Linkuri accesibilitate

Bernd Fabritius: „Nu vrem să limităm Zona Schengen, ci să instituim un control al teritoriului german, pe o perioadă limitată”


Un interviu la Strasbourg cu deputatul german al partidului CSU.

Tensiunile pe tema refugiaților în Germania au atins un punct critic la începutul acestei săptămâni, când premierul landului german Bavaria, Horst Seehofer, liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU), ramura bavareză a Uniunii Creştin-Democrate (CDU), i-a transmis o scrisoare cancelarului Angela Merkel prin care îi cere să-şi schimbe politica frontierelor deschise faţa de migranţi, ameninţând-o că, în caz contrar, va sesiza Curtea Constituţională. Scrisoarea solicită guvernului federal plafonarea la cel mult 200.0000 pe an a numărului migranţilor primiţi, după ce anul trecut au ajuns în Germania aproape 1,1 milioane de solicitanţi de azil proveniţi mai ales din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia.

„Vom deschide procedura de verificare la Curtea Constituțională Federală cât mai repede”, spune într-un interviu acordat Europei Libere în marja sesiunii APCE de la Strasbourg, deputatul CSU Bernd Fabritius, care precizează că Bavaria nu dorește suspendarea Schengen, ci doar controlul, pe o perioadă determinată a frontierelor naționale germane.

Europa Liberă: Domnule Fabritius, aș începe discuția noastră cu o poveste adevărată: localitatea unde locuiesc, un sătuc din Pădurea Neagră, unde trăiesc în jur de 800 de suflete, se pregătește să primească 60 de noi consăteni, 60 de refugiati. Există reacții și reacții. Unii sunt foarte speriați și îngrijorați, și vorbesc chiar de război civil, alții, mai relaxați, au organizat colecte și donații pentru noii veniți. Există motive de îngrijorare? Putem multiplica această situație la alte sute de mici comunități germane?

Bernd Fabritius: „Da, după părerea mea există motive de îngrijorare, există acestă temere că pentru un aflux atât de mare de refugiați care vin din altă cultură nu există posibilitatea reală de integrare, de incluziune socială cum ar fi nevoie, într-un timp atât de scurt. Germania este o țară bogată, cu oameni care sunt dornici să ajute, dar se pune problema întegrării sociale a atâtor elemente din alt cerc cultural.

În direct de la Strasbourg cu Bernd Fabritius
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:08 0:00

Sunt convins că cifra pe care ați menționat-o (60 de refugiați) pentru o comunitate atât de mică (800 de locuitori) este mult prea mare. Sunt convins că un număr atât de mare de persoane dintr-un cerc cultural diferit care nu percepe rolul femeii în societate așa cum îl percepem noi, sau care provin din state în care discriminarea este strategie de stat, nu se vor integra ușor în societatea noastră, și nici societatea nu va reuși ușor să îi integreze. Nu aș vorbi de război civil, sper că nu vom ajunge la așa ceva, dar este într-adevăr o situație tensionată, la care politica, statul trebuie să aducă răspunsuri ferme și clare.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00
Link direct

Europa Liberă: Aceasta ar fi o parte a problemei. Ce „spune țara”? Cu ce răspunsuri vin politicienii la îngrijorările acestea? Un comentator al unui post de radio german, spunea, referindu-se la disensiunile pe tema refugiaților dintre partidul Dvs., CSU, și cel al dnei Merkel, CDU, precum și la scrisoarea trimisă dnei Merkel, că atunci când într-o căsnicie vorbele nu mai funcționează, se recurge la scrisori. Putem vorbi despre un „divorț” între Bavaria și Berlin, între CSU și CDU, domnule Fabritius?

Bernd Fabritius: „Nici vorbă. Faceți aluzie la scrisoarea trimisă de Partidul Creștin Social din Bavaria, confraților de la Berlin din Partidul Creștin Democrat. Nu suntem într-o căsnicie, ci într-un parteneriat pe termen limitat. Iar într-un parteneriat se ivesc situații în care partenerii trebuie să se lupte pentru cea mai bună soluție. Noi am considerat că trebuie să formulăm poziția noastră pentru rezolvarea acestei situații, pentru a accentua și în scris importanța pe care o acordăm acestei situații. Așadar, nu este vorba de un divorț, ci de clarificarea poziției noastre.”

Europa Liberă: Ce propune Bavaria?

Bernd Fabritius: „Am făcut diverse propuneri. Cea mai importantă ar fi reluarea suveranității statale la frontierele naționale germane. Aceasta nu înseamnă că închidem frontierele, ci că le controlăm. Să fim stăpâni pe acordarea dreptului de a intra pe teritoriul federal, cum orice stat suveran are nu doar dreptul, ci și obligația să o facă. Acesta nu este nicidecum o renunțare la principiile pe care se bazează Zona Schengen. Dar atâta timp cât teritoriul Schengen nu poate fi protejat așa cum considerăm noi că este nevoie, mă refer la frontierele din Grecia sau din Italia, avem obligația națională de a exercita suveranitatea statală. Asta cerem în Bavaria.

Nu vrem să închidem frontierele, dar vrem să stabilim noi cine poate intra pe teritoriul federal, și cine nu. Acesta este conținutul acestei scrisori între parteneri. Iar dacă guvernul federal refuză sau consideră că nu ar fi cazul să se recurgă la suveranitatea statală, noi am înștiințat partenerii noștri că suntem dispuși să declanșăm o procedură de verificare în fața Curții Constituționale, ale cărei sarcini sunt tocmai verificarea faptului dacă entitățile statele își îndeplinesc obligațiile constituționale. Asta dorim.

Știm că Berlinul acționează pe toate planurile astfel încât să ajungem din nou la un control al frontierelor Schengen. De exemplu, Ungaria acționează deja în acest sens. Nu înțeleg, ca atare, criticile aduse la adresa Ungariei, la adresa României și Bulgariei, care nu fac altceva decât să aplice cu strictețe regulamentele europene. Noi dorim ca atunci când aceste regulamente europene nu se pun în aplicare în Grecia sau Italia, să recurgem la autoritate statală proprie. Asta dorim și suntem convinși că avem obligația să o facem. Din acest motiv am înștiințat partenerii de la Berlin că vom recurge la procedura de verificare la Curtea Constituțională Federală.”

Europa Liberă: Când vă propuneți să faceți asta?

Bernd Fabritius: „În cel mai scurt timp posibil.”

Europa Liberă: Dl Gianni Pittella, liderul Socialistilor din PE a spus într-un interviu pentru Europa Liberă că restrângerea Zonei Schengen, un Mini-Schengen, deci, ar fi „licoarea morții pentru UE”? Cum comentați?

Bernd Fabritius: „Nepricepere politică aprofundată. Nu se pune în discuție reducerea spațiului Schengen la un Mini-Schengen. Zona Schengen este extrem de utilă, un element pozitiv în UE. Noi nu vrem să limităm Zona Schengen. Noi nu dorim să impunem controale în interiorul Spațiului Schengen, ci să instituim un control al teritoriului nostru, pe o perioadă limitată. Atâta timp cât unele țări nu pot sau nu reușesc să se achite de obligațiile lor, noi dorim să introducem acest control al teritoriului național, pe o perioadă limitată, pană se restabilește normalitatea, tocmai pentru a menține Zona Schengen, care este un avantaj imens, o realizare extraordinară a UE.”

XS
SM
MD
LG