Noul Parlament trebuie să facă ordine în instituțiile statului, pentru curmarea schemelor de corupție care afectează economia Republicii Moldova și să pună bazele reformării justiției pentru investigarea fraudelor majore. Declarația îi aparține analistului politic Ion Tăbârță, care a subliniat în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău, că Republica Moldova are nevoie și de viziuni clare de dezvoltare pe termen lung. „Vorbind despre prioritățile de ordin mediu, poate ar fi investigarea unor mari dosare, să punem bazele reformării sistemului justiției: ne referim și la procuratură și la CNA. Cât despre prioritățile de lungă durată, cred că ar trebui să elaborăm niște viziuni clare de dezvoltare ale Republicii Moldova, care pot fi folosite și pentru alte mandate”, a punctat Ion Tăbârță.
Agenția de știri IPN citează un raport al Curții de Conturi, potrivit căruia în condițiile stării de urgență din lunile martie-mai anul trecut, nu toate acțiunile Ministerului sănătății au fost conforme cerințelor situației, care a solicitat abilități manageriale. S-a constatat că unele decizii au fost luate în condiții de panică, transmite agenția de știri IPN. Un capitol aparte a fost dedicat adaosului comercial aplicat la dispozitivele medicale. Astfel, a fost depistat un adaos de mai mult de 60 la sută fixat de un agent economic pentru marfa livrată. Problema este că Ministerul Sănătății abia urmează să instituie un grup de lucru pentru a obține un plafon rezonabil privind adaosul comercial la dispozitivele medicale. În cel mai bun caz, în viziunea Ministerului, normativul ar putea fi aplicat peste trei luni, deși noul val al îmbolnăvirilor poate crea urgențe și necesități chiar mâine, scrie IPN.
De la obţinerea independenţei şi până în prezent, populaţia Republicii Moldova s-a redus cu un milion şi jumătate. Numărul cetăţenilor moldoveni este acum de 2 milioane 900 de mii, inclusiv cetăţenii din stânga Nistrului, unde sunt puţin peste 300 de mii de cetăţeni moldoveni, constată economistul Veaceslav Ioniță, citat de TVR Moldova. Încet, Republica Moldova se apropie de nivelul populaţiei pe care îl avea în anul 1955. Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, în ultimii cinci ani avem cea mai mică creştere a populaţiei din ultimii o sută de ani şi cea mai mică rată a natalităţii, care scade anume în perioada când avem cea mai mare pondere a migraţiei.
Analistul politic Nicole Negru consideră inexacte declarațiile potrivit cărora Partidul Acțiune și Solidaritate ar fi bătut toate recordurile de sprijin popular și că niciun partid nu a fost votat de un număr atât de mare de alegători în istoria alegerilor din R. Moldova. E frumos, dar nu e chiar așa, atrage atenția Nicolae Negru într-un comentariu din Ziarul Național. Într-adevăr, niciun partid nu a atras până acum 52,7% din voturile alegătorilor, spune autorul. Dar la numărul absolut de alegători, PAS, ocupă locul doi, după PCRM. Partidul Comuniștilor din R. Moldova este primul și după numărul de mandate obținute atunci, 71, față de 63 ale Partidului Acțiune și Solidaritate, conchide Nicolae Negru.
Fostul magistrat din Curtea de Apel Chişinău, Gheorghe Creţu, singurul găsit vinovat de moartea lui Sorin Paciu la vânătoarea din Pădurea Domnească, în decembrie 2012, îşi continuă cariera de avocat, deşi Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) l-a condamnat irevocabil la 30 martie 2021. Gheorghe Creţu activează de mai mulţi ani în cadrul baroului de avocaţi Tănase şi partenerii, condus de fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, scriu reporterii de la Anticorupție.md. Solicitat de publicație, un membru al Consiliului Uniunii Avocaților din Moldova, care a solicitat anonimatul, a explicat că noua Lege cu privire la Avocatură, intrată în vigoare în iunie anul curent, permite apărătorilor care au comis infracțiunea de omor din imprudență să-şi continue cariera în avocatură.