Miniștrii energiei din Uniunea Europeană au ajuns luni 19 decembrie la un compromis privind plafonarea prețului pentru gazul importat din Rusia, după luni de discuții și negocieri, pe fundalul temerilor unor state membre, în primul rând Germania, că această decizie ar putea destabiliza piața internațională.
Prețul va fi plafonat dacă la bursa olandeză, prețul de referință (TTF) depășește 180 EUR pe MWh, timp de trei zile.
Primul ministru polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că prin acest acord se pune capăt puterii Rusiei și a concernului Gazprom de a manipula piața.
De la începutul invaziei pe 24 februarie, Rusia a redus drastic livrările de gaze spre Uniunea Europeană, ca represalii pentru sancțiunile impuse de Bruxelles pentru agresiunea Moscovei în Ucraina.
Un acord privind limitarea prețului la gaze ar debloca alte măsuri care sunt deja aprobate, cum ar fi achizițiile comune de gaze și un nou punct de referință pentru prețul gazelor.
Comisia Europeană propusese un plafon de 275 de euro pe megawat oră, considerat însă prea mare de multe țări din UE. Mai mult, condițiile pentru plafonare sunt complexe și greu de îndeplinit: prețul gazului, pe piața internațională, trebuie să fie mai mare decât cel plafonat timp de două săptămâni consecutive iar concomitent, prețul gazului natural lichefiat (GNL) să fie de peste 58 de euro timp de 10 zile.
Aceste condiții complicate reflectă temerile Germaniei, cea mai mare economiei din UE, și ale Olandei că plafonarea prețului pentru gazul rusesc ar putea provoca o explozie a prețului pentru gazul lichefiat. Mai mult, ar putea „trimite” acest gaz spre alte destinații mai profitabile decât Europa. Sâmbătă, 17 decembrie, Germania a inaugurat primul terminal de gaze lichefiate, construit în timp record de numai câteva luni.
La Bruxelles se discută luni despre un plafon și mai jos. „Cred că 188 (euro pe megawat oră) – asta va da semnalele potrivite piețelor”, a spus ministrul grec al Energiei, Konstantinos Skrekas.
„Presiunea de a ajunge la un acord astăzi este mare și sunt convins că putem ajunge la un compromis”, a declarat ministrul Estoniei al Economiei, Riina Sikkut.
Prețul pentru țițeiul rusesc este deja plafonat
De pe 5 decembrie, Uniunea Europeană și țările din G7 au introdus un plafon de 60 de dolari un baril de petrol rusesc exportat pe mare. Prețul petrolului din afara Rusiei era miercuri, 14 decembrie, de aproximativ 81 de dolari pe baril. Agenția Internațională pentru Energie a informat însă că prețul barilului de țiței rusesc de tip Ural (de export) a scăzut la aproximativ 43 de dolari la începutul lunii decembrie, așa că plafonarea prețului de achiziție nu influențează pentru moment veniturile Moscovei, care au scăzut oricum.
### Vezi și... ### Războiul petrolului: Prețuri europene plafonate vs. „flota din umbră” a RusieiSăptămâna trecută, UE a adoptat și al nouălea pachet de sancțiuni, criticat drept „anemic” mai ales de țări din prima linie, ca Polonia și statele baltice.
Unii diplomați europeni au explicat însă că Uniunea Europeană se apropie de limitele sale.
„Acum suntem atenți la sancțiuni, ca să nu mergem atât de departe încât să prejudiciem total economia europeană”, a declarat Edita Hrda, ambasadorul la Uniunea Europeană a Republicii Cehe, care deține președinția UE, citată de Reuters.
„Trebuie să dăm țărilor timp să se adapteze. Avem nevoie de o Europă prosperă pentru a ajuta Ucraina", a mai spus Hrda, care a prezidat și negcierile legate de cel mai recent pachet de sancțiuni.
Reacția întârziată a Moscovei
Luni, Kremlin-ul a declarat că încă se mai gândește cum să reacționeze la plafonarea prețului pentru petrolul rusesc exportat pe mare, relatează AFP.
Săptămâna trecută, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției, Moscova intenționa să reacționeze printr-un decret, care să includă și o eventuală interdicție de a vinde petrol țărilor care respectă plafonul.
Era o amenințare făcută de mai mulți oficiali ruși, inclusiv de președintele Putin, dar Rusia analizează între timp și alte opțiuni, a mai spus Peskov. „Există deja schițele unei decizii dar au apărut și propuneri suplimentare, luate acum în discuție”, a spus Peskov reporterilor. „Trebuie să găsim răspunsul care ne servește interesele cel mai bine”.
Efectele sancțiunilor
Odată cu plafonarea prețului de achiziție a petrolului rusesc, impusă de Statele Unite, Uniunea Europeană și Australia, se interzice companiilor să asigure sau să transporte pe mare țiței din Rusia vândut la mai multe de 60 de dolari pe baril.
UE - care anterior reprezenta aproape jumătate din exporturile de țiței și petrol ale Rusiei - și-a impus să reducă achizițiile cu 90%.
În ciuda reducerii importurilor de către UE, petrolul rămâne principalul export și sursă de venituri guvernamentale a Rusiei.
### Vezi și... ### Veniturile Rusiei din vânzarea de petrol au scăzutSăptămâna trecută, Agenția Internațională pentru Energie estima că veniturile Rusiei din exportul de petrol au scăzut în noiembrie, în ciuda unei creșteri a producției până la un nivel apropiat de cel de dinainte de lansarea invaziei în Ucraina. Este un semn că sancțiunile occidentale, gândite să limiteze posibilitățile Rusiei de a finanța războiul din Ucraina, sunt eficiente.
AIE a estimat că Rusia a câștigat aproximativ 15,8 miliarde de dolari din vânzările de petrol în noiembrie, al doilea cel mai scăzut venit în acest an, după numai 14,7 miliarde de dolari, câștigate în septembrie.
Veniturile au scăzut chiar dacă Rusia a mărit exportul de țiței și produse petroliere la peste 8 milioane de barili pe zi, cel mai ridicat nivel din aprilie.