Linkuri accesibilitate

Anul acesta nu va mai fi „pod aerian” Israel-Uman (Ucraina) via Chișinău. Guvernul moldovean explică de ce


Pelerini evrei revenind de la Uman prin aeroportul Chișinău în septembrie 2023.
Pelerini evrei revenind de la Uman prin aeroportul Chișinău în septembrie 2023.

Mii de evrei care urmau să meargă la începutul lunii octombrie în Ucraina în pelerinaj, trecând prin aeroportul Chișinău, cum au făcut-o anul trecut, au fost înștiințați de agenția de turism din Israel că vor primi banii pe bilete înapoi, întrucât nu vor putea trece prin Moldova.

Potrivit agenției Netivim Tours, citată de cotidianul israelian Haaretz, autoritățile moldovene nu și-au dat acordul pentru tranzitarea țării de către pelerini înaintea festivalului religios Rosh Hashanah, care începe anul acesta la 2 octombrie.

„Din păcate, zvonurile sunt adevărate. De îndată ce am fost înștiințați de intențiile conducerii moldovene în urmă cu câteva zile, am început eforturi intense pentru a o convinge să se răzgândească. Dar șansele nu sunt mari”, a declarat agenția specializată în călătorii la locuri evreiești sfinte.

Între timp, organizatori de la comunitățile evreiești din Ucraina au spus la rândul lor că, din cauza refuzului moldovenilor, venit după „luni de negocieri”, pelerinii nu vor putea trece prin Moldova, astfel că este posibil ca ei să zboare spre Polonia și România, de unde să treacă pe cale terestră în Ucraina.

Ucraina nu mai are legături aeriene directe cu restul lumii, din cauza războiului declanșat de Rusia.

Presa israeliană nu a scris despre motivele pentru care Moldova nu ar permite de data aceasta tranzitul de avioane charter cu pelerini prin aeroport.

„Ne simțim exploatați de moldoveni, după luni de negocieri pe această temă”, a declarat Levi Yitzhak Gvirtz, de la organizația Ihud Breslev din Uman, duminică, pentru agenția JNS.

El a spus că refuzul moldovean afectează cam 15.000 de pasageri pe zboruri charter, cam jumătate din cei 30.000 de pelerini care ar vrea să meargă la Uman anul acesta, marea majoritate venind din Israel.

Organizatorii evrei ai pelerinajului au spus presei din Israel că decizia moldoveană de a nu permite tranzitul ar fi fost luată săptămâna trecută.

Guvernul moldovean explică

Guvernul R. Moldova a informat luni, 9 septembrie, că nu poate „da curs solicitărilor organizatorilor” pelerinajului evreiesc la Uman privind organizarea de zboruri charter înspre Chișinău, de unde participanții ar fi trecut cu autobuze granița în Ucraina, ca anul trecut.

Executivul de la Chișinău a spus că pelerinajul este „inițiativă privată” și că „nu există angajamente financiare pentru a acoperi costurile suplimentare legate de organizarea pelerinajului, cum ar fi: coridoare separate sau spații dedicate pe aeroport sau traseul de deplasare al pelerinilor.”

De asemenea, guvernul de la Chișinău spune că organizatorii pelerinajului din septembrie anul trecut nu și-au achitat încă datoriile către Trezoreria de Stat pentru „serviciile suplimentare oferite pelerinilor în 2023”, în sumă de 2,5 de milioane de lei.

Un alt motiv pentru care Moldova nu va permite repetarea „podului aerian” de anul trecut este, potrivit unei note explicative primite de la guvern, capacitatea aeroportului din Chișinău, care „a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de curse și pasageri în această perioadă, comparativ cu anul trecut”.

„Autoritatea Aeronautică Civilă a informat transparent autoritățile israeliene că nu poate aproba cereri suplimentare de zboruri din scurt timp”, se mai spune în explicația guvernului moldovean, care sugerează că vânzarea de bilete spre Chișinău de către agențiile de turism israeliene s-a făcut înaintea „obținerii unor aprobări conform standardelor internaționale din domeniul aviației civile”.

„În concluzie, considerațiile autorităților de la Chișinău se bazează pe motive obiective legate de capacitatea aeroportului, securitate și angajamentele neîndeplinite din partea organizatorilor”, se spune în declarația Guvernului.

Un pelerinaj controversat de fiecare dată

Uman, aflat la vreo 200 km sud de Kiev, este locul mormântului rabinului Nachman din Breslau, care a trăit în secolul XVIII, fiind unul din fondatorii mișcării evreiești hasidice, și este loc de pelerinaj de peste 200 de ani.

Pelerinajele au scăzut în amploare în timpul pandemiei de Covid-19, dar nu s-au oprit, continuând an de an chiar și după invazia rusă din Ucraina, din februarie 2022, în ciuda marilor riscuri de securitate.

Guvernele Ucrainei, Israelului și SUA au avertizat anul acesta, din nou, împotriva participării la pelerinaj, invocând condițiile precare de securitate. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că „Dumnezeu va avea grijă” de pelerini, dar a adăugat că merg acolo pe proprie răspundere.

Anul trecut, autoritățile ucrainene au ridicat buncăre mobile la Uman, în eventualitatea unor raiduri rusești, dar martorii oculari au spus că ele în nici un caz nu ar fi fost suficiente.

Comentând refuzul moldovean de a permite tranzitul pelerinilor anul acesta, Levi Yitzhak Gvirtz a spus: „Până la urmă, oamenii tot nu vor renunța la călătorie, dar o vor face în condiții mai inconfortabile, iar asta este o rușine”.

Chestiunea pelerinajului a fost discutată intens în ultimele luni de oficiali din mai multe țări.

Ucraina și Moldova au folosit-o pentru a convinge Israelul să amâne introducerea de la 1 iulie a obligativității unei autorizații electronice de călătorie pentru cetățenii a zeci de țări din lume, care pot intra în Israel fără viză. Noul termen ar urma să fie 1 ianuarie.

Într-un interviu acordat Europei Libere luna trecută, ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a spus că Moldova va face față tranzitului de pelerini evrei spre Uman, părând să nu fie la curent cu dezacordurile pe această temă între cei direct implicați.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG