Linkuri accesibilitate

Expert | În R. Moldova, legile anticorupție sunt în exces, fiind necesară inventarierea lor


Manifestație anticorupție la Chișinău, septembrie 2015
Manifestație anticorupție la Chișinău, septembrie 2015

În R. Moldova, s-a ajuns în situația în care există prea multe legi anticorupție, iar acest fapt generează, uneori, contraziceri, a apreciat experta anticorupție, Mariana Kalughin, în podcastul Europei Libere „În esență...”. Potrivit ei, e necesară și optimizarea instituțiilor anticorupție.

În mod paradoxal s-a ajuns la situația când prea multe legi dăunează, deoarece generează conflicte între diverse norme de drept, spune experta.

„Este necesară o inventariere a legilor anticorupție, începând cu Legea integrității, Legea privind ANI, Legea cu privire la declararea averii și a intereselor personale [...până la] Legea privind achizițiile publice. Ar trebui să aibă loc o inventariere, o reconsiderare, o revizuire a cadrului legal anticorupție pentru ca [acesta] să fie cu adevărat eficient”, a afirmat Mariana Kalughin, subliniind că „un exces de legi e la fel de dăunător ca și un deficit de legi.”

În opinia expertei, e necesară și optimizarea autorităților anticorupție, cu definitivarea clară a competențelor acestora, pentru a le face mai eficiente și pentru a fi evitate eventuale conflicte dintre acestea.

„Dacă avem foarte multe poliții cu competențe nu prea clare, începe așa numitul «război al polițiilor», când fiecare din aceste organe încearcă să demonstreze că e cel mai bun, încercând să paseze orice nereușită și eșec pe seama altora”, a spus Mariana Kalughin.

În podcastul „În esență...”, experta a vorbit și despre eficiența activității principalelor trei instituții anticorupție, reproșându-i guvernării PAS lipsa unei strategii proprii pe domeniul combaterii corupției. Mariana Kalughin s-a referit și la succesele modeste pe dosarele de îmbogățire ilicită, de avere nejustificată și pe dosarele de mare corupție.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG