Linkuri accesibilitate

Uniunea Europeană vrea să se extindă în 2030


Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Charles Michel, președintele Consiliului European în prima zi a vizitei oficiale efectuată la Bruxelles. Ianuarie 2021.
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Charles Michel, președintele Consiliului European în prima zi a vizitei oficiale efectuată la Bruxelles. Ianuarie 2021.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a propus luni ca o nouă extindere a Uniunii Europene să aibă loc în 2030, adică tocmai anul la care își propune să adere Republica Moldova. Michel nu a spus care ar putea fi primele țări primite, spunând că aderarea se va face „după merit”.

Într-un discurs rostit la Forumul Strategic Bled, o reuniune anuală din Slovenia care o are pe lista vorbitorilor și pe președinta Maia Sandu, Charles Michel a spus că UE vrea mereu să se extindă, dar mai trebuie să vină cu un calendar al extinderii „pentru a fi credibilă”.

„Cred că trebuie să fim gata – de ambele părți – să ne extindem în 2030”, a spus Charles Michel, numind obiectivul „ambițios, dar necesar”.

Michel a amintit că țările din vestul peninsulei balcanice au primit din 2003 promisiunea de a deveni membre în UE, fără vreun calendar, iar între timp au primit statut de țări candidate Ucraina și Moldova, urmând ca și Georgia să capete acel statut, odată ce va face „pașii necesari”.

Michel a spus că chestiunea începerii negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova se va discuta la următorul Consiliu European.

„De acum, extinderea nu mai este un vis. Este timpul să mergem înainte”, a spus Michel.

Guvernul de la Chișinău și președinta Maia Sandu vorbesc frecvent despre anul 2030 ca anul posibilei aderări a Moldovei la UE, sperând ca țara să înceapă negocierile de aderare anul acesta.

Uniunea Europeană nu a sugerat niciodată vreo posibilă dată pentru aderarea Moldovei, dând doar de înțeles că negocierile de aderare vor putea începe curând.

În discursul său de la Bled, adresat mai ales țărilor din vestul Balcanilor, Michel a spus că ar fi „ideal” ca ele să adere împreună, dar a admis că țările candidate sunt „în faze diferite” ale drumului spre UE. El a făcut apel mai ales la aplanarea animozităților istorice din regiunea Balcanilor, și la aplicarea reformelor democratice și economice în toate țările candidate, cerându-le totodată să se afle alături de UE în deciziile de politică externă.

În discursul său de la Bled, președintele Consiliului European Charles Michel a propus, într-o schimbare de strategie față de extinderile anterioare, ca țările candidate să poată participa efectiv la viața și luarea deciziilor UE într-un anume domeniu de îndată ce au încheiat capitolul corespunzător din negocieri. O „integrare treptată” ar putea avea loc, potrivit lui Michel, și în domeniul apărării și securității.

Țările candidate la aderare în UE sunt, în ordinea primirii statutului: Turcia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Albania, Bosnia și Herțegovina, Ucraina și Moldova. Kosovo și Georgia sunt țări potențial-candidate.

Ultima extindere a UE a avut loc la 1 iulie 2013, când a fost primită Croația.

XS
SM
MD
LG