Linkuri accesibilitate

În esență | Sistemul educațional moldovean, între colaps și șansa de a supraviețui


Ghenadie Donos, liderul Federației Sindicale a Educației și Științei cu realizatorul podcastului „În esență”, Eugen Urușciuc
Ghenadie Donos, liderul Federației Sindicale a Educației și Științei cu realizatorul podcastului „În esență”, Eugen Urușciuc

Sistemul educațional ar risca, în 5-10 ani, să intre în colaps, dacă măsurile anunțate de autorități în ce privește redresarea situației nu își vor găsi aplicarea, a estimat Ghenadie Donos, liderul Federației Sindicale a Educației și Științei, în cadrul podcastului Europei Libere „În esență...”

Sistemul educațional moldovean, între colaps și șansa de a supraviețui
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:40:34 0:00

Potrivit liderului sindical, pentru ca sistemului educațional să supraviețuiască, statul trebuie să aloce 7% din PIB și nu ceva mai mult de 5% – cota actuală.

„Dacă intențiile enunțate de autorități, acele schimbări vor fi realizate, inclusiv în ce privește atitudinea față de tinerii specialiști, de pedagogii cu experiență [...], în 5-10 ani am putea fi optimiști, în caz contrar sunt șanse reale ca sistemul educațional să intre în colaps, ceea ce nu avem dreptul să admitem”, a spus Ghenadie Donos.

Invitatul podcastului a vorbit și despre salarizarea insuficientă a profesioniștilor din sistem, spunând că salariul mediu actual al profesorilor e de 8.700 de lei, ceea ce constituie în jur de 80% din salariul mediu pe economie.

Acum zece ani, potrivit datelor statistice oficiale, în R. Moldova activau 42,5 mii de cadre didactice, acest număr scăzând până la 33,8 mii – în prezent. Astfel, într-un deceniu, sistemul educațional a pierdut 8.700 de cadre didactice. De cealaltă parte, numărul elevilor a scăzut constant în ultimii ani, ajungând de la aproape jumătate de milion de elevi și studenți acum zece ani, la 437.000 în prezent.

Ghenadie Donos a mai precizat, în contextul majorării retribuțiilor pedagogilor, că ministrul Dan Perciun a vorbit, recent, despre viitoare majorări salariale, dar că el nu discută cu sindicatele și profesioniștii din sistem despre „cum și cu cât”, și nici despre „mecanisme”. Ne dorim, spune liderul sindicatului, ca acest lucru să fie făcut într-o manieră transparentă.

Datele oficiale arată că 30% din numărul total de profesori sunt pensionari. Iar mai bine de jumătate sunt cadrele didactice cu vârstele cuprinse între 40 de ani și sub 60 de ani. Cei cu vârsta sub 30 de ani nu ating nici măcar 10% din numărul total. Printre raioanele care se confruntă cu cea mai acută criză de cadre didactice se numără Nisporeni, Ungheni, Hâncești, iar cele mai multe posturi vacante de profesori sunt de matematică, chimie, fizică, de limba și literatura română.

Ghenadie Donos nu a exclus că, dacă nu vor exista „răspunsuri clare” din partea autorităților, nemulțumirile profesorilor ar putea lua forma unor acțiuni de protest.

La începutul lunii septembrie a.c., sindicatele și ministerul de resort ar urma să discute, într-o reuniune, aspecte ce țin de o retribuire mai motivantă a muncii angajaților din sistemul educațional.

Alte chestiuni abordate în podcast:

  • Pășește sistemul educațional în noul an de studii cu stângul sau cu dreptul?
  • Este educația o prioritate națională în R. Moldova?
  • Numărul instituțiilor de învățământ a scăzut drastic în ultimii ani. Ce se întâmplă cu aceste active, cine se mai preocupă de soarta școlilor închise?
  • R. Moldova se numără printre liderii europeni în ceea ce privește volumul alocațiilor în educație din PIB. Dar de ce nu-și fac efectul aceste alocații?
  • Cât de salvatoare poate fi Strategia de dezvoltare „Educația 2030”, care stipulează, între altele, alocații de 3.3 mlrd din bugetul de stat și alte peste 3 mlrd. din partea partenerilor de dezvoltare.
  • Necesitatea formulei de finanțare a instituțiilor școlare.
  • Autoritățile sugerează că vor fi operate noi optimizări ale instituțiile școlare. Ce mai este de optimizat?
  • Lipsa cadrelor didactice oscilează între 8.000 și 10.000. Cum poate fi rupt cercul vicios al deficitului de cadre?
  • În ce măsură modificările recente ale Codului educației ar putea să amelioreze, cel puțin, situația din sistemul educațional?
  • Bullyingul profesorilor din partea elevilor și părinților ar putea fi pedepsit prin lege. Un proiect de lege, elaborat de sindicatele din educație, a ajuns în ministerul de profil și în Parlament.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG