Eurodeputat: R. Moldova și Ucraina ar trebui să adere la UE înainte de 2029 și să participe la europarlamentare 

Republica Moldova găzduiește cea de-a 10-a sesiune a Adunării Parlamentare Euronest, la care participă parlamentari din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Ucraina și R. Moldova, precum și membri ai Parlamentului European

Parlamentul European trebuie să sprijine R. Moldova să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană în acest an, a declarat eurodeputatul Andrius Kubilius, copreședintele Adunării Parlamentare a Parteneriatului Estic (Euronest), care are loc pe 17-22 februarie, la Chișinău.

La cea de-a zecea sesiune ordinară a Euronest, Kubilius a spus că statele vestice ar trebui să creeze condiții pentru integrarea în UE a țărilor din Parteneriatul Estic, astfel încât „R. Moldova și Ucraina, sper și Georgia să devină membri ai UE înainte de 2029” și să participe la alegeri europarlamentare de atunci.

Eurodeputatul a subliniat în discursul său rolul strategic al R. Moldova, Ucrainei și Georgiei, precizând că, odată ce aceste trei țări se vor integra în UE, „vor avea un rol important, pentru că se vor crea noi exemple de succes pentru poporul rus”. „Integrarea acestor țări în UE este singura cale pentru pacea durabilă și este importantă din punct de vedere strategic”, a spus Kubilius.

### Vezi și... ### SUA, UE și România au salutat noul guvern de la Chișinău

Și autoritățile de la Chișinău își doresc ca R. Moldova să acceadă mai repede în Uniunea Europeană. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, le-a spus deputaților moldoveni și celor europeni care participă la Euronest că țara vrea să înceapă negocierile de aderare până la sfârșitul acestui an. Grosu promite că, în parcursul său european, R. Moldova își va face temele pentru acasă, inclusiv în domeniul justiției.

Într-o intervenție online la Euronest, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola a reafirmat sprijinul legislativului comunitar pentru eforturile de integrare europeană a Chișinăului. Ea a reamintit de consecințele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, de amenințările hibride și interferențele străine, în față cărora blocul comunitar ar trebui să aibă un răspuns armonizat.

„Rusia s-a folosit de nenumărate instrumente pentru a destabiliza instituțiile democratice și pe liderii aleși, vrea să tragă țările noastre înapoi și să instaureze niște guverne corupte care să dea raportul la Moscova”, a declarat și președinta moldoveană Maia Sandu, la sesiunea Euronest.

Șefa statului a reamintit că UE a ajutat considerabil cetățenii R. Moldova, care au devenit mai săraci și mai vulnerabili din cauza războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei. Sandu a reafirmat, în discursul său, alegerea R. Moldova de a fi parte a lumii libere.

### Vezi și... ### „În esență”... | Cum ar arăta harta energetică a R. Moldova fără conexiuni la Rusia