„E posibilă încheierea perioadei de tranziție post-sovietică în R. Moldova” (Veridica.ro)

​Într-o analiză publicată pe Veridica.ro, Mădălin Necșuțu apreciază că, odată cu alegerile din 11 iulie, a devenit posibilă încheierea perioadei de tranziție post-sovietică în Republica Moldova. Țara „se află în fața unei șanse istorice”, scrie Necșuțu, subliniind că „Partidul Acțiune și Solidaritate este condamnat să reușească”, „nu există nicio scuză pentru o eventuală nereușită”.

### Vezi și... ### PAS anunță consultări publice privind piața carburanților și funcționarea ANI

El avertizează puterea de la Chișinău că Rusia va încerca să obstrucționeze totul, având un evident interes ca pro-europenii să eșueze. ”Pe de altă parte, Republica Moldova va fi ajutată de partenerii săi externi, mai precis de România, Uniunea Europeană și Statele Unite”. Dintre toate tipurile de sprijin anunțate de ministrul de externe român Bogdan Aurescu, cel destinat dezvoltării mass media și a societății civile va favoriza o „diminuare a influenței maligne a dezinformării ruse”. Asta, deși cel mai important punct se anunță a fi „deschiderea manifestată de ambele părți pentru sporirea investițiilor românești peste Prut”. Mădălin Necșuțu se oprește și asupra sprijinului promis de Uniunea Europeană – 600 de milioane de euro, care se adaugă miliardului de euro déjà investit în Moldova, fără cine știe ce vizibilitate.

Motivul este că investiția a fost practic îngropată de corupția endemică…

Republica Moldova va primi sprijin masiv din trei direcții, pentru că „miza este foarte mare”: „UE și SUA, împreună cu România, vor să stabilizeze Republica Moldova și să o ducă pe un drum ireversibil spre Uniunea Europeană. Este nevoie de un stat stabil la granițele UE și ale Alianței Nord-Atlantice, iar efortul va fi unul conjugat din partea tuturor părților implicate”. „Dacă Chișinăul va juca inteligent, mai scrie Necșuțu, atunci PAS și Maia Sandu nu vor avea în față doar un ciclu de patru ani de guvernare, ci opt ani, fapt care va putea pecetlui într-adevăr acel vis politic în care Republica Moldova să își poată depune candidatura la Uniunea Europeană”.

### Vezi și... ### R.Moldova a pierdut o treime din populație, în trei decenii (V.Ioniță/ TVR Moldova)

Site-ul G4Media preia datele demografice furnizate în cadrul unei emisiuni de televiziune de Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”. Ioniță a spus că din Moldova au plecat în ultimii treizeci de ani 1 million și jumătate de oameni, astfel că țara are acum aproape aceeași populație ca în anii ‘50. Cetățenii din Transnistria au plecat în străinătate într-o proporție deosebit de dramatică: din 731 de mii de cetățeni, regiunea a pierdut 425 de mii.

„Nu cred că veți găsi în Europa o altă țară, sau o altă regiune, unde să avem o așa depopulare cum se întâmplă în stânga Nistrului”, a spus cercetătorul. La toate aceste cifre se adaugă circa 100 -150.000 de moldoveni plecați temporar în străinătate, dar și impactul cifrei natalității: în ultimii cinci ani, s-a înregistrat cea mai mică creștere a populației din ultimii o sută de ani și cea mai mică rată a natalității, care scade anume în perioada cu cea mai mare pondere a migrației.​