„Traseismul politic în asemenea proporții cum a fost în această legislatură niciodată nu a avut loc”, constată Victor Cobăsneanu, redactor-șef al săptămânalului „Observatorul de Nord”. Jurnalistul de la Soroca crede că deputații din actualul Parlament, cel de legislatura a XX-a, își încheie mandatul cu o doză mică de încredere din partea multor alegători.
Victor Cobăsneanu: „Dacă e să-l credem pe liderul comuniștilor Vladimir Voronin, actualul Parlament pleacă în istorie cu eticheta de Legislativ care nu și-a îndeplinit funcțiile până la capăt și chiar mai mult, Vladimir Voronin spune că Parlamentul a lucrat în proporție de 55 la sută numai, adică a primit din 300 și ceva de legi, documente importante pentru țară, a primit ceva mai mult de 170, mi se pare. Adică, pleacă în istorie un Parlament care este repetent, dar nu vreau să cred că repetent înseamnă că să mai repete încă o dată mandatul. Cel mai important ce nu au putut să facă – nu au instaurat liniștea în țară, ba dimpotrivă, cu patru ani în urmă noi am ales un Parlament, iar acum, la plecare, avem cu totul alt Parlament. Am în vedere configurația lui, adică votul alegătorului de patru ani în urmă nu a fost respectat. Pentru mine rămâne o enigmă traseismul și chiar m-am întrebat de nenumărate ori: de ce partidele politice în preajma alegerilor întocmesc o listă de 101 deputați ca până la urmă deputații să facă turism politic, dar să nu meargă deputat următorul de pe listă? Pentru mine rămâne o enigmă de ce se permite acest traseism.”
Pentru bloggerul stabilit la Paris, Vitalie Vovc, editorialist la Deschide.md, noutatea săptămânii sunt numirile fostului procuror general Corneliu Gurin și a fostului director al SIS, Artur Reșetnicov, în fotolii de judecători ai Curții Constituționale. El observă că ambii, deja judecători la Înalta Curte, și-au început ascensiunea strălucitoare în 2001, an în care Partidul Comuniștilor era ales să guverneze Republica Moldova.
Vitalie Vovc: „Este îngrijorător faptul că ajung în funcții-cheie pentru statul Republica Moldova persoane cu un trecut mai mult decât dubios. Și în primul rând mă refer la trecutul dlui Gruin și dlui Reșetnicov. Ambii, deci și-au început o carieră strălucitoare și neașteptat de fulminantă atunci când a venit PCRM-ul la putere, în 2001, deci Gurin a ocupat funcții importante în Parlament, iar Reșetnicov, la doar 32 de ani, devenea director al SIS-ului. Bine, mai aflăm azi că dna Raisa Apolschi, iarăși un deputat PD, ca din întâmplare, este numită judecătoare la Curtea Constituțională. Ce să spun? Asistăm în continuare la niște mișcări obscure de clan, care depășesc deja prin absurditatea lor însăși logica de clan. Ne gândim acum și la securitatea statului; aceleași persoane care încontinuu de la 2012-2013 încoace își bat joc de instituțiile statului. Astfel văd eu, cel puțin, lucrurile de aici, de la Paris.”