Linkuri accesibilitate

„În esență...” | „Nota” 3,8 din 5 la implementarea celor nouă angajamente ale Chișinăului față de UE  


Jurnalistul Eugen Urușciuc și expertul Mihai Mogîldea de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Jurnalistul Eugen Urușciuc și expertul Mihai Mogîldea de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene.

Raportul alternativ „9 pași spre deschiderea negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană”, realizat de trei organizații neguvernamentale de la Chișinău, notează implementarea celor nouă angajamente asumate de R. Moldova față de UE cu 3,8 puncte pe o scară de cinci.  

Realizarea „temelor de europenizare”, prin prisma raportului citat și comparat cu opiniile autorităților moldovene, este tema de discuție în noul episod al podcastului „În esență...”, care l-a avut ca invitat pe unul dintre autorii raportului, expertul - Mihai Mogîldea de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene.

„Nota” 3,8 din 5 la implementarea celor nouă angajamente ale Chișinăului față de UE  
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:31:45 0:00

Despre nota dată gradului de implementare a angajamentelor, de care depinde inițierea negocierilor de aderare dintre Chișinău și Bruxelles, expertul a afirmat că „este o notă de trecere satisfăcătoare.”

Chiar dacă suntem pe „o pantă ascendentă, pe un drum bun”, potrivit expertului, totuși, mai există o serie de carențe.

Chișinăul s-a obligat să încheie implementarea celor nouă angajamente până în luna iulie 2023.

Cele nouă angajamente sunt: reforma justiției; îmbunătățirea legislației electorale în corespundere cu recomandările organismelor europene; combaterea corupției; deoligarhizarea prin eliminarea influenței în exces a intereselor private, consolidarea luptei împotriva crimei organizate și recuperarea activelor; reforma administrației publice; gestionarea finanțelor publice; cooperarea cu societatea civilă în procesele decizionale și protecția drepturilor omului.

Mihai Mogîldea a spus în podcast că, potrivit autorilor raportului, autoritățile înscriu restanțe la cooperarea cu societatea civilă (2,8 puncte), la deoligarhizare (3,3); combaterea corupției (3,55). La polul opus, R. Moldova își face bine temele în domeniul gestionării finanțelor publice (4,66 puncte), implementarea recomandărilor OSCE/ODIHR și Comisiei de la Veneția privind legislația electorală (4) și protecția drepturilor omului (4).

Expertul a calificat drept îngrijorător procesul decizional pe dimensiune parlamentară, precizând că, în actuala legislatură, au fost adoptate mai multe legi fără ca să fie supuse consultărilor publice.

Mihai Mogîldea a deplâns faptul că cele 33 de grupuri de lucru pe aspecte de integrare europeană încă nu includ și organizații ale societății civile.

Vorbind în podcast despre felul în care guvernarea realizează angajamentul cu privire la deoligarhizare, Mihai Mogâldea a spus, între altele, că, deși la Chișinău există voință politică pentru eliminarea fenomenului, nu sunt încă rezultate vizibile.

„În continuare, noi avem mai multe instituții din justiție, sistemul procuraturii, în care lucrează oameni din timpul regimului Plahotniuc, persoane care au subjugat sistemul procuraturii și de justiție”, a explicat expertul.

Alte chestiuni abordate în podcast:

  • Guvernarea sugerează că pe domeniul cooperării cu societatea civilă lucrurile nu sunt atât de proaste, în timp ce experții au identificat mai multe carențe.
  • În timp ce autoritățile raportează progrese în ce privește „deoligarhizarea prin eliminarea influențelor intereselor private asupra vieții economice, politice și publice”, autorii raportului „9 pași spre deschiderea negocierilor de aderare cu UE” apreciază îndeplinirea angajamentului cu 3,3 puncte din 5.
  • Unde s-au împotmolit lucrurile pe domeniul combaterii corupției și a criminalității organizate?
  • Chiar dacă au fost înregistrate anumite succese pe domeniul reformei justiției, multe dintre procese trenează sau se fac cu mari întârzieri.
  • La realizarea căror angajamente R. Moldova excelează la modul real?
  • Ce urmează după o eventuală îndeplinire a celor nouă angajamente?
  • Calea de integrare a R. Moldova și Ucrainei în UE sunt interdependente sau fiecare va merge pe drumul său către acest obiectiv?
  • Ce rezervă astrele europene Republicii Moldova pentru anii 2023 și 2024?

***

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG