Linkuri accesibilitate

Un liceu din raionul Ialoveni a intrat în grevă, după ce a rămas fără clasă a X-a


Primul clopoțel la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Văsieni, Ialoveni, 1 septembrie 2023
Primul clopoțel la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Văsieni, Ialoveni, 1 septembrie 2023

Liceul „Dimitrie Cantemir” din satul Văsieni, Ialoveni, a suspendat orele, după ce direcția raională Educație a decis să închidă singura clasă de a X-a din școală. Autoritățile locale au permis crearea clasei, după ce părinții și profesorii au protestat în fața Guvernului, la sfârșitul lui august.

Directoarea liceului din Văsieni, Nina Mihalache, a declarat Europei Libere că profesorii au intrat în grevă pentru că, pe 25 septembrie, șeful direcției Educație Ialoveni, Ion Scutaru, le-a trimis o notificare, anunțând despre închiderea clasei a X-a și transferarea celor 21 de elevi la liceul din satul vecin, Ruseștii Noi, aflat la 6,5 km de Văsieni

Jumătate din cadrele didactice au zis ca își dau demisia, mai ales cei tineri

„Am fost anunțați că tarifarea trebuie refăcută fără clasa a X-a. Ieri s-a constituit un grup de lucru și am hotărât să suspendăm toate orele. Au fost suspendate pentru sensibilizare, dar vor fi recuperate. Profesorii și-au asumat acest lucru. Jumătate din cadrele didactice au zis ca își dau demisia, mai ales cei tineri. Suntem într-un fel șantajați și nu avem nicio explicație. Noi nu înțelegem de ce 21 de copii nu au dreptul să învețe în școala lor”, a spus directoarea.

Nina Mihalache crede că la liceul din satul vecin elevii vor avea condiții mai proaste de studii. „La Ruseștii Noi e un singur etaj și sunt mai mulți copii. Noi cam în toate școlile din regiune aveam câte 15-16 elevi în clasa a X-a și am rugat consiliul raional să reducă numărul copiilor înmatriculați în clasa a X-a. Așa se făcea mereu, având în vedere că lumea pleacă peste hotare. Și anul acesta la fel am venit cu această rugăminte”, a spus Nina Mihalache.

Elevi în fața liceului din Văsieni la 1 septembrie
Elevi în fața liceului din Văsieni la 1 septembrie

În același timp, directoarea recunoaște, că, din cauza migrației, an de an școala din Văsieni are tot mai puțini elevi. În clădirea cu trei etaje, prevăzută pentru 650 de copii învață acum doar 197 de copii, inclusiv cu cei 21 din clasa a X-a.

Mihalache bănuiește că autoritățile locale intenționează să transforme liceul din Văsieni în gimnaziu. Europa Liberă a încercat să obțină o reacție de la șeful Direcție Educație Ialoveni, Ion Scutaru, dar acesta se afla într-o ședință cu reprezentanții Ministerului Educație.

În luna august, consiliul raional Ialoveni a decis că șase licee din raion nu vor deschide noi clase de liceu, din cauza numărului mic de cereri la admiterea în clasa a X-a. Elevii au fost redirecționați spre liceele din apropiere. Ulterior, decizia a fost revăzută pentru liceul din Văsieni.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, ministrul Educației, Dan Perciun, a spus situația din Ialoveni are și un context electoral, anumiți actori politici speculând pe subiectul sensibil al închiderii școlilor.

Perciun a mai spus că, în noiembrie-decembrie, Guvernul va reveni la comasarea școlilor mici. Autoritățile urmează să vină cu un program de stimulente pentru profesorii și copiii din localitățile care vor rămâne fără școală, cum ar fi indemnizații pentru transport, alocații lunare sau prânzuri gratuite.

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG