Prezent la Chișinău, la cel de-al doilea Congres al Partidului Acțiune și Solidaritate al Maiei Sandu, vicepreședintele Partidului Popular European, Dara Murphy, a criticat trecerea de la sistemul proporțional de vot la cel mixt, modificare susținută de democrați și socialiști. Într-un interviu acordat corespondentei Europei Libere, Tamara Grejdeanu, el a mai spus că grupul parlamentar pe care îl reprezintă va condiționa ajutorul financiar promis la Bruxelles pentru Republica Moldova:
Dara Murphy: „Noi, Partidul Popular European, care este cel mai mare grup politic de pe continentul european, credem că aceste recente schimbări sunt o lovitură pentru democrație, aici în Moldova. Nu credem că ei au luat în considerare recomandările Comisiei de la Veneția și credem că guvernul a ignorat în mare măsură observațiile Uniunii Europene atunci când a promovat această nouă lege. Nu credem că a fost o dezbatere adecvată și nu credem că a fost auzită vocea societății civile, decizia de schimbare a sistemului electoral a fost luată într-o manieră contrară cu dorința cetățenilor Republicii Moldova. Suntem de părere că noua lege avantajează doar actuala guvernare, coaliția de guvernământ, probabil asta s-a făcut pentru a se asigura că vor rămâne la guvernare și în următorii ani. Există preocupări majore legate de noul sistem electoral, în special în ceea ce ține de finanțarea partidelor, influența asupra sistemului politic, asupra mediului de afaceri, îngrijorări legate de circumscripțiile electorale.”
Europa Liberă: În aceste condiții, va oferi UE asistență Republicii Moldova dacă guvernarea nu-și va îndeplini temele de acasă?
Dara Murphy: „Să fim înțeleși, Uniunea Europeană vrea să ajute și să susțină cetățenii Republicii Moldova, vrem să le acordăm sprijin, dar trebuie să ne asigurăm că anume poporul beneficiază de suportul financiar acordat de UE. Partidul nostru, Partidul Popular European, care deține majoritatea în Comisia Europeană, Parlamentul European și Uniunea Europeană, avem responsabilitatea să ne asigurăm că stabilim condiții pentru felul în care sunt cheltuiți banii, ca să aibă de câștigat cetățenii. Prin urmare, fondurile Uniunii Europene vor ajunge la populația Republicii Moldova atunci când guvernarea de la Chișinău va face reforme concrete și reale în domenii precum economia, justiție și alte sfere, atunci când vor fi anulate schimbările la sistemul electoral și se va reveni la precedentul sistem.”
Europa Liberă: Cum vedeți dumneavoastră o relație bună între Moldova și Uniunea Europeană dacă șeful statului este considerat un politician cu viziuni pro-ruse?
Încă mai așteptăm ca președintele și actualul guvern să înceapă să lucreze, ca să răspundă așteptărilor oamenilor și așteptărilor pe care le are Uniunea Europeană pentru cetățenii moldoveni ...
Dara Murphy: „Există un acord clar de asociere între Uniunea Europeană și Republica Moldova, acesta este fundamentul relațiilor dintre Moldova și UE, cu reguli și cerințe clare. Nu este vorba despre viziunea unui singur politician sau a unui partid-două. Viziunea unui politician nu reprezintă întreaga societate. Vrem ca Republica Moldova să devină o țară prosperă, ca autoritățile să lucreze pentru toată lumea, pentru cei tineri, cei pensionați și cei de peste hotare. Încă mai așteptăm ca președintele și actualul guvern să înceapă să lucreze, ca să răspundă așteptărilor oamenilor și așteptărilor pe care le are Uniunea Europeană pentru cetățenii moldoveni. Dar dacă nu, oamenii se vor uita la alți politicieni, inclusiv Maia Sandu, care vor oferi cetățenilor moldoveni un viitor mai bun.”
Europa Liberă: Cum vede Partidul Popular European activitatea partidelor extraparlamentare de dreapta, inclusiv Partidul Acțiune și Solidaritate?
Dara Murphy: „Susținem pe deplin activitatea lor, inclusiv PAS. Vrem să ajutăm aceste partide să păstreze Moldova pe calea Uniunii Europene, care a fost atât de benefică și pentru alte țări cu istorii similare. Partidele ca PAS au un rol crucial, vocea lor puternică și împotrivirea față de politicienii corupți este vitală pentru a proteja democrația fragilă pe care o aveți în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Recent ministrul Justiției declara Europei Libere că lupta cu corupția, mai ales la nivel înalt, „este una eficientă, foarte vizibilă si aduce rezultate clare”. Cum apreciați dvs activitatea guvernării în domeniul combaterii corupției și reformării justiției?
Dara Murphy: „Este un fapt că mii de tineri părăsesc Republica Moldova și alte mii de persoane nu pot să-și permită să plătească pentru mâncare și utilități, de asta lupta cu corupția nu poate fi descrisă ca fiind una eficientă. Vrem ca actuala guvernare să înceapă cu adevărat să lucreze pentru oamenii din Moldova. La această etapă, nici Uniunea Europeană și nici mulți cetăți nu mai pot să accepte reforme false și promisiuni deșarte.”