Sucitu, povestește că ultima dată, în toamnă, a mers la medicii de la Cocieri, de unde cu îndreptare a ajuns la clinici din Chişinău, acum însă toate drumurile spre localitatea vecină sunt blocate. „Au închis toate drumurile spre Moldova, vama tot, nici la Cocieri nu ne putem duce. Iată trebuie să te duci să iei nişte bani de pe card şi nu te poţi duce”.
Europa Liberă: Se consideră că e străinătate şi intraţi în caranină.
„Da, aşa-i, mă rog, altă republică, alt stat. Eu de-am m-am săturat să mă gândesc, să-mi bat minţile, să mă înnebunesc cu totul, să mă stresez. Facă ce-or vrea, dar vreau mai departe ca copii şi nepoţii mei poate să aibă o viaţă mai omenească, dar de mine de-acum…”
### Vezi și... ### În fața coronavirusului, mulți mizează pe Dumnezeu și pe noroc, puțini pe sprijinul autorităților
Primarul de la Cocieri, Raisa Spinovschi, spune că ţine permanent legătura cu Biroul de Reintegrare. Printre cei care sunt nevoiţi să treacă posturile miliţiei transnistrene sunt cei doi medici de familie care îşi au domiciliul la Dubăsari, precum şi zeci de angajaţi la centrul psihoneurologic şi azilul de bătrâni, toţi ar circula potrivit primarului în baza unor certificate.
„Ele deranjează din punct de vedere moral şi politic. Evident că noi nu ne-am dori posturile acestea să fie aici, la marginea noastră, fiindcă moral te deranjează când vezi un post suplimentar pus în aceste momente. Dar în ceea ce ţine de securitatea epidemiologică eu cred că faptul că s-au autoizolat nu este una din cele mai mari deranjuri la momentul actual. Chiar astăzi dimineaţă am discutat. Noi avem problema terenurilor după traseu şi odată ce ne apropiem de sezonul când agricultorii noştri trebuie să prelucreze terenurile, a apărut problema de circulaţie a lucrătorilor după traseu. Chiar acum pregătim listele angajaţilor agenţilor economici care se duce discuţie ca să le permită să meargă la lucru în câmp. Dar este, este un impediment că circulaţia nu este liberă, evident”.
### Vezi și... ### Cât valorează cu adevărat sănătatea în Transnistria?
Primarul din Cocieri, Raisa Spinovschi, la fel ca şi primarul din Molovata Nouă, Oleg Gazea, spun că acum este important să circule bacul, folosit pentru aprovizionarea cu produse alimentare şi medicamente a localităților ce s-au pomenit în izolare. Alesul local de la Molovata Noua afirmă că ieri a fost un flux mai mare de călători la bac şi că s-au făcut curse suplimentare. Au fost suspendate toate cursele de transport public spre Chişinău, care tranzitau oraşul Dubăsari controlat de Tiraspol.
Cei doi primari spun că îndeamnă localnicii mai mult să stea acasă, să respecte, atunci când merg la farmacie, magazine sau la bancă ceea în jargonul medicilor se numește distanţa de socializare inofensivă.
Asistenta medicală din Cocieri Tatiana Negru spune că în localitate există cinci persoane revenite din Italia şi care s-ar afla în autoizolare benevolă. De luni au fost puse în aplicare reguli mai speciale pentru accesul în centrul medicilor de familie, zice ea.
„Noi, ca şi toate spitalele din Chişinău, ca şi de peste tot, lucrăm cu un regim mai strict, adică deservim numai pacienţii gravi, care sunt cu febră, care-s cu dureri acute, atât. Controlul profilactic, programările s-au suspendat. Şi pacienţii nu se revoltă fiindcă cunosc situaţia în ţară”.
Sigur că e sensibil şi noi suntem cu ochii foarte atent la tot ce se petrece în perimetru
Responsabili de la Biroul de Reintegrare au anunţat că ţin legătură permanentă cu negociatorul din partea transnistreană pentru reglementarea transnistreană pentru a depăşi situaţiile dificile cu care se confruntă cetăţenii care au nenorocul să locuiască în zona de tampon între nerecunoscuta republică nistreană și teritoriile controlate de organele constituționale ale Republicii Moldova. Şeful Biroulului politici de reintegrare, Alin Gvidiani: „Sigur că e sensibil şi noi suntem cu ochii foarte atent la tot ce se petrece în perimetru anume a raionului Dubăsari şi a raionului cu regim sporit de securitate Bender-Varniţa, în general tot ce e aproape de linia administrativă, ca să evităm careva escaladări, incidente”.
Responsabilii de la Birul de Reintegrare spun că, în aceste zile, sunt implicaţi pacificatori, OSCE pentru a nu transforma posturile temporare în unele permanente.