Linkuri accesibilitate

„În R.Moldova situația este complicată, însă dacă ne uităm la UE, este destul de complicat şi acolo”


Perspectivele europene ale Chişinăului văzute de ministrul de Externe al Marelui Ducat de Luxemburg, Jean Asselborn.

La Chişinău, ministrul de Externe al Marelui Ducat de Luxemburg, Jean Asselborn, a îndemnat partidele de la guvernare să ţină cont de interesul întregii societăţii şi al tuturor partidelor politice atunci când vor pune în practică sistemul electoral mixt. Vorbind la o conferinţă de presă alături de omologul său moldovean Andrei Galbur, Jean Asselborn a mai spus că Uniunea Europeană va sprijini Republica Moldova în special în ce priveşte lupta împotriva corupţiei şi reformarea justiţiei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00
Link direct


Ministrul de Externe al Marelui Ducat de Luxemburg, Jean Asselborn, a vizitat constant Republica Moldova din 2007 încoace, anul în care a fost pentru prima dată la Chişinău. În septembrie 2013, când ambiţiile europene ale Republicii Moldova păreau să fi atins apogeul şi guvernul de atunci negocia cu Uniunea Europeană un regim liberalizat de vize, Jean Asselborn declara la Chişinău: „Suntem aici pentru a-i sprijini pe cei care apără valorile europene”.

Alături de colegii săi din Olanda şi Belgia – ţări-membre fondatoare ale Uniunii Europene, cunoscute ca grupul Ţărilor Benelux, şeful diplomaţiei de la Luxemburg mai spunea atunci că Republica Moldova „va deveni un exemplu de succes în cadrul Parteneriatului Estic”.

Jean Asselborn, şeful diplomaţiei luxemburgheze
Jean Asselborn, şeful diplomaţiei luxemburgheze

Astăzi, la patru ani distanţă, Jean Asselborn a fost puţin mai rezervat în declaraţii. La o conferinţă de presă alături de omologul său moldovean Andrei Galbur, Jean Asselborn a menţionat că „în Republica Moldova situația este complicată, însă dacă ne uităm la Uniunea Europeană, este destul de complicat şi acolo”. Şeful diplomaţiei luxemburgheze a mai îndemnat guvernarea de la Chişinău să eficientizeze dialogul cu societatea civilă şi s-a referit şi la controversata modificare a sistemului electoral:

„În ce priveşte această reformă, ştiţi cu toţii care este poziţia Bruxelles-ului. Acum că legea oricum a fost adoptată, nu îmi rămâne decât să recomand Guvernului ca modificările să fie puse în aplicare ţinându-se cont de beneficiul întregii societăţi şi al tuturor partidelor politice, astfel încât să fie consolidată democraţia în ţara Dvs. De asemenea, vreau să vă asigur de tot sprijinul Ducatului de Luxemburg în ce priveşte rezolvarea diferendului transnistrean, or, acest subiect reprezenta o problemă şi în 2007, când am fost pentru prima dată aici, deci, exprim solidaritatea cu guvernul moldovean, din numele Luxemburgului şi al Uniunii Europene.”

Mai mulţi comentatori politici de la Chişinău nu se arată surprinşi de mesajele seci transmise în ultima perioadă de oficialii occidentali. Analistul politic Dionis Cenuşă spune că epoca încurajărilor s-a încheiat în anul 2014, când s-a descoperit furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc şi a urmat o lungă perioadă de instabilitate politică:

„Pe lângă dezamăgire e vorba şi de o anumită oboseală faţă de politica imprevizibilă din ţările care fac parte din Parteneriatul Estic. Credibilitatea pe care şi-au ştirbit-o cu propriile mâni guvernele naţionale în ţări ca Republica Moldova, Ucraina sau Georgia nu permit oficialilor europeni să fie foarte optimişti vizavi de evoluţia pozitivă a agendei europene în aceste ţări. În continuare vom auzi anume aşa tipuri de declaraţii, care vor fi foarte atente, foarte tehnice şi rezervate vizavi de politicul moldovenesc, atât timp cât acesta nu îşi va demonstra angajamentul deplin faţă de promisiunile făcute în relaţia cu Bruxellesul.”

În această lună la Chişinău este aşteptat Peter Michalko, noul emisar-şef al Uniunii Europene în Republica Moldova, care îl va succeda pe ambasadorul Pirkka Tapiola. Peter Michalko – diplomat slovac – este familiarizat deja cu situaţia politică de la Chişinău şi asta pentru că a lucrat anterior în misiunea europeană de monitorizare a frontierei EUBAM, la fel şi în calitate de consilier al lui Kalman Mizsei, ambasador al UE în Republica Moldova între anii 2007-2011.

Previous Next

XS
SM
MD
LG