Linkuri accesibilitate

„Pe agendă”: UE vrea să-i sancționeze pe cei care destabilizează R. Moldova | Rusia nu mai vrea să acorde cetățenia în regim simplificat 


Pașaport rusesc.
Pașaport rusesc.

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene ar putea aproba pe 24 aprilie un regim de sancțiuni împotriva celor care încearcă să destabilizeze R. Moldova.  

Potrivit surselor Europei Libere de la Bruxelles, există deja un proiect care stabilește principiile de bază ale cestui nou mecanism, creat special pentru sancționare cetățenilor R. Moldova, țară din afara UE. Odată aprobate principiile, pe listă s-ar putea regăsi în primul rând Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, oligarhii fugari ai Moldovei. Detalii într-o discuție cu Cristina Popușoi, care a văzut propunerea Comisiei Europene.

Alte subiecte ale episodului din 20 aprilie:

  • Rusia renunță la procedura simplificată de acordare a cetățenii, o măsură care-i va afecta pe toți cetățenii R. Moldova, începând cu cei din stânga Nistrului.
  • Comisia Europeană va acorda un nouă despăgubire, de 100 de milioane de euro, fermierilor din cele cinci state „din prima linie”, afectați de influxul mare de cereale din Ucraina. Este vorba de fermierii din Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia.
  • În toată Europa s-au scumpit alimentele, dar cehii se pregătesc de o scumpire deosebit de dureroasă: a berii. Și asta, în pragul verii!

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG