După anunțul că Ucraina va primi tancuri, Zelenski solicită rachete și avioane

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Kiev, 24 ianuarie 2023

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reluat cererilor pentru rachete cu rază lungă de acțiune și avioane militare, la câteva ore după ce Germania și Statele Unite s-au angajat să furnizeze Kievului zeci de tancuri de luptă avansate.

Zelenski a declarat în discursul său video nocturn din 25 ianuarie că acum este necesar „să se meargă mai departe, furnizând avioane Ucrainei”.

„Visul meu, țelul meu”

Problema tancurilor pentru Ucraina a fost subiectul unor discuții spinoase în NATO timp de luni de zile, înainte ca Marea Britanie, apoi Berlinul și Washingtonul, să accepte să furnizeze instrucție și echipamentul militar în speranța de a ajuta la oprirea unei așteptate ofensive a Rusiei în cadrul invaziei la scară largă din Ucraina.

„Este foarte important să existe progrese și în alte aspecte ale cooperării noastre în domeniul apărării”, a spus Zelenski, adăugând că a vorbit mai devreme în cursul zilei cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Trebuie să discutăm, de asemenea, și despre furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune către Ucraina. Este important - trebuie să ne extindem cooperarea și în domeniul artileriei, trebuie furnizate avioane pentru Ucraina. Este visul meu, țelulmeu”.

Zelenski a salutat, de asemenea, noile decizii ale Statelor Unite și Germaniei de a furniza tancuri de luptă țării sale. „Modul în care colaborăm pentru consolidarea libertății, pentru apărarea Ucrainei și a Europei este o realizare istorică", a spus el. Zelenski a adăugat că este important echipajele de tancuri ucrainene să fie instruite cât mai repede, iar tancurile să ajungă în Ucraina cât mai curând posibil.

Istoria tancului american Abrams

Statele Unite trimit tancurile promise

Președintele Joe Biden a anunțat că Statele Unite vor trimite 31 de tancuri Abrams în Ucraina, unde bătălia contra invaziei rusești a intrat în a 12-a lună.

Vorbind la o conferință de presă la Washington, Biden a afirmat miercuri că puterea oferită de vehiculele blindate e importantă pentru capacitatea Ucrainei de a lupta contra unui oponent mai mare. Șeful administrației de la Washington a subliniat că decizia de a trimite tancuri Abrams Ucrainei nu este o „amenințare ofensivă la adresa Rusiei” și a adăugat că Statele Unite vor antrena trupe ucrainene pentru folosirea tancurilor Abrams „cât mai curând posibil”.

Cu doar câteva ore mai înainte, și Germania a anunțat decizia de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina. Ministrul german al apărării Boris Pistorius a spus că primele tancuri Leopard ar putea ajunge în Ucraina în următoarele trei luni. Decizia Berlinului survine după mai multe săptămâni de presiuni din partea Kievului și a aliaților săi. Potrivit guvernului german, obiectivul Berlinului este acum de a înființa rapid două batalioane de tancuri Leopard 2 pentru Ucraina, dar într-o primă fază vor fi puse la dispoziție 14 asemenea tancuri din stocurile armatei germane.

Kremlin: „O provocare periculoasă”

Ceva mai devreme miercuri, autoritățile germane au răspuns repetatelor apeluri ale Kievului și au aprobat trimiterea de tancuri Leopard 2 în Ucraina, și au deschis calea ca țări terțe să re-exporte astfel de tancuri în această țară, pe fondul semnalelor că armata ucraineană are dificultăți în lupta contra trupelor ruse invadatoare, după retragerea din orașul Soledar.

Moscova a avertizat că consideră furnizarea occidentală de tancuri către inamicul său post-sovietic drept o provocare periculoasă. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că tancurile vor lua foc. „Pur și simplu din cauza aspectelor tehnologice, acesta este un plan mai degrabă dezastruos”, a declarat Peskov, citând „o supraestimare complet evidentă a potențialului„ pe care tancurile l-ar adăuga armatei ucrainene. „Este o altă eroare, una destul de profundă”. Peskov a prezis că tancurile „vor arde la fel ca toate celelalte. ... Cu excepția faptului că vor costa mult, iar nota de plată va cădea pe umerii contribuabililor europeni”.

### Vezi și... ### Armata ucraineană s-a retras de la Soledar după săptămâni de lupte crâncene