Misiunea EUBAM de monitorizare a frontierei moldo-ucrainene se prelungește cu trei ani

Emblema EUBAM.

Controlul comun la frontiera moldo-ucraineană, inclusiv pe segmentul transnistrean, face parte din cele trei direcţii prioritare pentru EUBAM la începutul noului mandat.

Misiunea EUBAM de monitorizare a frontierei moldo-ucrainene de către vameși din Uniunea Europeană se va extinde cu încă trei ani, iar o prioritate a noului mandat va fi sprijinirea controlului mixt moldo-ucrainean la toate punctele de frontieră. Anunțul s-a făcut în marginea unei ședințe a conducerii misiunii EUBAM ținută astăzi la Chișinău.

Your browser doesn’t support HTML5

Misiunea EUBAM de monitorizare a frontierei moldo-ucrainene se va extinde cu încă trei ani


Deşi Chişinăul a reuşit în 2017 să relanseze, împreună cu ucrainenii, controlul comun pe segmentul transnistrean, un control asupra căruia cele două părţi conveniseră încă în 1997, dar fără ca decizia să fi fost şi pusă în practică, există acum îngrijorări legate de continuarea cu succes a procesului cu greu început.

În primul rând, pentru că un nou acord în această privinţă semnat de premierii celor două ţări încă în luna octombrie a fost deocamdată ratificat doar de Parlamentul de la Chişinău, Rada de la Kiev părând a fi deocamdată în ezitări.

Au fost, apoi, aşteptări la Chişinău că în 2017 vor fi instituite în total 14 astfel de puncte de control mixt, lucru care însă nu s-a întâmplat. În acest moment, funcţional pe segmental transnistrean e doar un punct de control comun moldo-ucrainean, cel de la Cuciurgani-Pervomaisk inaugurat în această vară.

Tatiana Molcean, secretar de stat în cadrul ministerului afacerilor externe de la Chişinău, nu a avut astăzi nimic de spus pentru a tempera aceste nelinişti, dar a declarat că autorităţile de la Chişinău au toată încrederea că acordul va trece procedurile legale la Kiev, exact ca la Chişinău:

„Fiind vorba despre un tratat între două state, există o procedură care implică legislativele din ambele state, şi durează de regulă. Adică, nu durează mai mult decât ne-am aşteptat.”

Peter Michalko şi Slawomir Pichor

Şi Tatiana Molcean, şi actualul şef al misiunii EUBAM, Slawomir Pichor, au recunoscut totuşi că, atâta timp cât noul acord nu e în vigoare, e firesc să existe întârzieri în inaugurarea unor noi puncte de control pe frontieră:

„Ne-am dori ca lucrurile să se întâmple mai repede, dar există câteva elemente de care depinde acest proces şi unul e că actualmente controlul comun are loc în baza unui acord din 1997”, a explicat Slawomir Pichor.

„Noi însă punem în practică un proces modern de gestionare a frontierei, care respectă întocmai standardele europene şi e nevoie de multe reglementări noi ce se conţin în noul acord. Un alt factor ţine de infrastructură. Nu e uşor să gestionezi lucrurile pe nou fără o infrastructură corespunzătoare. Dar există deja mai multe proiecte ale UE în derulare care ne vor permite să îmbunătăţim această infrastructură”, a mai spus şeful EUBAM.

Controlul comun la frontiera moldo-ucraineană, inclusiv pe segmentul transnistrean, face parte din cele trei direcţii prioritare pentru EUBAM la începutul unui nou mandat de trei ani de prezenţă la graniţa moldo-ucraineană, împreună cu măsurile de restabilire a încrederii şi combaterea criminalităţii transfrontaliere.

Intenţia Chişinăului e să-şi restabilească controlul pe întreg spaţiul de frontieră, iar acest lucru pare acum posibil întrucât şi Kievul e mai dispus ca niciodată să sprijine R. Moldova în această dorinţă a sa. Cel mai important şi, în realitate, singurul lucru care mai pare să întârzie procesul este agrearea de către Rada de la Kiev, a acordului fără de care părţile întâmpină probleme logistice pentru punerea în aplicare a procesului. Apoi, rămâne marea nemulţumire a regiunii transnistrene, care continua alături de Moscova să numească „blocadă economică” înţelegerea moldo-ucraineană, în timp ce Chişinăul şi Kievul spun că înfiinţarea controlului mixt a reuşit deja să-şi demonstreze eficienţa, uşurând viaţa agenţilor economici şi a locuitorilor regiunii transnistrene.