Linkuri accesibilitate

Clasa a X-a de la Văsieni va fi păstrată, dar nu va mai fi finanțată din bugetul de stat


Primul clopoțel la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Văsieni, Ialoveni, 1 septembrie 2023
Primul clopoțel la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Văsieni, Ialoveni, 1 septembrie 2023

Profesorii de la liceul „Dimitrie Cantemir” din satul Văsieni, raionul Ialoveni, au încetat greva și elevii au revenit la ore. Decizia a fost luată după ce Consiliul Raional Ialoveni s-a angajat să plătească din bugetul local pentru cei 21 de elevi care vor învăța în clasa a X-a.

„Am fost invitați ieri la negocieri, câțiva profesori și părinți, cu șeful Direcției Educație. Ne-a dat garanție că merge la ministru și semnează formarea clasei a X-a. Mâine este ședința consilierilor, au promis că își asumă să susțină acei 21 de copii”, a declarat Europei Libere directoarea liceului din Văsieni, Nina Mihalache.

Ministrul Educației, Dan Perciun, a apreciat faptul că lucrurile s-au rezolvat și elevii au reluat procesul educațional. Potrivit lui, compromisul la care s-a ajuns este unul rezonabil.

„Noi nu vom cheltui bani din bugetul de stat pentru această clasă, urmând consiliul raional să-și asume integral costurile de desfășurare a activităților pentru acei copii. Dacă ei vor dori, totuși, să meargă anul viitor la Ruseștii Noi, atunci noi vom relua finanțarea de la bugetul de stat. Atâta timp cât acest lucru nu se va întâmpla, clasa va fi finanțată de consiliul raional”, a declarat ministrul la o conferință de presă.

Perciun susține că la liceul din satul vecin, Ruseștii Noi, copiii vor avea parte de condiții mai bune.

„Dacă vor să păstreze clasa, o s-o finanțeze ei. Dacă, însă, vor exista părinți care vor vrea ca copiii lor să meargă într-o altă instituție de învățământ, unde calitatea studiilor este mai bună, unde există asigurare pe deplin cu cadre didactice, unde condițiile de studii sunt mai bune, lucrul acesta se va întâmpla, pentru că nimeni nu poate îngrădi dreptul părintelui să aleagă o școală mai bună pentru copilul său”, a menționat ministrul Educației.

Pe de altă parte, directoarea liceului din Văsieni crede că statul ar trebui să aloce bani pentru clasa respectivă, având în vedere că școlile din R. Moldova sunt finanțate în funcție de numărul de elevi.

„Eu știu că formula de finanțare a școlilor spune că banul urmează copilul, de aceea multe nu înțeleg, dar important că avem clasă. Dacă această clasă este introdusă în rețeaua educațională, ar trebui să fie alocați bani. Dacă acești elevi se duceau la Ruseștii Noi, nu tot s-ar fi dat bani? Nu sunt ai mei, sunt copiii țării și statul trebuie să îi susțină”, a spus Nina Mihalache.

Profesorii de la liceul din Văsieni au fost în grevă timp de două zile, amenințând că își vor da demisia colectiv, dacă nu va fi păstrată clasa a X-a. În această școală, prevăzută pentru 650 de copii, învață în prezent 197 de elevi, iar numărul lor scade de la an la an. Instituția nu are clasă de a XI-a, iar în a XII-a sunt doar 10 elevi.

În luna august, consiliul raional Ialoveni decisese că șase licee din raion nu vor deschide noi clase de liceu, din cauza numărului mic de cereri la admiterea în clasa a X-a. Elevii urmau să fie redirecționați spre liceele din apropiere.

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG