Emmanuel Macron: Pentru ca extinderea UE să devină realitate ar fi necesară o Europă „cu mai multe viteze”

Președintele francez Emmanuel Macron la reuniunea anuală a corpului diplomatic, Palatul Élysée, Paris, Franța, 28 august 2023.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni, 28 august, că UE ar trebui „eventual” să evolueze spre o uniune „cu mai multe viteze”, deoarece are în vedere integrarea Ucrainei, R. Moldova și a țărilor din Balcanii de Vest.

Vorbind luni, 28 august la reuniunea anuală cu corpului diplomatic, președintele Macron a spus că Uniunea Europeană ar putea fi nevoită să adopte formula unei structuri „cu mai multe viteze” dacă vrea cu adevărat să înainteze în „probleme esențiale”, pe fundalul discuțiilor despre o nouă extindere, relatează RFI.

În opinia președintelui francez, Uniunea Europeană ar trebui să accepte că sunt membri deschiși la„ mai multă integrare”, în timp ce alții ar putea progresa cu o viteză mai mică.

„Sunt în poziția din care să vă pot spune că este destul de greu să faci progrese pe teme esențiale în formatul cu 27 de membri UE”, a spus el, adăugând că „sigur nu va fi mai ușor” când vor fi 32 sau 35 de membri.

Președintele francez nu a explicat cum va funcționa această Europă „cu mai multe viteze”, dar a spus că este necesară o reformă, pentru ca blocul să poată funcționa.

„Riscul este să credem că ne putem extinde fără o reformă”.

### Vezi și... ### Negociatorul-șef al României va ajuta R. Moldova să se pregătească de aderarea la UE

Potrivit mai multor oficiali francezi, guvernul lui Macron lucrează la mai multe propuneri pentru o Europă „cu mai multe viteze”, care ar include crearea de grupuri informale de țări membre care să lucreze pe probleme specifice, relatează Politico.

Macron a sugerat, de asemenea, că își va detalia ideile despre extindere și reforma UE în lunile următoare și înaintea alegerilor pentru Parlamentul European de anul viitor.

2030 - anul unei noi extinderi a Uniunii Europene?

Tot luni, 28 august, dar în Slovenia, președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că o nouă extindere a Uniunii Europene ar putea avea loc în 2030, anul pe care actuala guvernare de la Chișinău și l-a propus ca termen pentru aderarea R. Moldova.

„Cred că trebuie să fim pregătiți, de ambele părți, până în 2030 să ne extindem”, a spus Michel, adăugând că „este timpul să scăpăm de ambiguități. Este timpul să facem față provocărilor cu claritate și onestitate. Pentru a fi credibili, cred că trebuie să vorbim despre calendar și teme”.

### Vezi și... ### Uniunea Europeană vrea să se extindă în 2030