Linkuri accesibilitate

În esență... | Ce teme pe acasă la justiție mai are de făcut Moldova pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE


Trecători în preajma clădirii Curții Supreme de Justiție de la Chișinău, iulie 2023
Trecători în preajma clădirii Curții Supreme de Justiție de la Chișinău, iulie 2023

Până în toamnă, când Comisia Europeană va publica raportul privind realizarea angajamentelor asumate de Chișinău în contextul deschiderii negocierilor, în primul rând trebuie finalizat pre-vetting-ul și fortificată Procuratura Anticorupție, susține șefa justiției moldovene, Veronica Mihailov-Moraru.

Vorbind în podcastul Europei Libere „În esență...”, ministra Justiției a afirmat că, la fel, trebuie elaborat „mecanismul de confiscare civilă”, care să ajute autoritățile la ridicarea „mai eficientă” a bunurilor infracționale sau dobândite pe căi ilegale.

Evaluarea de la Curtea Supremă de Justiție este o altă măsură importantă care va trebui implementată până în toamnă, dar și adoptarea legii privind faza a treia a evaluării profesioniștilor din justiție.

„[Urmează să adoptăm] un proiect ce ține de plafonarea plăților în numerar, astfel încât să avem o transparență mai mare la toate tranzacțiile încheiate și să fie reduse cele numai în numerar. Astfel, vom putea monitoriza mai clar tranzacțiile și originea tranzacțiilor”, a mai spus ministra Justiției în podcast.

În ultimul episod al podcastului „În esență...”, ministrul Justiției Veronica Mihailov-Moraru a vorbit despre reformele din sectorul justiției pe care guvernarea PAS le implementează de doi ani, despre progresele și greșelile comise în procesul de implementare a reformei.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG