Linkuri accesibilitate

De la negativă la stabilă. Agenția de rating Moody’s schimbă perspectiva privind investițiile pentru R. Moldova


Vitrina unui magazin turistic din centrul Chișinăului.
Vitrina unui magazin turistic din centrul Chișinăului.

Agenția internațională de rating financiar Moody’s menține în ultima sa actualizare R. Moldova la nivelul B3, atrivuit statelor cu risc înalt de creditare, dar schimbă perspectiva: de la negativă la stabilă.

Potrivit evaluărilor, efectele războiului din Ucraina sunt mai puțin dure decât se preconiza, iar țara beneficiază de ajutor financiar major din partea partenerilor de dezvoltare.

Raportul publicat de agenția Moody’s, care face rating-uri de țară privind siguranța investițiilor și evitarea situațiilor de risc, arată că perspectiva R. Moldova s-a îmbunătățit ușor și pentru că impactul asupra profilului de credit al R. Moldova de la invazia Rusiei în Ucraina vecină a fost mai puțin sever decât se aștepta. Totuși, agenția care evaluează solvabilitatea fiecărui stat și riscurile pentru investitori, spune că „războiul a afectat semnificativ performanța economică și fiscală a țării”.

De asemenea, reprezentanții agenției remarcă progresele „semnificative în îmbunătățirea securității energetice” a R. Moldova și accesul la noi surse de aprovizionare. Moody's se așteaptă ca sprijinul financiar și tehnic substanțial din partea instituțiilor internaționale să continue să consolideze profilul de credit al Moldovei prin stimularea redresării economice.

Situația politică volatilă din R. Moldova

Moody’s consideră că riscurile legate de „războiul prelungit și de politica internă volatilă rămân ridicate”. Agenția internațională atrage atenția și asupra interferenței Rusiei în politica internă.

„Volatilitatea politică internă în Moldova va rămâne ridicată, fiind exacerbată de o accelerare a interferenței interne a Rusiei. Acestea fiind spuse, sprijinul public pentru aspirația Moldovei de a deveni membru al UE rămâne puternic, sentimentul pro-UE fiind probabil susținut de țara care a găzduit summitul Comunității Politice Europene din iunie 2023, chiar dacă o mare parte a populației continuă să vadă Rusia drept un partener politic și economic important”.

Și alegerile locale din noiembrie se vor dovedi un test cheie al sprijinului public pentru politicile guvernului înaintea următoarelor alegeri parlamentare care vor avea loc în 2025, mai remarcă Moody’s, care spune că o „inversare a procesului de aderare la UE în urma următoarelor alegeri parlamentare ar împiedica progresul reformei și ar pune în pericol accesul Moldovei la sprijinul de lichidități”.

De altfel, procesul de realizare a condiționalităților Uniunii Europene pentru a deschide negocierile de aderare a reușit să îmbunătățească și cadrul instituțional slab al R. Moldova.

Implicarea Rusiei în politica internă, reflexie asupra economiei

Moodys se așteaptă că sprijinul financiar internațional semnificativ va continua să ajute la atenuarea riscurilor de lichiditate guvernamentală și de vulnerabilitate externă.

Agenția atrage atenția și asupra riscurilor geopolitice ale războiului, dar subliniază că „probabilitatea ca invazia militară a Rusiei să se răspândească în Moldova a scăzut, deoarece luptele rămân concentrate în principal în partea de est a Ucrainei”.

În evaluarea făcută, agenția internațională de rating reamintește și de prezența trupelor ruse în regiunea separatistă transnistreană, care reprezintă un risc pentru stabilitatea Moldovei, „deși din punct de vedere operațional ar fi foarte dificil pentru Rusia să folosească regiunea ca un nou avanpost pentru război”, consideră experții Moody’s.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG