Linkuri accesibilitate

Autoritățile din Ialoveni nu cedează: „Cum poate activa un liceu cu 176 de elevi?”


Elevi în fața liceului „Dimitrie Cantemir” din Văsieni la 1 septembrie
Elevi în fața liceului „Dimitrie Cantemir” din Văsieni la 1 septembrie

Profesorii de la liceul „Dimitrie Cantemir” din satul Văsieni, raionul Ialoveni, continuă greva și amenință că își vor da demisia colectiv, dacă, până pe 29 septembrie, nu va fi restabilită clasa a X-a. Pe de altă parte, autoritățile raionale spun că nu vor permite redeschiderea clasei.

Șefa-adjunctă a Direcției Educație Ialoveni, Natalia Frunză, a declarat Europei Libere că profesorii de la Văsieni încalcă dreptul copiilor la educație făcând grevă.

„Nu se țin orele pentru toți elevii, din clasa a I-a până în a XII-a. Astfel se încalcă dreptul elevilor la educație. Noi le-am spus să reia orele”, a spus Frunză.

Potrivit ei, clasa a X-a din Văsieni a fost formată ilegal, paralel cu cea din satul vecin, Ruseștii Noi, unde au fost transferați cei 21 de elevi de-a X-a, iar administrația liceului „Dimitrie Cantemir” ar fi forțat nota conștient.

„Această clasă nu era în rețeaua de clase de a X-a. Actele nu au fost perfectate. Deci, activa ilegal”, susține responsabila de la Direcția Educație Ialoveni.

Mai mult, Frunză spune că, din cauza numărului mic de copii, instituția nu mai poate activa ca liceu.

„An de an, ei au tot mai puțini elevi de liceu. Clasa a XI-a nu există, iar în a XII-a sunt 10 copii, la profilul umanist. La profilul real, de mai mulți ani, nu mai au clase de liceu, nu mai există această opțiune. În clasa a IX-a, la fel, sunt puțini copii. Cum poate activa un liceu cu 176 de elevi?”, se întreabă funcționara.

Ieri, într-o discuție cu Europa Liberă, directoarea liceului din Văsieni, Nina Mihalache, a recunoscut, că, din cauza migrației, școala are tot mai puțini elevi de la an la an. În clădirea cu trei etaje, prevăzută pentru 650 de copii, învață acum 197 de copii, inclusiv cu cei 21 din clasa a X-a.

În luna august, consiliul raional Ialoveni a decis că șase licee din raion nu vor deschide noi clase de liceu, din cauza numărului mic de cereri la admiterea în clasa a X-a. Elevii au fost redirecționați spre liceele din apropiere.

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG