Linkuri accesibilitate

„În esență...” | Cât de eficient este combătută corupția sub guvernarea PAS? 


Jurnalistul Europei Libere Eugen Urușciuc și experta anticorupție Mariana Kalughin.
Jurnalistul Europei Libere Eugen Urușciuc și experta anticorupție Mariana Kalughin.

Actuala guvernare PAS, care a venit la putere pe valul mesajelor luptei cu corupția, nu a propus încă o proprie Strategie națională anticorupție. Ea a preferat să extindă, la finele anului 2021, acțiunile Strategiei scrise de fosta guvernare împotriva căreia, de fapt, a luptat. 

Cât de eficient este combătută corupția sub guvernarea PAS? 
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:41:09 0:00

Vorbind în podcastul Europei Libere „În esență...”, experta anticorupție Mariana Kalughin a spus că rapoartele de monitorizare arată că există o serie de lacune pe segmentul aplicării politicilor de combatere a corupției.

Mariana Kalughin a menționat în podcast și faptul că guvernarea a ales să modifice legislația în sensul eliminării concursurilor publice pentru ocuparea unor funcții-cheie în instituțiile anticorupție.

„Șeful Centrului Național Anticorupție (CNA) a fost numit fără concurs, iar asta lasă senzația că instituția respectivă este atașată politic, fapt ce dăunează enorm”, consideră experta anticorupție.

Mariana Kalughin a mai afirmat că guvernarea a exclus procedura de concurs și pentru funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), iar felul în care a fost selectată șefa Procuraturii Anticorupție ridică semne de întrebare.

Experta a mai spus că instituțiile anticorupție mai au de lucrat în sensul sporirii eficienței. Chiar dacă au fost inițiate mai multe dosare pentru îmbogățire ilicite – nu există finalitate, iar dosarele de rezonanță nu s-au soldat, deocamdată, cu condamnări definitive.

„Trebuie să ai niște hotărâri [judiciare] irevocabile pentru ca să vorbești că ceva s-a schimbat cu adevărat”, a spus, între altele, Mariana Kalughin.

Alte chestiuni abordate în podcast:

  • Combaterea fenomenului corupției, aparent în descreștere. Cât de eficiente în prevenirea și combaterea corupției sunt trei dintre cele mai importante instituții anticorupție – CNA, ANI și Procuratura Anticorupție (PA)?
  • Ar mai fi necesare legi anticorupție suplimentare pentru ca instituțiile de resort livreze mai multe rezultate?
  • Competențe mai mari Procuraturii Anticorupție – între beneficii și premise pentru abuzuri.
Te-ar putea interesa și: Trei dosare într-un an. Cum este judecat fostul președinte Igor Dodon
  • Disputa dintre șeful CNA, Iulian Rusu, și șefa PA, Veronica Dragalin pe tema competențelor celor două instituții. E mai nimerită comasarea lor sau, totuși, fortificarea fiecărei instituții în parte?
  • Cât de eficientă este justiția în dosarele de îmbogățire ilicită, de avere nejustificată și dosarele de mare corupție.
  • În ce proporție Chișinăul a realizat angajamentul față de UE în ceea ce privește combaterea corupției?
  • Opoziția parlamentară acuză că instituțiile anticorupție sunt înregimentate politic.
  • Circa 20% dintre procurorii anticorupție ar risca să fie eliminați din sistem dacă s-ar face o selectare de integritate, iar 80% dintre potențialii candidați pentru CNA, cu o experiență mai mare de trei ani, nu trec testul de integritate. Cum, în asemenea caz, poate fi eradicat fenomenul corupției?

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG