Linkuri accesibilitate

Notă minimă de concurs pentru admiterea la liceu. „Doar 16% din elevii cu media 5 și 6 au susținut Bacalaureatul”


Lecție de chimie la Liceul Teoretic „Ion Pelivan” din Răzeni, Ialoveni.
Lecție de chimie la Liceul Teoretic „Ion Pelivan” din Răzeni, Ialoveni.

Elevii cu media mai mică de 6 nu vor mai fi înmatriculați la liceu. Ministerul Educației a modificat metodologia de admitere în învățământul liceal, stabilind o notă minimă de concurs, pentru ca să-și continue studiile doar copiii care vor fi în stare ulterior să promoveze examenele de Bacalaureat.

Media de concurs constă în proporție de 50% din notele din primii nouă ani de studii și de alte 50%, de la examenele de absolvire a gimnaziului.

Potrivit secretarei de stat a Ministerului Educației, Valentina Olari, în sesiunea precedentă de Bacalaureat doar 16% din elevii care au intrat la liceu cu media 5 sau 6 au fost admiși la Bacalaureat sau l-au susținut.

Funcționara susține că unele școli încurajau elevii cu mediile mici să-și continue studiile după clasa a IX-a pentru a forma clase de liceu, în condițiile în care instituțiile de învățământ sunt finanțate de stat în funcție de numărul de elevi.

„Îmi pare rău să zic, dar de multe ori școlile au folosit acești copii, ținându-i 3 ani în instituțiile lor, desenându-le note, aducându-i la Bacalaureat, pentru ca ei să nu susțină BAC-ul nici din prima, nici din a doua sau chiar nici din a treia încercare”, a declarat Europei Libere Valentina Olari.

Reprezentanta ministerului admite că, în anii următori, vor fi mai puține clase de liceu, dar spune că acestea vor formate din copii care, într-adevăr, vor să învețe, „dar nu vin la școală doar ca să-și petreacă timpul și să se întâlnească cu prietenii”.

Potrivit ei, noua metodologie va scurta și perioada de admitere la liceu, astfel încât autoritățile să aibă timp să intervină în situațiile în care sunt puțini candidați și nu pot fi formate clase de liceu.

„În momentul când terminam admiterea cu o săptămână înainte de 1 septembrie și aveam clase cu șase copii, era foarte greu să decidem repede unde ar putea să fie încadrați acești copii”, a spus Valentina Olari.

Directoarea liceului „Miron Costin” din orașul Florești, Tatiana Moscalu, a studiat noua metodologie de admitere și este de acord cu noile prevederi.

„Avem trei clase paralele la liceu acum. Chiar dacă nu înmatriculăm cu media mai mică de 6, avem oricum practic în fiecare an restanțieri la Bacalaureat, pentru că elevii de 6 nu pot face față programei de liceu”, spune directoarea.

Chiar dacă școala primește bani în funcție de numărul de elevi, „contează calitatea și nu cantitatea”, susține ea.

„Acești copii pot să aleagă o școală profesională, un colegiu, un centru de excelență. Din start o să-și aleagă o cale corectă. Ce rost are să-i înmatriculăm și peste jumătate de an să vedem că nu fac față și sunt exmatriculați sau abandonează studiile. Nu cred că această modificare va afecta grav bugetele școlilor”, a spus Europei Libere Tatiana Moscalu.

La moment, metodologia de admitere în învățământul liceal este la etapa de avizare, expertiză anticorupție și juridică.

În anul de studii 2022-2023 au fost 580 de clase de liceu. Potrivit Ministerului Educației, doar 50% din absolvenții treptei gimnaziale și-au continuat studiile la liceu, ceilalți au optat pentru colegii și școli profesionale.

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG