Linkuri accesibilitate

În esență... | Veronica Mihailov-Moraru: vrem să facem o reformă a justiției calitativă, dar ea nu poate fi făcută peste noapte


Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Deși criticată de mai mulți de experți, reforma justiției, inițiată de guvernarea PAS, a înregistrat „anumite progrese semnificative”. Mai este foarte mult de lucru, deoarece temelia reformei „încă nu este suficient de solidă”, a spus la Europa Liberă ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Vorbind în podcastul Europei Libere „În esență...”, ea a mai menționat că au existat factori obiectivi și subiectivi, în cei doi ani de reformă, care au încetinit din viteză, dar asta nu înseamnă că reforma justiției și acțiunile pentru combaterea corupției nu avansează „în mod foarte determinat”.

În curând, vom putea spune despre mult mai multe rezultate...

„Suntem pe direcția bună și cred că, foarte curând, vom putea spune despre mult mai multe rezultate”, a dat asigurări ministrul Justiției.

În opinia Veronicăi Mihailov-Moraru, reforma anunțată acum doi ani e una „destul de clară și destul de incisivă”, fapt ce a generat mai multe semnale de rezistență [în sistem], autoritățile fiind nevoite să le facă față.

Ministra Justiției a spus că o greșeală, poate, în implementarea reformei a fost nivelul scăzut de comunicare, acest fapt făcând ca mulți dintre reprezentanții sistemului să aibă o abordare „destul de refractară”.

Veronica Mihailov-Moraru: vrem să facem o reformă a justiției calitativă, dar ea nu poate fi făcută peste noapte
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:40:58 0:00

Veronica Mihailov-Moraru a mai spus în podcastul „În esență...” că autoritățile au fost puse în situația în care, pe de o parte, a trebuit să procedeze la cât mai multe acțiuni, iar pe de altă - să țină cont de calitatea acestora.

Cele mai mari eforturi în reforma de până acum au fost canalizare spre evaluarea externă a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor. Despre activitatea Comisiei pre-vetting, ministrul spune că „nu avem nici un temei să punem la îndoială (...) justețea evaluărilor făcute”.

„Noi vrem să facem o reformă calitativă, dar o asemenea reformă nu poate fi făcută peste noapte”, pentru a nu fi acuzați de comitere a abuzurilor, a spus ministrul Justiției. Potrivit Veronicăi Mihailov-Moraru, fiecare pas asumat de autorități pe reformă a fost consultat cu experți din justiție și cu Comisia de la Veneția.

Alte chestiuni abordate în podcast:

  • La ce etapă se află reforma sectorului de justiție și de ce în unele cazuri rezultatele se lasă așteptate?
  • De ce și cât de justificate sunt acuzațiile la adresa guvernării de incoerență în realizarea reformei justiției?
  • De ce proiectul legii cu privire la dezoligarhizare a fost înlocuit cu un „plan de acțiuni”?
  • Cât de mulțumitoare este pentru ministra Mihailov-Moraru realizarea procedurii de evaluare a pretendenților la Consiliul Superior al Magistraturii și la Consiliul Superior al Procurorilor?
  • Ce a cauzat întârzierea pre-vetting-ului și care sunt soluțiile pentru a face față unei eventuale crize de cadre?
  • A luat, oare, sfârșit „războiul” dintre sistem și guvernare? S-a împăcat, oare, sistemul cu faptul că reformele oricum vor continua?
  • Cum pot fi depășite temerile unor critici că, în cazul următoarelor etape de evaluare a profesioniștilor din sistemul de justiție, gradul de transparență s-ar putea diminua?
  • Ce spune Veronica Mihailov-Moraru despre creșterea salariilor grefierilor, asistenților etc.?
  • Un „DNA moldovenesc” este posibil și fără comasarea Centrul Național Anticorupție cu Procuratura Anticorupție.
  • Ce „teme pe acasă” are de făcut Ministerul Justiției până în toamnă, când Comisia Europeană urmează să publice raportul pe realizare a celor nouă angajamente pe care și le-a asumat R. Moldova?
Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG