Elevii din opt raioane vor fi supravegheați de sute de observatori să nu copieze la examenele din clasa a IX-a

Circa 30.000 de elevi vor susține anul aceasta examenele de absolvire a gimnaziului.

În școlile din opt raioane, elevii de clasa a IX-a vor fi supravegheați de 400 de observatori la examenele de absolvire a gimnaziului. Peste 3.000 de teste selectate aleatoriu vor fi reevaluate de o comisie la Chișinău. „Se copiază sistemic în aceste raioane”, spune ministrul Educației, Dan Perciun.

Potrivit ministrului, în raioanele Cimișlia, Drochia, Briceni, Cahul, Rezina, Șoldănești, Cantemir și Dubăsari s-a observat o diferență foarte mare între notele de la examenele de absolvire a gimnaziului din 2019 și cele de la sesiunea de Bacalaureat din 2023, ceea ce ar demonstra că „există fraudă”.

„În raionul Cimișlia, note de 9 și 10 la examenele de gimnaziu au fost obținute de aproape 10% din elevi, comparativ cu 0% la Bacalaureat. Vorbim de aceeași copii. Totodată, la Bacalaureat, aproape 28% din elevi nu au susținut examenele”, argumentează directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov.

Analiza comparativă a notelor a arătat că elevii cu note de 5 și 6 la gimnaziu au șanse minime să reușească la Bacalaureat. Prin urmare, ministerul a decis să modifice metodologia de admitere la liceu, stabilind nota 6 drept media minimă de concurs.

„În 2023, din cei care au avut o medie între 5 și 6 la examenul de clasa a IX-a, peste 80% nu au dat Bacalaureatul. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că oamenii au pierdut 3 ani, pe care ar fi putut să-i petreacă într-un colegiu sau la o școală profesională, căpătând o profesie și având posibilitatea să se integreze în câmpul muncii”, a declarat ministrul Dan Perciun, la o conferință de presă.

Circa 30.000 de elevi vor susține anul aceasta examenele de absolvire a gimnaziului. Anul trecut, 50% din absolvenții treptei gimnaziale și-au continuat studiile la liceu, ceilalți au optat pentru colegii și școli profesionale.