Linkuri accesibilitate

Sondaj: 60% din cetățeni susțin integrarea europeană și peste 50% cred că R. Moldova va adera la UE în următorii 10 ani


Adunarea națională „Moldova Europeană”, 21 mai 2023.
Adunarea națională „Moldova Europeană”, 21 mai 2023.

Aproape 60% din cetățeni susțin aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, 31,5% nu sunt de acord, iar 8,6% nu au decis, arată datele unui prim sondaj dedicat percepției cetățenilor cu privire la procesul de integrare europeană, prezentat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).

La un eventual referendum, 55,4% ar vota pentru aderarea R. Moldova la UE, iar 30,6% – împotriva aderării. 4,7% din respondenți au declarat că nu ar participa la referendum, aproape 9% – nu știu.

La întrebarea: „Cât de pregătită credeți că este astăzi Republica Moldova pentru a adera la UE?”, cei mai mulți – 33,7% au răspuns că „deloc pregătită”. Alți 29,8% consideră că R. Moldova nu prea este pregătită pentru a adera, 18,3% au răspuns „nici, nici”, 12,2% consideră că țara este destul de pregătită și 2,1% spun că e foarte pregătită pentru aderarea la UE.

Un total de 51% din cetățeni consideră că R. Moldova va deveni membru al UE în următorii 10 ani. Mai exact, 30,1% cred că acest lucru ar fi posibil în următorii 2-5 ani și alți 21,5% - peste 10 ani. În același timp, 6% cred că aderarea se va produce peste 20 de ani, 5,1% – peste 30 de ani și aproape 30% - că nu se va întâmpla niciodată.

Participant la Adunarea „Moldova Europeană”: Nu vrem „ruskii mir”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:42 0:00

„Totuși, trebuie să spunem că 62,6% de respondenți consideră că R. Moldova va deveni, mai devreme sau mai târziu, membră a Uniunii Europene”, a declarat, la lansarea sondajului, vice-directorul executiv al IPRE, Mihai Mogîldea.

Întrebați ce va obține R. Moldova după ce va adera la UE, participanții la sondaj au enumerat: corupție mai puțină, pace, siguranță, securitate, libertatea de a studia/lucra oriunde în UE, stabilitate/prosperitate economică, servicii medicale mai bune, justiție, ordine și dreptate, investiții și educație mai bună.

Pledează pentru păstrarea neutralității

Aproape jumătate din respondenți consideră că păstrarea neutralității este cea mai bună soluție de securitate în acest moment. Totodată, un sfert din respondenți cred că aderarea Republicii Moldova la UE va fi condiționată de intrarea în NATO.

„Este o percepție care se păstrează în mare parte datorită sprijinului acelei părți a societății care își dorește ca R. Moldova să adere la NATO. Evident că nu există o legătură directă, cel puțin deocamdată, între aceste două procese de integrare, deși, într-adevăr, experiența altor țări care au aderat la UE reflectă această realitate”, a explicat directorul executiv al IPRE, Iulian Groza.

Sondajul a fost realizat între 13 și 28 iunie 2023 de compania CBS-AXA, pe un eșantion de 1.120 de persoane, cu o eroare maximă de 3%, și face parte din proiectul de cercetare „Creșterea rolului centrelor de cercetare în sprijinirea efortului național de integrare europeană al Republicii Moldova ThinkTanks4EUMembership”, implementat cu susținerea Fundațiilor pentru o Societate Deschisă (OSF).

XS
SM
MD
LG