Europa Liberă: Domnule Fabritius, am discutat cu Dumneavoastră înainte ca guvernul de la Chișinău să treacă la fapte și să schimbe sistemul electoral. Atunci îmi aduc aminte că nu ați pledat pentru sistemul mixt în Moldova, aducând și argumente. Cum apreciați ce s-a întâmplat între timp, consecintețele aceste schimbări asupra societății, asupra lumii politice și civice, și cum apreciați faptul că nu s-a ținut cont de Comisia de la Veneția și recomandările sale?
Bernd Fabritius: „După părerea mea, este posibilă modificarea unei legi electorale la un sistem mixt sau uninominal. Ambele pot fi sisteme democratice. Eu nu mă pronunț împotriva trecerii la un sistem mixt. Trebuie să știți că și în Germania avem un sistem mixt. Cincizeci la sută din deputații Bundestagului sunt aleși în circumscripții cu un vot direct, iar 50% sunt aleși pe listele partidelor. Deci nu asta este problema, și dacă sunt bine informat, nici Comisia de la Veneția nu a punctat acest aspect. Criticile au fost aduse altor aspecte, și anume la constituirea razelor electorale, la constituirea circumscripțiilor, unde în detaliu există probleme. Dar nu sunt probleme sistemice.”
Europa Liberă: Deci nu considerați că această decizie va modifica fundamental de aici încolo viața politică și rezultatele alegerilor? Ma refer, mai ales la partidele mai mici, candidatii independenti…
Bernd Fabritius: „Este important ca partidele mici și candidații independenți să participe la alegeri. Repet însă, deciziile care s-au luat în Moldova cu privire la sistemul electoral sunt nefavorabile în detaliu: la chestiuni de tipul, cum se constituie o rază sau circumscripție electorală. Întrebarea importantă este cum desenăm acest sistem mixt, ce reguli în detaliu facem, iar aici, Comisia de la Veneția a făcut propuneri foarte clare, pe care R. Moldova ar trebui să le pună în practică și să le respecte.”
Europa Liberă: Aș vrea să trecem la alt subiect, subiectul extremismului european de dreapta, și relația partidelor de extremă dreapta din UE cu Federația Rusă. Vorbim aici de site-uri interzise, de cenzură versus libertatea de expresie. Știu că în Germania sunteți în febra alegerilor și că și acolo partidele extremiste reprezintă o îngrijorare. Care ar fi analiza Dvs. pe această temă?
Bernd Fabritius: „După părerea mea este foarte periculos ca partidele extremiste, și de dreapta și de stânga, să folosească metode tot mai populiste pentru a îndemna alegătorii să aleagă aceste partide. Din nefericire, constatăm că partidele de extremă dreapta cum ar fi Alternativa pentru Germania, care nu este nici o alternativă, ci o mișcare populistă care se hrăneste cu temerile populației, este finanțată și din Federația Rusă. Aceste informații sunt prezente în spațiul public, vedem că grupuri de persoane sunt finanțate de ONG-uri, iar dacă mergem pe urmele lor ajungem în Federația Rusă. Este o influențare a publicului, care este de nepermis!”
Europa Liberă: Dar această idee, a finanțării partidelor extremiste europene cu bani ruși, este respinsă în Federația Rusă. Ce argumente aveți?
Bernd Fabritius: „Ce înseamnă că este respinsă? Este negată, dar dacă sunt bine informat, partidul de extremă dreapta din Germania (AFD-Alternativa pentru Germania), nici nu neagă că ar avea finanțări
Federația Rusă urmărește în mod evident destabilizarea Europei, pentru atingerea scopurilor proprii...
din Rusia. Este regretabil, pentru că acesta este un mijloc de a destabiliza Europa. Este regretabil că Federația Rusă urmărește în mod evident destabilizarea Europei, pentru atingerea scopurilor proprii, pe care eu nu le pot agrea.”
Europa Liberă: Aceste acuzații, potrivit cărora Rusia încearcă să influențeze deciziile politice și economice ale Europei… Știți, Germania, și mai ales CDU & CSU, din care faceți și Dvs. parte, a fost acuzată nu o dată de o relație prea caldă, prea apropiată de Rusia, de oameni de afaceri din Federația Rusă. Relațiile economice ruso-germane nu au suferit foarte mult în comparație cu alte state membre.
Bernd Fabritius: „Nu pot confirma această informație. Chiar partidul din care eu fac parte, și CSU și CDU respectă pe deplin toate deciziile care s-au luat pentru a sancționa politicile Federației Ruse, în special în legătură cu peninsula Crimea și cu Ucraina de est. Este o cu totul altă întrebare dacă suntem chiar obligați să continuăm dialogul cu Federația Rusă pentru a găsi soluții pentru disensiunile pe care le avem si pentru îndeplinirea Memorandumului de la Minsk, cu privire la Ucraina. Eu nu văd nici o apropiere, nici relații prea calde cu Federația Rusă, noi respectăm cu tristețe ce s-a stabilit, dar continuăm să purtăm un dialog critic cu Federația Rusă, pentru a găsi o soluție pentru problemele existente.”
Europa Liberă: Sunteți membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Este o soluție excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei, așa cum din ce în ce mai multe voci cer?
Bernd Fabritius: „Ar fi un pas greșit. Federația Rusă și așa nu mai participă la ședințe, nu mai este prezentă. Excluderea din APCE ar închide toate căile de dialog. Nu este corect. În clipa în care am exclude Federația Rusă, aceasta nu ar mai trebui să respecte deciziile CEDO, de exemplu. Eu sunt convins că in APCE Federația Rusă poate găsi impreuna cu noi soluții în cadrul unui dialog colegial. Eu nu sunt adeptul excluderii Federației Ruse, așa cum nu sunt de acord cu excluderea Turciei, deși este iarăși o țară foarte vulnerabilă din acest punct de vedere.”