După ce R. Moldova nu le-a dat drumul, mii de pelerini evrei merg spre Uman prin România

Un evreu credincios sărută mormântul rabinului Nachman la Uman, la 15 septembrie 2023.

Aeroporturile din estul României: Bacău, Suceava și Iași sunt asaltate în aceste zile de pelerini evrei care vor să ajungă la Uman, în Ucraina, după ce R. Moldova a interzis „podul aerian” de anul trecut, prin Chișinău.

Presa locală din Moldova românească a relatat că aproximativ 30.000 de pelerini evrei erau așteptați să treacă prin România către Uman, unde vor marca Anul Nou evreiesc, Rosh Hashanah, în 2-4 octombrie.

Ziarul de Bacău a scris că cel puțin 5 companii aeriene fac în aceste zile sute de zboruri între Tel Aviv și aeroporturile românești, pentru a aduce pelerinii cât mai aproape de Uman, după ce R. Moldova nu le-a permis accesul.

Mii de pelerini evrei au fost nevoiți să-și schimbe planurile după ce autoritățile moldovene au spus că nu pot asigura securitatea călătorilor, iar aeroportul Chișinău este prea aglomerat anul acesta ca să opereze alte zeci de chartere, în plus.

Moldova a invocat, de asemenea, o datorie a Israelului, de vreo 200.000 de euro, pentru cheltuieli suportate de Chișinău la ediția de anul trecut a pelerinajului.

Pelerinajul evreilor hasidici la Uman a fost descurajat de autoritățile din Ucraina, care le-au amintit că țara e în război – ca de altfel și de guvernul SUA, de unde vin o parte din pelerini. Autoritățile israeliene au precizat și ele că pelerinii vor merge la Uman pe proprie răspundere.

Presa ucraineană a relatat că numărul pelerinilor ar putea fi mai scăzut anul acesta – vreo 30.000, față de 50.000, cât se anticipa inițial - dar nu din cauza „răzgândirii” Chișinăului, ci a noilor evoluții din Orientul Mijlociu, unde a început un nou război, cel dintre Israel și militanții libanezi Hezbollah.

Uman, aflat la vreo 200 km sud de Kiev, este locul mormântului rabinului Nachman din Breslau, care a trăit în secolul XVIII, fiind unul din fondatorii mișcării evreiești hasidice, și este loc de pelerinaj de peste 200 de ani.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te