Președintele Igor Dodon se declară un susținător al strategiei „pașilor mici” în raport cu regiunea transnistriană și nu vrea să intră în disputa despre definiția războiului de pe NIstru din 1992. Un interviu realizat de Valentina Ursu, luni 24 februarie, în studioul Europei Libere.
Europa Liberă: (...) se apropie ziua de 2 martie, considerată și ziua când a fost declanșat conflictul armat de la Nistru, Dvs. ce credeți că a fost în ‘92?
Cei de pe malul drept al Nistrului, ai noștri, nu sunt vinovați absolut cu nimic, ei au îndeplinit ordinele, ei au fost militari.
Igor Dodon: „Eu consider că a fost o tragedie, a fost și rămâne cea mai neagră pagină din istoria modernă a Republicii Moldova și este o tragedie, și cei de pe malul drept al Nistrului, ai noștri, nu sunt vinovați absolut cu nimic, ei au îndeplinit ordinele, ei au fost militari. Și acum să încercăm să dăm apreciere unei părți sau alteia, eu îi respect pe cei care au îndeplinit ordinele, mă refer la concetățenii noștri, că am avut o discuție chiar cu ei, dar acum trebuie să recunoaștem că este o tragedie și să vedem cum ne mișcăm mai departe, cum încercăm să reunificăm țara.”
Europa Liberă: Dar au fost două părți implicate în conflict. Care sunt acele părți?
Igor Dodon: „Aceasta a fost o pagină neagră și este o tragedie. Haideți să mergem înainte.”
Europa Liberă: Nu vreți ca să lăsați iarăși...
Igor Dodon: „Pe mine mă interesează cum rezolvăm această problemă acum și asta este sarcina numărul 1 pentru orice politician și pentru orice conducător al țării.”
Europa Liberă: Și pentru Dvs. mai rămâne o prioritate rezolvarea?
Igor Dodon: „Asta rămâne una din prioritățile de bază.”
Europa Liberă: Pentru că și în 2016 ați spus exact același lucru, că rezolvarea conflictului transnistrean e o prioritate.
Igor Dodon: „Și eu consider că în acești patru ani s-a făcut foarte mult, trei ani, de fapt, pentru apropierea malurilor cu acele inițiative, procesul-verbal „Berlin plus” din 2016, s-au făcut foarte multe lucruri. Ele trebuie continuate, acum suntem în discuții pe subiecte economice, aici se referă la sistemul bancar și la sistemul de impozitare din stânga Nistrului și poate ajungem și la o soluție politică pe viitor, dar nu în acest an, la sigur.”
Europa Liberă: Totuși, mulți rămân la ideea că a fost un conflict armat între Republica Moldova și Federația Rusă. Acum, declarațiile care vin din partea dlui Krasnoselski par să fie total împotriva autorităților Republicii Moldova. Înțelegeți ce scop urmărește d-lui?
Igor Dodon: „Sunt declarații poate provocatoare undeva. Prin astfel de declarații noi nu apropiem malurile și eu o să mă abțin la această etapă de la declarații, dar avem foarte multe subiecte pe ordinea de zi, care trebuie și pot fi soluționate în interesul cetățenilor Republicii Moldova din stânga Nistrului și din dreapta Nistrului.”
Europa Liberă: Ziceți „multe subiecte”. Haideți să vedem numai cele ce țin de finanțe. Poate fi rezolvată problema asta, pentru că și de acolo vin nemulțumirile și nu e clar?
Igor Dodon: „La finanțe, vă referiți la...”
Europa Liberă: ...la agenții economici care au conturi bancare.
Igor Dodon: „Nu există problema conturilor bancare pentru 90-99 la sută din agenții economici. Există această problemă doar pentru niște întreprinderi apropiate celor care conduc în Transnistria la această etapă și care nu pot sume enorme de lei, pe care noi le achităm pentru energia electrică, pe care nu le pot converti în valută străină și să le transfere, așa cum le transferau anterior. Aici există probleme, pentru că a fost modificată legislația în Republica Moldova în ceea ce ține de procesele de combatere a spălării banilor. Și aici trebuie găsită o soluție. Noi le-am propus câteva soluții.”
Europa Liberă: Dar se pare că ei nu acceptă ceea ce le propune Republica Moldova?
Igor Dodon: „Eu cred că noi trebuie să ne mișcăm înainte și putem să găsim o soluție prin dialog.”
Europa Liberă: Dar soluția Dvs. care ar fi?
I
Soluția cea mai bună ar fi ca leul să circule în regiunea transnistreană prin virament.
gor Dodon: „Sunt trei soluții. Soluția cea mai bună ar fi ca leul să circule în regiunea transnistreană prin virament. Și lucrul acesta e real. Și circulă leul. În regiunea transnistreană leul circulă, dar circulă între un număr limitat de agenți economici, care sunt apropiați celor care conduc acolo, pentru că noi plătim în lei la Cuciurgan, dar leii aceștia apar la „Sheriff”, apar la „MMZ” (Uzina metalurgică) și noi le-am spus că „dacă circulă între 2, 3, 4 întreprinderi, dați-le voie la toți agenții economici să circule între dânșii și s-a scos problema”. S-a scos imediat problema, pentru că în cazul acesta ei pe lei cumpără mărfuri din dreapta Nistrului și se începe un alt proces. Dar ei consideră că asta este o tentativă la așa-numita independență care nu a fost, nu este și nu va fi pentru Transnistria.
De aceea trebuie să scoatem capul din nisip – mă refer la cei din stânga Nistrului –, să vedem lucrurile real cum sunt și să ne mișcăm înainte.”
Europa Liberă: Ați spus că sunt trei...
Igor Dodon: „Asta-i cea mai bună.”
Europa Liberă: Nu vreți să ne spuneți și altele?
Igor Dodon: „Nu.”
Europa Liberă: Dar această speculație că Transnistria ar vrea să privatizeze „Metalferos”?
Igor Dodon: „Eu cred că sunt prostii. De unde a apărut însăși ideea asta? Tot timpul erau învinuiți cei de la guvernare că ceva fac cu „Metalferos”-ul acesta. Și eu i-am spus premierului: „Dar poate-l vindeți?”. Monopolul doar a fost exclus, el a fost anulat, orișicare întreprindere poate obține licență. Și în cazul acesta, pentru ce statul să rămână operator în domeniul acesta ca să facă nu știu ce?”
Europa Liberă: Se zice că „Metalferos” sponsorizează două partide – PD și PSRM.
Igor Dodon: „Acestea sunt aberații. Lucrul acesta este imposibil odată cu liberalizarea pieței. Și pentru a scoate orice suspiciuni, las’ să apară mai mulți agenți economici să activeze în domeniul respectiv și gata. Acum doar orișicare poate să acumuleze sau să ducă la export,sau să facă ce dorește.”
Europa Liberă: Dvs. sunteți sigur că deputatul Andronachi nu mai are influență asupra a tot ce se întâmplă în jurul „Metalferos”?
Igor Dodon: „Eu sunt sigur că se discută mult referitor la influențe ale cuiva, dar în realitate nu este acest lucru, pentru că marea majoritate a schemelor care erau, acesta a fost obiectivul numărul 1 și pentru mine și atunci când eram împreună cu dna Maia Sandu, și pentru Guvernul Chicu, de asemenea, să fie stopate, să fie anulate și banii să vină în buget. Acesta este scopul.”