Uniunea Europeană va cheltui mai mult pentru contracararea propagandei rusești (VIDEO)

Emblema East StratCom.

East StratCom a colaborat și la compilarea unei liste de mituri despre Parteneriatul Estic.

Mica echipă anti-dezinformare a Uniunii Europene, East StratCom Task Force, va avea parte de propria „linie de buget”, au spus postului de radio Europa Liberă surse bine-informate în marginea summit-ului Parteneriatului Estic de vineri, de la Bruxelles.

East StratCom Task Force, compusă din 14 oameni, a fost înființată în 2015 de UE pentru a îndeplini trei misiuni: comunicarea eficientă și promovarea politicilor UE în vecinătatea estică, consolidarea presei în vecinătatea estică și în statele UE și – poate chiar mai important – „abordarea și contracararea activităților de dezinformare ale actorilor străini”.

Riposta la propaganda și dezinformarea rusească a fost una din sarcinile principale.

Până acum, echipa a supraviețuit cu aproximativ 200.000 de euro pe an, bani luați din bugetul general pentru comunicare strategică al UE. Oficiali de la Bruxelles spun că în următorii trei ani o sumă de 1,1 milioane de euro va fi folosită pentru a angaja mai mulți oameni, pentru atenționarea opiniei publice și țările membre ale UE și pentru o muncă mai amplă de monitorizare a presei de către Stratcom East.

Echipa a arătat cum lucrează cel puțin în faza actuală chiar cu ocazia summit-ului Parteneriatului Estic de vineri, de la Bruxelles, când a publicat pe pagina sa de net o listă de „fake news” lansate înaintea reuniunii.

De exemplu, știrea că noul acord încheiat de UE cu Armenia, concentrat în proporție de 50% asupra consolidării economiei țării post-sovietice, nu va avea nici un efect asupra economiei Armeniei. Altă știre, înrudită, susține că UE a restrâns în practică numărul de produse agricole pe care le poate exporta Georgia, care ar mai putea acum vinde în Europa numai… usturoi.

East StratCom a colaborat, de altfel, în pregătirea summit-ului, și la compilarea unei liste de mituri despre Parteneriatul Estic, preluată și de radio Europa Liberă.