Ecaterina Gliciuc (Italia): numai cei care au fost și ei plecați se gîndesc la noi

Este diaspora cu aevărat reprezentată de politicienii din R.Moldova? o discuție cu Ecaterina Gliciuc, stabilită de peste 19 ani în Italia.

Ecaterina Gliciuc este o moldoveancă stabilită în Italia. La ora când a mers ea să voteze, la Milano, prezența la vot era destul de mică.

Your browser doesn’t support HTML5

De vorbă cu Ecaterina Gliciuc

Ecaterina Gliciuc: „Când m-am dus înspre alegeri, acolo, pe loc, erau cam puțintei, când mă întorceau de-acum înapoi să iau trenul, am văzut cârduri, cred că au ieșit badantele (însoțitoarele la bătrâni) de acum și sper că după masă o să fie mai mulți.”

Europa Liberă: Ce ați dori să fie aceste alegeri?

Schimbarea eu o văd doar prin politicienii mai tineri...

Ecaterina Gliciuc: „Schimbarea la 360 de grade a întregii conduceri. Schimbarea eu o văd doar prin politicienii mai tineri. Din fostul Guvern, din fostul Parlament, din toți acei care au trecut de la un partid la altul, din toți traseiștii nu văd nimic bun.”

Europa Liberă: Și totuși, cât de aproape sunt cu grijile acești aleși ai poporului de cetățenii Republicii Moldova, pentru că în această campanie toți, dar absolut toți concurenții electorali au promis să aducă bunăstare și prosperitate, că se vor gândi și la cei plecați?

Ecaterina Gliciuc: „La cei plecați cred că pot să se gândească numai ăștia care au fost și ei plecați, care au fost ieșiți și au văzut, într-adevăr, viața, ce înseamnă viața din străinătate și au văzut ce înseamnă să începi de la zero și să ajungi să-ți faci o poziție oarecare aici.”

### Vezi și... ### Lidia Dascălu: „Foarte multă lume vine și pleacă, fiindcă au pașapoartele expirate”

Europa Liberă: Dvs. de câți ani sunteți plecată?

Ecaterina Gliciuc: „Of, al 19-lea...”

Europa Liberă: Și de câte ori v-ați gândit că reveniți și nu mai plecați în străinătate?

Ecaterina Gliciuc: „Imediat m-am gândit, că peste jumătate de an, un an de zile sunt acasă și au trecut ani și ani și nici acum... Știți cum e? Ești străin aici, și mai străin ești acasă, te privesc ai tăi, mă rog, ca pe un străin. Sigur, aș vrea să mă întorc acasă, dar când te-ai întors acasă, să ai ceva deschis în fața ta, dar nu văd nimic să se deschidă.”