Vorbind în cel mai recent episod al podcastului Europei Libere „În esență...”, dedicat aspectelor ce țin de crearea viitoarei instanțe specializate, consilierul pe justiție și anticorupție al prim-ministrului, directorul Departamentului Justiție la Institutul de Politici Publice, Victor Munteanu, a spus că „alte soluții nu prea sunt” pentru a asigura viitoarea instanță cu magistrați.
Potrivit lui Munteanu, această situație este o consecință a felului i în care justiția moldoveană, în perioadele anterioare, „și-a permis să fie acaparată de crima organizată care nu a lăsat nici un loc de încredere.”
Victor Munteanu a calificat această idee ca fiind una „radicală”, care are atât plusuri, cât și minusuri.
„Societății s-ar putea să nu-i placă. În mod sigur nu-i va plăcea mediului profesional [de justiție] din R. Moldova că magistrați «aduși» vor face dreptate”, a menționat invitatul podcastului, amintind în context despre rezistența în cazul Comisiei de pre-vetting, care, însă, până la urmă, și-a făcut lucrul bine.
Expertul a mai spus că „magistrații împrumutați” ar urma să fie schimbați treptat cu judecători moldoveni, pe măsură ce aceștia vor trece procedurile de evaluare.
Victor Munteanu a mai afirmat că ar putea să fie aplicate două mecanisme de selectare și numire a judecătorilor, dar, cel mai probabil, se va alege formula organizării unui concurs de o comisie formată la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii.
Cât despre motivarea financiară a magistraților, Victor Munteanu a spus că salariile acestora ar putea oscila între 50.000 și 60.000 de mii de lei. Aceștia, spune expertul, ar trebui să se bucure de protecție și securitate speciale. Invitatul podcastului nu a exclus că viitoarea Curte Anticorupție va fi susținută financiar de partenerii internaționali, „pentru că e o situația fără precedent.”
„Avem mai bine de 20 de luni în față în care trebuie să marcăm. Dacă nu marcăm, am pierdut totul, pentru că nici un fel de integrare europeană nu este posibilă fără succese reale în reforma justiției și fără dosare real soluționate”, a declarat în podcast Victor Munteanu.
Alte chestiuni abordate în podcast:
- Cum se explică viteza lentă cu care se mișcă lucrurile în crearea Curții Anticorupție? Consiliul Suprem de Securitate a recomandat, anterior, înființarea instituției în trei luni.
- Guvernarea vrea să accelereze lupta cu corupția, să livreze rezultate, dar, la modul real, în cât timp ar putea să devină funcțională instanța specializată?
- E comparabilă, oare, experiența Ucrainei?
- Care sunt pașii următori după ce Președinția a prezentat „conceptul” viitoarei Curți Anticorupție?
- Care va fi mecanismul de numire a viitorilor magistrați? Cum se vor găsi încă 14 magistrați?
- Cât de motivați vor fi judecătorii să-și facă meseria bine?
- Cum va avea loc, la modul practic, transferul dosarelor aflate acum pe rol în diverse instanțe?
- Ce dosare vor ajunge pe masa judecătorilor Curții Anticorupție?
- Cum va fi garantată independența instanței în luarea hotărârilor? Cât de siguri vor fi cetățenii, dar și cei care vor fi judecați acolo că „zeița dreptății” nu va admite interferențe, cu precădere, din partea politicului ?
- Cum se vor putea încredința cetățenii R. Moldova că instanța nu va cădea în mrejele corupției și nu va deveni ea însăși un generator al faptelor de corupție?
* * *