Linkuri accesibilitate

Veniturile Rusiei din vânzarea de petrol au scăzut


Veniturile Rusiei din exportul de petrol au scăzut în noiembrie, în ciuda unei creșteri a producției până la un nivel apropiat de cel de dinainte de lansarea invaziei în Ucraina, a anunțat Agenția Internațională pentru Energie, citată de Reuters. Este un semn că sancțiunile occidentale, gândite să limiteze posibilitățile Rusiei de a finanța războiul din Ucraina, sunt eficiente.

AIE a estimat că Rusia a câștigat aproximativ 15,8 miliarde de dolari din vânzările de petrol în noiembrie, al doilea cel mai scăzut venit în acest an, după numai 14,7 miliarde de dolari, câștigate în septembrie.

Veniturile au scăzut chiar dacă Rusia a mărit exportul de țiței și produse petroliere la peste 8 milioane de barili pe zi, cel mai ridicat nivel din aprilie.

De pe 5 decembrie, Uniunea Europeană și G7 au introdus un plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc exportat pe mare. Prețul petrolului din afara Rusiei era miercuri, 14 decembrie, de aproximativ 81 de dolari pe baril. AIE a mai informat că prețul barilului de țiței rusesc de tip Ural (de export) a scăzut la aproximativ 43 de dolari pe baril la începutul lunii decembrie.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a susținut că plafonarea prețului nu va avea un impact semnificativ asupra economiei țării, dar ar putea dăuna pieței internaționale de energie și ar putea forța Rusia să reducă producția.

Administrația americană a criticat deja decizia din octombrie a grupului OPEC Plus de a reduce producția de țiței la 2 milioane de barili pe zi, decizie luată la inițiativa Rusiei și a Arabiei Saudite, țară aliată tradițional cu SUA.

Agenția Internațională pentru Energie estimează că anul viitor, producția de petrol a Rusiei va scădea cu 1,4 milioane de barili pe zi.

O încetare a focului de Crăciun?

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu a primit nicio propunere privind „ o încetare a focului de Crăciun” în Ucraina, adăugând că subiectul „nu este pe ordinea de zi”.

La începutul săptămânii, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor G7 să susțină un plan de pace care ar începe cu retragerea trupelor rusești din Ucraina, începând cu acest Crăciun.

Marți, la o conferință de presă, Peskov a insistat că Ucraina trebuie acum să accepte „noile realități de pe teren”, și anume că patru regiuni au fost anexate de Rusia.

Anexarea abuzivă a regiunilor Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson – pe care Rusia nu le controlează în totalitate – a fost condamnată drept „ilegală” de majoritatea țărilor ONU.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a replicat miercuri că Peskov și președintele Vladimir Putin sunt cei care trebuie să accepte „noua realitate”, și anume că „nu există teritorii ucrainene furate de [Federația Rusă] pentru totdeauna”.

Zelenski cere din nou un tribunal internațional pentru crimele comise de Rusia

Președintele Volodimir Zelenski a cerut Europei să susțină crearea unui tribunal internațional special care să judece crimele de război comise de înalți oficiali ruși în Ucraina.

Zelenki a lansat apelul când a primit „în numele poporului curajos al Ucrainei”, cel mai înalt premiu al UE pentru drepturile omului, premiul Saharov.

Adresându-se prin videoconferință Parlamentului European, Zelenski a spus că tribunalul trebuie să înceapă să lucreze imediat și a cerut parlamentarilor europeni să sprijine înființarea acestuia.

Premiul a fost decernat „acelor ucraineni care luptă pe teren, acelor ucraineni care au fost forțați să fugă, celor care și-au pierdut rude și prieteni, tuturor celor care se ridică și luptă pentru cine și în ce cred”, a declarat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, când a făcut anunțul inițial.

XS
SM
MD
LG