Energocom a prelungit contractul de achiziție a curentului de la Cuciurgan

Volumul prognozat să fie achiziționat din această sursă în martie este de 18.000 MWh sau 6,5% din necesar, prețul fiind de 91 de euro/ MWh.

Întreprinderea de stat Energocom va procura și în luna martie curent electric de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, după ce contractul semnat pe 3 decembrie 2022 a fost prelungit.

Energocom anunță, într-un comunicat, că va procura 244.000 MWh, ceea ce constituie 88% din necesarul de energie electrică al malului drept, la același preț - de 73 dolari/MWh.

De asemenea, R. Moldova va continua să cumpere energie electrică de la compania Nuclearelectrica din România. Volumul prognozat să fie achiziționat din această sursă în martie este de 18.000 MWh sau 6,5% din necesar, prețul fiind de 91 de euro/ MWh.

Alte 5% din necesarul electricitate vor fi procurate pe bursa română OPCOM. În februarie, prețul pe bursă a fost de 163,5 euro/MWh.

Criza energetică s-a declanșat în R. Moldova după ce, la 1 octombrie 2022, concernul rus Gazprom a redus cu 30% livrările de gaze naturale. Din decembrie 2022, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, din regiunea transnistreană, primește întregul volum de gaze naturale achiziționat de R. Moldova de la Gazprom, iar în schimb furnizează curent electric malului drept.

### Vezi și... ### SUA anunță un ajutor de 300 de milioane de dolari pentru consolidarea securității energetice a R. Moldova