Linkuri accesibilitate

Oazu Nantoi: „Conflictul nu este intern. Pacificatorii ruși au menirea de a nu admite rezolvarea acestui conflict”


Oazu Nantoi
Oazu Nantoi
Interviu cu Oazu Nantoi despre 2 martie 1992
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:35:21 0:00
Link direct


La data de 2 martie se împlinesc 28 de ani de la începutul acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. Războiul din 1992 mai este numit „război moldo-rus” din cauza sprijinului militar acordat forţelor separatiste de la Tiraspol de fosta armată a XIV rusă care era dislocată în regiune. În plus, Acordul de încetare a focului a fost semnat de preşedinţii Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse. Deşi au trecut aproape trei decenii de la acele evenimente sângeroase, problema transnistreană nu a fost soluţionată nici până astăzi. O discuție cu deputatul PAS Oazu Nantoi despre acele zile și șansele reglementării transnistrene.​


Europa Liberă: Deputatul Oazu Nantoi - în studioul Europei Libere de la Chișinău în această zi de 2 martie, o zi care a intrat în istorie. Pe 2 martie 1992, fostul președinte Mircea Snegur semna aderarea Republicii Moldova la Organizația Națiunilor Unite, iar 2 martie a mai intrat în istorie și ca ziua declanșării conflictului armat de la Nistru. Atunci erați funcționar în aparatul prezidențial?

Oazu Nantoi: „Da, până în 25 mai ‘92 am fost în aparatul prezidențial, formal vorbind, eram șeful Direcției analiză politică.”

Europa Liberă: Există șanse ca să fie apropiate cele două maluri ale Nistrului și să se vorbească despre Republica Moldova ca despre un stat suveran, independent și integru?

Oazu Nantoi: „Stimată dna Valentina, atunci când vorbim despre apropierea malurilor sunt niște lucruri evidente. Pe de o parte, la 31 august a anului trecut Biroul de Reintegrare a prezentat cifra de 382.861 de persoane din stânga Nistrului cu acte în regulă de cetățeni moldoveni. Eu am vorbit cu oamenii din stânga Nistrului, ei consideră că în prezent acolo în genere locuiesc circa 278 de mii de oameni.”

Europa Liberă: Da, s-a redus numărul populației.

Oazu Nantoi: „Asta în situația când ultimul recensământ din URSS, din ‘89, a dat cifra de 750 de mii de oameni, adică acolo este un dezastru și mai grav decât la noi. Toți agenții economici din stânga Nistrului sunt înregistrați la Chișinău și realizează operațiuni de export în calitate de agenți economici loiali ai Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Și ei toți au cetățenia Republicii Moldova, înțeleg?


Oazu Nantoi: „Și eu vreau să spun că, dacă umblați pe străzile Chișinăului, vedeți autoturisme cu plăcuțe de înregistrare în stânga Nistrului, la orice instituție medicală sau în magazin stau mașini din stânga Nistrului, oamenii vin fie la shopping, fie la servicii medicale mai calitative și, în sensul acesta, acest tablou confirmă un lucru evident: conflictul nu este intern și pacificatorii ruși de-a lungul Nistrului au menirea de a conserva artificial, de a nu admite rezolvarea acestui conflict. Al doilea moment: malurile demult au fost unite de lumea interlopă cu implicarea politicienilor corupți. Deja cât s-a scris despre contrabandă în regiune cu implicarea Transnistriei și celor de la Kiev, și celor de la Odesa, și celor de la Chișinău. Deci, este o rețea internațională de crimă organizată, unde Transnistria este un element foarte important, deoarece un regim nerecunoscut este folosit pentru… Și să ne aducem aminte, de exemplu, de o situație absolut aberantă, când la Tiraspol, pe adresa: pereulok Truda 7 (stradela Muncii nr. 7) este înregistrată compania „Energocapital” cu un angajat, iar la trei zile după aceasta, compania respectivă obține de la ANRE licența pentru livrarea energiei electrice la tarif nelimitat și începe a livra energie electrică pe malul drept. Noi, plătim pentru energie electrică, întreținem acest regim. Mai mult chiar, malul stâng nu achită pentru gazul consumat, pentru producerea energiei electrice și asta se transformă în datorii, dar banii…”

Europa Liberă: Cel puțin, Rusia deseori încearcă să dea din deget și să spună că Republica Moldova este datoare?

Oazu Nantoi: „În fiecare an, Curtea de Arbitraj de la Moscova înaintează pretenții Moldovei cu datorii de 270 sau nu știu câte milioane de dolari. Asta-i ca sabia lui Damocles, care a apărut în cârdășia dintre malurile Nistrului și cei corupți de la Moscova. Vreau să vă spun că atunci când a fost conflictul între Rusia și Georgia, Osetia de Sud, păi în presa rusă s-a scris că 40 la sută din sumele celea care erau alocate de Kremlin pentru regiunea ceea secesionistă rămâneau în buzunarele funcționarilor corupți de la Moscova. 40 la sută! Cu malul stâng situația este oleacă mai civilizată - doar 20 la sută rămâne la Tiraspol din ceea ce cu mare tam-tam se anunță că, iată, Moscova susține această regiune. Prin urmare, nu este un conflict intern, nu este între oameni, este un conflict artificial înghețat, dar malurile de mult sunt unite de lumea interlopă cu implicarea politicienilor corupți de la Chișinău.”

Europa Liberă: Între timp a fost creat acest mecanism internațional, formatul de negocieri „5+2”. Dvs. credeți că nu se cunoaște adevărata situație, situația reală astfel încât să se pună odată și odată punct disputelor?

Oazu Nantoi: „Dacă ne-ați adus aminte de formatul pentalateral, recent s-au împlinit 18 ani de când, în februarie 2002, la Bratislava a fost creată această consfătuire permanentă pentru chestiuni politice în problema reglementării conflictului transnistrean. Deci, aceasta este o capcană pentru Moldova, unde marionetele rusești de la Tiraspol, chipurile, sunt parte în conflict și, chipurile, vorbesc în numele populației din stânga Nistrului; Rusia și Ucraina, chipurile, sunt mediatori. Vă imaginați ce relații sincere sunt acum între Rusia și Ucraina... Și OSCE tot este mediator! Și acest teatru al absurdului durează de 18 ani de zile, această vacă stearpă a five plus two n-a dat nimic pentru Moldova, dimpotrivă situația a degradat când sub paravanul politicii „pașilor mici” regimul din stânga Nistrului s-a ales cu tot ce-i trebuie pentru ca să funcționeze fără ca să fie deranjat de Chișinău.”


Europa Liberă: Vă referiți la cedările care se fac de autoritățile statului în favoarea regimului de la Tiraspol?

Oazu Nantoi: „Absolut, da, absolut. Mai mult, este încă un moment, înțelegeți, dacă ne uităm în Constituția Republicii Moldova (cine se mai uită în ea), acolo este un articol cum că prioritățile politicii interne și externe ale Republicii Moldova sunt stabilite de parlament. Iată, recent, noi am încercat în parlament să dăm curs la o declarație în legătură cu ziua de 2 martie – 39 de semnături.”

Europa Liberă: Apropo, cum vă explicați că deputații PD și PSRM au fost împotriva semnării acestei declarații și am auzit explicațiile liderului PD, Pavel Filip, care spunea că „pentru noi ar fi mai important să mărim alocațiile, să facem ca polița de asigurare în sănătate să fie gratuită pentru participanții la conflict”?

Oazu Nantoi: „Dacă vorbim de Pavel Filip, eu nu pot uita ziua de 20 ianuarie 2016, în care el a promis că va fi un tablou electronic pe care în regim online vor fi demonstrați banii din contul miliardului furat care vor reveni în țară. Deci, acolo este credibilitatea dlui Filip! Ca să fie clar.”

Europa Liberă: El are alt argument. El spune că de la înalta tribună ONU a vorbit despre nevoia retragerii armatei Federației Ruse, a vorbit despre importanța soluționării acestui conflict.


Oazu Nantoi: „Nu, revenind la Constituția Republicii Moldova, arătați-mi, vă rog, un document după 2005 să fie adoptat în parlament și care să fie intitulat ceva de tipul: Strategii de soluționare a conflictului din raioanele de est. În anul 2011, eu am fost selectat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în calitate de consultant al guvernului pentru elaborarea conceptului strategiei de soluționare a conflictului. Fiind motivat de importanța problemei, eu sigur că am scris acest concept, prima versiune, și am mers cu el la un viceprim-ministru. Și care a fost reacția viceprim-ministrului? „Oazu, ce-ai scris tu, ce o să spună rușii?”.”

Europa Liberă: Frica asta de Moscova?....

...proiectul statalității degradează, situația per ansamblu pe țară degradează


Oazu Nantoi: „Nu, nu-i frica de Moscova, că răspunsul meu a fost următorul: „Păi, eu trebuia să scriu ceva pe placul rușilor sau pentru ca problema să fie rezolvată?”. De-acum lăsăm la o parte faptul că eu am rescris de trei ori și pe urmă au fost aruncate la coș. Parlamentul Republicii Moldova niciodată după 2005 n-a avut, n-a discutat, n-a adoptat nimic, n-a formulat problema de reîntregire a țării. Deoarece, dacă îmi permiteți, este un lucru care pe timpuri mie mi se părea important, vreo zece ani în urmă mi-am pus, adică mi-am formulat drept scop să propun o formulă care să definească ce este conflictul transnistrean. O formulă, deoarece conflict transnistrean nu-i corect că te duci de pe malul acela și Transnistria noi suntem, da? Sau în limba rusă e Pridnestrovia și, în opinia mea personală, ceea ce numim noi fenomenul conflictului transnistrean este un conflict între proiectul de edificare a statului Republica Moldova în limitele frontierelor recunoscute de comunitatea internațională cu interesele geopolitice ale Federației Ruse și cu interesele rețelei organizate de crimă organizată cu implicarea politicienilor de la Chișinău. Iată aceasta e. Și dacă noi căutăm explicația de ce Parlamentul Republicii Moldova nu este preocupat, ignoră această problemă vitală pentru perspectiva acestui stat, eu pot presupune că o bună parte din aleșii poporului sunt preocupați de problema furtului azi și cu atât mai mult, sunt oameni care joacă rolul de agenți de influență ai Moscovei și nimeni, adică nu există o majoritate care ar fi fost cu adevărat preocupată de soluționarea conflictului transnistrean. Filip putea să vorbească de la tribuna ONU orice. Pe durata existenței problemei n-a avut niciun precedent, n-a avut loc niciun precedent, poate dl Igor Dodon va organiza ședința Consiliului Securității Naționale, unde să fie discutate care sunt acele condiții cu respectarea cărora Federația Rusă va accepta să-și evacueze pașnic potențialul militar din stânga Nistrului și cum să atingem aceste condiții, păstrând suveranitatea și caracterul unitar al statului, nu „memorandumul Kozak-2”, cum se pune la cale acum. Prin urmare, statul, proiectul statalității degradează, situația per ansamblu pe țară degradează, când văd că ceea ce-i scris pe site-ul președintelui Republicii Moldova este dictat de Kozak”

Europa Liberă: Dar de ce ați tras această concluzie?

Oazu Nantoi: „Cel puțin, profitând de tribuna parlamentară la 18 decembrie a anului trecut, când s-au împlinit trei ani de la Congresul al XIV-lea extraordinar al Partidului Socialiștilor, unde a fost ridicat în slăvi Igor Dodon, noi, Blocul ACUM, am făcut o declarație prin care am cerut clar și răspicat Partidului Socialiștilor: renunțați oficial la angajamentul de a federaliza Moldova, care există în toate documentele voastre programatice.”

Europa Liberă: Dar ei, cu fiece ocazie, resping că ei ar fi promotorii ideii de federalizare a Republicii Moldova?

Oazu Nantoi: „Nu! Dacă-i credem, atunci eu mă ridic și plec. Deci, tot comportamentul lui Igor Dodon din momentul când a fost ales președinte se explică printr-o singură ipoteză, singurul argument care-i atribuie lui valoare în fața lui Putin este angajamentul lui Dodon de a federaliza Moldova, conform scenariului Kozak-2. Și este încă un moment perfid, una era situația când Kozak a venit în 2003 la solicitarea lui Vladimir Voronin și alta este în 2020, când noi avem război în Ucraina, și rușii nu ascund, și Igor Nicolaevici Dodon nu ascunde. Dacă vă uitați pe site-ul lui ceea ce el, chipurile, a prezentat anul trecut la Conferința de securitate de la München, că precedentul Republicii Moldova poate fi aplicat și în alte conflicte, inclusiv în Ucraina. Este negru pe alb scris, numai că eu deja am obosit să strig despre lucrul acesta, că se pune la cale, este, cum să-i spun, nu e vorba de federalizare, deoarece și Germania, și Austria, și Statele Unite sunt federații ș.a.m.d., e vorba de transformarea proiectului statalității Republicii Moldova în ceva nefuncțional, controlat din exterior și, respectiv, crearea precedentului pentru Ucraina ce urmează să fie istovită în război hibrid.”

Europa Liberă: Dar Dvs. admiteți că totuși la nivelul forțelor politice poate fi găsit un consens național referitor la felul cum trebuie să fie rezolvată problema transnistreană?

Oazu Nantoi: „Stimată doamnă, care consens național? Când la 2 aprilie 2016 candidatul Igor Nicolaevici Dodon, încă nici candidat fiind, se duce la Comrat și strigă acolo că piciorul jandarmului român și tancurile americane nu vor călca pe pământul moldovenesc, candidatul Igor Dodon se alege cu 98,89%, ca în Coreea de Nord, și vreți consens național?”

Europa Liberă: El acum zice despre „frații români”, când se adresează celor de peste Prut.

Oazu Nantoi: „Păi, da. Da, frații români, da, și se duce la recepția oferită de ambasada română și vorbește de parteneriat strategic, cu o mică remarcă: „politica echilibrată” a lui Igor Dodon înseamnă că el nu este acceptat nici la Kiev, nici la București.”


Europa Liberă: 2 martie 2020. Ce fac combatanții, ce zi marchează ei, pentru că sunt peste 20 de mii de participanți la acel conflict armat de la Nistru?

Oazu Nantoi: „Eu n-am stat cu armă în mână în tranșee, eu eram cu negocierile, noaptea la Dubăsari…”

Europa Liberă: Da, ne amintim.

Noi ce am făcut ca această țară să fie reîntregită?


Oazu Nantoi: „Am zburat cu helicopterul la Tiraspol, la Statul major al Armatei a 14-a, au fost și încercări de a (…), am participat la întrunirile quadrilaterale ale miniștrilor afacerilor externe cu Adrian Năstase, Anatol Szlenko, Andrei Kozarev și Nicolae Țîu, deci au fost eforturi, dar eu consider că ei au un sentiment amar. Pe combatanți toate guvernările încearcă să-i cumpere cu niște pomeni de care ți-i rușine să spui, când în parlament se discută să li se dea 300 de lei sau 500 de lei, dar când te uiți pe fereastra parlamentului la parcarea parlamentului, acolo pentru spălatul unei mașini se cheltuiește mai mult decât noi discutăm acolo. Și nicio forță politică din parlament nu-și pune problema – păi, oamenii aceștia au luptat, camarazii lor au murit, copiii au rămas orfani, pentru ce au luptat ei? Pentru integritatea țării? Dar noi ce am făcut ca această țară să fie reîntregită? Și iată asta este, înțelegeți? Când vorbiți de forțe politice, dl Bătrâncea, când pe 18 februarie a ieșit la rampă, după ce eu la 13 februarie am ieșit și am vorbit foarte tranșant, nu dur, mă rog, - medicul legist nu este obligat să aleagă terminologia unui psiholog, da? - el a spus că: „Iată, noi am propus să fie discutată”... Spune minciuni ca și șeful lui, Igor Dodon. Eu am încercat să propun ca să ne ducem undeva la Vadul lui Vodă sau nu știu unde, să facem un seminar fără microfoane, fără clișee pseudo-ideologice – nu s-a acceptat. În schimb, toată fracțiunea PSRM a fost purtată, nu prima dată, la Moscova.”

Europa Liberă: După 30 de ani, Oazu Nantoi poate spune foarte clar dacă într-un timp previzibil poate fi propusă o soluție pentru problema transnistreană?

Oazu Nantoi: „Cine a propus în 2003 „Strategia 3D”, formula?”

Europa Liberă: Oazu Nantoi!

Oazu Nantoi: „Pe urmă, cu Igor Munteanu, cu Vlad Socor am scris un document care se numea: „Strategia 3D”. Vreau să vă spun un lucru care este mai puțin cunoscut: în 2003 am fost invitat la o conferință internațională în Varșovia sub auspiciile lui Zbigniew Brzezinski și eu eram atât de mândru și de motivat, am pregătit un raport despre metodologia soluționării conflictelor înghețate, am fost aplaudat. Dar aici cui să-i arăți aceste studii? În 2001, un coleg de la EPP, dl Pântea, a scris un studiu despre potențialul militar din stânga Nistrului și influenței…”

Europa Liberă: Cunosc acel studiu, da.

Oazu Nantoi: „Deci, sunt suficiente materiale care pot fi sintetizate foarte repede de un grup de experți și care pot servi drept bază pentru - mie nu-mi place cuvântul „strategie”, Moldova e campioană la capitolul strategiilor aruncate la coș - planuri de acțiuni sectoriale. Ministerul Educației are de făcut asta, Ministerul Economiei are de făcut…”

Europa Liberă: Păi, dar asta nu înseamnă politica „pașilor mici”?

Oazu Nantoi: „Asta nu! Asta înseamnă demontarea dirijată univocă a structurilor anticonstituționale din stânga Nistrului cu asistență internațională în parteneriat cu Ucraina, cu garanții pentru populația din stânga Nistrului că dl Gaiciuc va porni asupra lor (glumesc!). Deci, este vorba de o abordare complexă, totul este, numai că în Biblie scrie nu stricați orzul cu gâștele, gâștele noastre găgăiesc în parlament, acoperind furtul și trădarea.”

Europa Liberă: Întrebarea mea era mult mai precisă: cât timp totuși va mai trece din moment ce se spune că odată cu scurgerea timpului se îndepărtează și mai mult cetățenii de pe un mal și celălalt al Nistrului?


Oazu Nantoi: „Aveți perfectă dreptate, eu nu tare sistematic, dar comunic cu lumea din stânga Nistrului și când vorbești cu ei se observă că la dânșii mintea deja e, conștiința deja e modelată de acele clișee care timp de 30 de ani, la 2 septembrie ei vor sărbători cu fast, dar asta deloc nu înseamnă că statul Republica Moldova trebuie să renunțe la acest teritoriu. Condiția este doar una, trebuie să ai o guvernare responsabilă și necoruptă, dar chiar dacă nu este competentă, ea poate să invite experții din societate, prim-ministrul nu trebuie să fie Leonardo da Vinci, el trebuie să fie susținut de echipă, de guvern, de consilieri și asta este vorba, dar nu există voința politică. Când ne uităm la Igor Dodon care în viața lui nu a deschis gura abordând problema prezenței ilegale militare a Federației Ruse, despre ce vorbim noi?”

Europa Liberă: Dar Dvs. credeți că la modul serios Igor Dodon și Vladimir Putin au discutat pe marginea acestui subiect, ar exista tacit ceva pus la cale de care să nu cunoască opinia publică?

Oazu Nantoi: „Stimată dna Valentina, dacă ne uităm pe site-ul Kremlin.ru și analizăm migălos, cu creionașul, tot ce este publicat pe site-ul oficial al lui Vladimir Putin despre prima vizită oficială a lui Igor Dodon, acolo rezultă univoc că Dodon și-a asumat angajamente de a realiza „planul Kozak-2”, iar Putin n-a uitat să menționeze că Rusia este gata să fie garant al înțelegerilor ce vor fi atinse. Ce înseamnă garant? Asta înseamnă ostașul rus pe teritoriul Republicii Moldova, iată garanțiile în versiunea rusească.”

Europa Liberă: Dar Moscova prin Transnistria împiedică apropierea Republicii Moldova de UE?

Uniunea Europeană nu poate accepta în calitate de țară membră o țară cu un conflict nerezolvat


Oazu Nantoi: „Atunci când în 2009 la noi a fost creată prima Alianță pentru Integrarea Europeană și lumea a început să fie..., s-a pornit o avalanșă de euro-optimism ș.a.m.d., eu oleacă cu nedumerire mă uitam la toate lucrurile astea, deoarece este binecunoscut faptul că Uniunea Europeană nu poate accepta în calitate de țară membră o țară cu un conflict nerezolvat, în spatele căreia mai este și Rusia. Uniunea Europeană s-a săturat de Cipru…”

Europa Liberă: Absolut.

Oazu Nantoi: „…cu nordul și sudul. Prin urmare, este absolut clar că Moldova n-are nicio șansă să devină țară membră a Uniunii Europene, fie și peste 20 de ani, nu știu când, dacă nu va fi soluționat acest conflict. Apropo, și Unirea nu știu cum o s-o realizăm.”

Europa Liberă: Dar liderii de la Tiraspol au vocea lor de sine stătătoare sau ideea că ei sunt ghidați mereu de Kremlin e cea mai plauzibilă?

Oazu Nantoi: „Știți care e situația? Atunci când președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, îl felicită pe Vadim Krasnoselski cu alegerea, acesta e un lucru strigător la cer. Din istorie se cunoaște că în anul ‘39 Stalin îl felicita pe Hitler cu nu știu ce ocazii, dar noi n-avem acel calibru, slavă Domnului, dar e o mizerie și o degradare. Atunci când în ziua de 3 noiembrie a anului trecut Igor Dodon împreună cu Vadim Krasnoselski se plimbau prin Cetatea Bender și comemorau Ziua Unității Naționale a Federației Ruse, asta, știți, ei au scuipat în mormintele celor care au luptat pentru integritatea țării.”

Europa Liberă: Igor Dodon zice că prin aceste gesturi vrea reconciliere între cele două maluri ale Nistrului.

Oazu Nantoi: „Igor Dodon poate să zică orice. Eu m-am săturat de gesturi, deoarece Vadim Krasnoselski este o nulitate, o marionetă căruia îi transpiră fundul în anticamera lui Gușan de la Seriff, da? Ca să fie clar, și căruia i se permite să se plimbe în țarcul cetății de la Bender, este o nulitate și când Igor Dodon se poziționează alături de această nulitate, el coboară la nivelul lui.”

Europa Liberă: În altă ordine de idei, ce se întâmplă în parlament, s-au regrupat forțele, vă este clar că este o majoritate parlamentară?

Oazu Nantoi: „S-au regrupat hoții, nu forțele. Deci, parlamentul precedent a fost controlat de Plahotniuc, parlamentul actual este, deocamdată, cel puțin majoritatea controlată de Dodon, 62 de voturi pentru demiterea Guvernului Maia Sandu sunt destul de grăitoare.”

Europa Liberă: Între timp, PD s-a scindat?

Oazu Nantoi: „Între timp, din fracțiunea PD au plecat, au declarat că au plecat șapte deputați, dar știți care este situația? Plecările astea, cum spun matematicienii, sunt necesare, dar nu este suficient. Deci, dacă din PD va pleca un număr suficient de deputați pentru ca să-l demitem pe dl Ion Chicu, care este șeful campaniei electorale a lui Igor Dodon, atunci putem vorbi.”

Europa Liberă: El este șeful executivului.

Oazu Nantoi: „Da, atunci putem vorbi despre PD, dacă nu – adio, PD!”

Europa Liberă: Blocul ACUM mai este în parlament?

Oazu Nantoi
Oazu Nantoi


Oazu Nantoi: „Blocul ACUM este. Nu este în versiunea ceea care a existat în campania electorală, dar în majoritatea cazurilor, când luăm poziții comune, noi vorbim în numele Blocului ACUM, deoarece – cum să vă spun? – multe lucruri puteau fi evitate, multe lucruri se învață din mers, dar Blocul ACUM atunci când este vorba de interesele statului, de interesul național, cum spunem noi, el se consolidează, noi lucrăm împreună, inclusiv această declarație care urma să fie semnată, adoptată în parlament și am cerut în ziua de 18 decembrie din partea Blocului ACUM ca să renunțe la ideea federalizării. Deci, asta este realitatea.”

Europa Liberă: Admiteți un dialog cu deputații democrați?

Oazu Nantoi: „Eu asta nu că deschid parantezele, eu întotdeauna eram adeptul dialogului din moment ce suntem aleșii aceluiași popor.”

Europa Liberă: Parcă sunteți aleșii aceluiași popor...

Oazu Nantoi: „Și fără ca să dau nume concrete, înainte ca să cadă guvernul dnei Maia Sandu, la inițiativa mea au existat niște comunicări, dar comunicările trebuie să fie sincere sau mai bine să nu fie deloc.”

Europa Liberă: Deci, ați discutat cu colegi din PD, asta lăsați să se înțeleagă?

Oazu Nantoi: „Da, dar discuțiile nu au fost sincere din partea lor. Ne-au mințit.”

Europa Liberă: Dl Filip zice că vă comportați ca o mireasă și trebuie să știți – vreți mariajul sau nu-l vreți?

Oazu Nantoi: „Dar cine-i dl Filip?... Știți ce? Acest limbaj eu nu-l accept, dat fiind faptul că situația acum se focalizează într-un singur punct: alegerile prezidențiale. Și, în opinia mea personală, testul de maturitate al acestei societăți și al acestei clase politice este atitudinea față de Igor Dodon. Eu nu știu dacă există în țara asta vreun cetățean care, scărpinându-se la ceafă, poate să-și aducă aminte ce i-a promis Igor Dodon și ce i-a făcut ca președinte de țară, dar repet poziția mea personală: eu sunt ferm convins că Igor Dodon, mai este o listă nu foarte scurtă, sunt angajați în realizarea scenariului Kozak-2.”

Europa Liberă: Și credeți că lucrul acesta e posibil împreună cu deputații democrați?

Oazu Nantoi: „Știți care e situația? În statutul Partidului Democrat unde am avut onoarea să fiu și eu sunt scrise valorile social-democrate: echitate, libertate, solidaritate. Și acum situația este alb-negru. Deci, este Igor Dodon care joacă rolul lui Plahotniuc-2. Aduceți-vă aminte cum au votat reprezentanții Partidului Socialiștilor în acele concursuri care, din naivitate sau în conformitate cu legea, Blocul ACUM încerca să le realizeze. Ei din start au trișat. Înțelegeți?”

Europa Liberă: Dar dvs. ați făcut ca Moldova să scape de Plahotniuc și să-l aibă pe Igor Dodon?

Oazu Nantoi: „În ziua de 3 iunie, când a venit Dmitri Kozak, a fost realizat un briefing cu Igor Dodon, dar totuși o jurnalistă i-a aruncat întrebarea: „Cum vedeți ieșirea din situație?” Și dl Kozak a spus că o coaliție temporară și pe urmă alegeri proporționale, pe liste de partid. Și eu deodată le-am spus colegilor din bloc că Federația Rusă dorește, cu participarea noastră, să-l înlăture pe Plahotniuc, iar apoi să-l aducă la putere pe Igor Dodon. Dar eu vreau să vă aduc aminte și să atrag atenția la un moment care este foarte important, eu chiar nu comentez acele imprimări video care au apărut la un canal de televiziune cu...”

Europa Liberă: ...federalizarea Republicii Moldova, Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc discutând despre scenarii, finanțări...

Oazu Nantoi: „Da, că el i-a spus lui Kozak că cuvântul „federalizare” nu poate fi utilizat și Kozak i-a dictat...”

Europa Liberă: Exact!

Oazu Nantoi: „Înainte de aceasta, noi strigam despre binom. Igor Dodon a devenit președinte fiind susținut de Plahotniuc. Asta era evident.”

Europa Liberă: Și a rămas președinte fiind susținut de Blocul ACUM.

Oazu Nantoi: „Nu, dați-mi voie să spun. Din câte se vorbeau în târgul politic moldovenesc, Plahotniuc era ferm convins că el îl controlează pe Igor Dodon, însă ceea ce s-a întâmplat după vizita lui Kozak... De ce a venit Kozak încoace? Kozak a venit încoace ca să facă cunoștință cu Blocul ACUM. Eu am participat la acea întrevedere. Lor le este lehamite de Igor Dodon. Igor Dodon le spunea minciuni despre Blocul ACUM la comanda lui Plahotniuc. Și ceea ce s-a întâmplat în ziua de 8 iunie a demonstrat un lucru foarte grav: Putin îl controlează pe Dodon mult mai dur decât Plahotniuc. Și este încă un moment: la începutul discuției noastre am vorbit despre începuturi, 2 martie, faza ceea turbulentă când societatea nu era consolidată prin ideea statalității Republicii Moldova. Spuneți-mi, vă rog, acum, dacă noi vom merge prin satele Moldovei și vom vorbi despre aceea că Igor Dodon are angajamentul de a federaliza Republica Moldova, asta o să-i impresioneze pe oameni?”

Europa Liberă: Foarte puțini vor reacționa.

Oazu Nantoi: „Sau 500 de lei în plic au să fie un argument mult mai concret, da? Asta este problema. Dacă cetățenii nu doresc să aibă țară, noi degradăm într-un teritoriu care va fi condus de bandiți, nu contează cum se vor autodeclara ei – de stânga, de dreapta sau tărcați.”

Europa Liberă: Cu PSRM mai poate fi vorba despre un dialog cu Blocul ACUM?

Oazu Nantoi: „Nu. Știți care este situația? Dialogul este una că, adică noi comunicăm, noi comunicăm în comisii, noi...”

Europa Liberă: Dialog care ar duce la resetarea guvernării?

Oazu Nantoi: „Eu nu cred în asta. Nu, noi nu respingem ideea dialogului, dar este foarte amuzant să urmărești pe pagina oficială a dnei Greceanîi cât de bine grăia despre Blocul ACUM la început și cum a întors placa imediat. Despre ce să vorbești cu ei, dacă ei sunt fățarnici și mincinoși? Așa cum este președintele lor Igor Dodon. Și este încă un moment. La 14 ianuarie curent a avut loc Consiliul Republican al Partidului Socialiștilor, cel mai mare partid. Eu am citit principiile celea pentru anul 2020 și te apucă groaza. Fie acest partid îi tratează cu dispreț absolut pe cetățenii Moldovei, nici nu depune efort ca să scrie ceva mai frumușel, fie sunt impotenți intelectuali. E ceva îngrozitor în mileniul XXI...”

Europa Liberă: Dar au cel mai mare număr de deputați în legislativ, dle Nantoi.

Oazu Nantoi: „Păi da. Dar ce asta schimbă faptul că ei sunt mincinoși și impotenți? Arătați-mi, vă rog, acea guvernare care a demonstrat câte locuri de muncă a creat în țara asta. Ce striga Dodon în 2016? Câte sute de mii de tineri au plecat cât el stătea cocoțat acolo în funcția de președinte?”

Europa Liberă: Acum, când s-a împlinit un an de când au avut loc alegerile parlamentare, aud tot mai multe voci care se întreabă de ce dvs., cei care constituiți Blocul ACUM, formal așa cum mai este, nu depuneți mandatele și să se ajungă la anticipate.

Oazu Nantoi: „Dar nu se ajunge la anticipate, stimată doamnă.”

Europa Liberă: Nu eu vă întreb, asta aud de la cetățeni.

Oazu Nantoi: „Asta-i banal. Atunci, în urma depunerii mandatelor, trebuie să se creeze o situație când în parlament vor sta mai puțin de 51, dar așa ceva nu se realizează, deoarece așa cum controla Plahotniuc, acum Dodon controlează majoritatea în parlament. De aceea, gesturi teatrale cu depunerea mandatelor nu vor schima nimic.”

Europa Liberă: Guvernul Chicu va avea viață lungă?

Oazu Nantoi: „Dar acesta nu-i guvernul Chicu, acesta-i guvernul Dodon.”

Europa Liberă: Oricum, acest executiv?

Oazu Nantoi: „Eu consider că acesta-i stafful electoral al lui Igor Dodon și el va trăi până la alegerile prezidențiale.”

Europa Liberă: De fapt, asta s-a și vorbit atunci când a fost învestit acest guvern, că ar fi bine să ajungă până la alegerile prezidențiale.

Oazu Nantoi: „Nu. Știți care este situația? Guvernul Chicu fie este demis prin vot parlament, fie dl Chicu își depune mandatul. Dl Dodon este cointeresat să păstreze acest staff electoral și să meargă la alegeri...”

Europa Liberă: Și sprijin în parlament va avea în continuare acest guvern?

Oazu Nantoi: „Eu nu pot să răspund în numele dlui Filip sau al dlui Dodon. Asta rămâne de văzut, deoarece pe internet mai citești acolo că au plecat șapte, dar vor urma și alții. Dar mie mi-e lehamite de mizeria și fățărnicia aceasta din Parlamentul Republicii Moldova în situația când țara se duce de râpă.”

XS
SM
MD
LG